Persbericht

De Kerk van Jezus Christus geeft 32 miljoen dollar aan het Wereldvoedselprogramma

Het geld zal gebruikt worden om essentiële voedsel- en noodhulp te bieden aan 1,6 miljoen mensen in negen landen

De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen heeft 32 miljoen dollar gegeven aan het Wereldvoedselprogramma (WVP) van de Verenigde Naties – de grootste eenmalige bijdrage van de kerk aan een humanitaire organisatie – om een door het WVP genoemde ‘seismische hongercrisis’ te bestrijden.

Bisschop L. Todd Budge van de Presiderende Bisschap presenteerde de donatie woensdag tijdens een bezoek aan het hoofdkantoor van het Wereldvoedselprogramma in Rome aan Barron Segar, president en CEO van het WVP in de Verenigde Staten, en Ute Klamert, adjunct-directeur van partnerschappen en belangenbehartiging bij het WVP.

‘We zijn erg dankbaar dat we kunnen samenwerken met het Wereldvoedselprogramma, omdat we weten dat zij eten zullen bieden aan de mensen die het ’t hardst nodig hebben’, zei bisschop Budge. ‘En we willen de heiligen der laatste dagen en vrienden van het geloof bedanken, wier financiële offers deze gift mogelijk hebben gemaakt. Dergelijk geven maakt Gods kinderen een beetje gelukkiger en ons allemaal een beetje heiliger.’

Het WVP zal de geldmiddelen van de kerk gebruiken om voedsel en andere essentiële hulp te bieden aan 1,6 miljoen kwetsbare mensen in negen landen: Afghanistan, de Democratische Republiek Congo, Ethiopië, Haïti, Kenia, Noordoost-Nigeria, Somalië, Zuid-Soedan en Jemen.

‘Deze uitzonderlijke donatie van De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen komt op het meest cruciale moment’, zei David Beasley, uitvoerend directeur van het WVP. ‘Miljoenen mensen verhongeren en het WVP werkt hard om voedsel, hulp en hoop te bieden – en door deze levensreddende donatie kunnen we dat doen.’

Nu nog miljoenen meer door een wereldwijde voedselcrisis in hongersnood geraken, is het werk van het WVP met overheden en partners voor velen een essentiële reddingslijn. In Somalië is het WVP de humanitaire hulp bijvoorbeeld tot een recordniveau aan het opschalen om de voorspelde hongersnood te voorkomen. In Jemen heeft de voedselhulp van het WVP meer dan de helft van de bevolking bereikt en de honger geweerd. Daarnaast zijn miljoenen gezinnen in Afghanistan afhankelijk van de voedsel- en bestaansmiddelenhulp van de organisatie.

‘In deze tijd van ongekende wereldwijde nood, zijn we dankbaar voor de transformerende donatie van De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen’, zei Segar. ‘Steun van de particuliere sector is essentieel voor onze missie en zorgt ervoor dat het WVP de voedselhulp en het weerbaarheidswerk kan opschalen dat gezinnen in deze moeilijke tijden stabiliteit en troost biedt. Ik heb er vertrouwen in dat de gift van de kerk anderen zal inspireren om mee te doen met onze beweging om wereldwijde honger te beëindigen.’

Klamert voegde hieraan toe: ‘We nemen deze vrijgevige donatie aan met dankbaarheid en vast vertrouwen dat we het kunnen gebruiken om voedsel te leveren aan de kwetsbaarste mensen in nood en ze veilig te houden zodat ze kunnen overleven en weerbaar kunnen worden.’

Momenteel heeft een recordaantal van 345 miljoen mensen te maken met acute voedselonzekerheid, en 50 miljoen zitten op de rand van hongersnood. Als er geen onmiddellijke actie wordt ondernomen, lopen ruim 60 miljoen kinderen het risico op acute ondervoeding tegen het einde van 2022. De wereldwijde invloed van de oorlog in Oekraïne, in combinatie met wijdverspreide conflicten, extreme weersomstandigheden en de socio-economische gevolgen van de COVID-19-pandemie, drijft mensen die al kwetsbaar zijn tot totale wanhoop.

‘Ik ben erg blij dat miljoenen ondervoede kinderen baat bij deze donatie zullen hebben’, zei zuster Camille N. Johnson, wereldwijde leidster van de zustershulpvereniging van de godsdienst, een organisatie voor vrouwen. ‘Jezus geeft om kinderen. Hij huilt als zij verhongeren. En Hij verheugt Zich in zelfs de kleinste pogingen om hen te helpen. We zijn erg dankbaar voor het Wereldvoedselprogramma en voor iedereen die op welke manier dan ook aan dit doel meewerkt.’

De samenwerking van De Kerk van Jezus Christus en het WVP begon in 2014. David Beasley, uitvoerend directeur van het WVP, bezocht in 2019 de welzijnsbedrijven van de kerk in Salt Lake City. De twee organisaties hebben samengewerkt om tijdens de COVID-19-pandemie voedseltekorten aan te vullen.

De Kerk van Jezus Christus doneert jaarlijks ruim 1 miljard dollar om wereldwijd hulp te bieden aan behoeftigen.

Over het Wereldvoedselprogramma

Het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties is de grootste humanitaire organisatie ter wereld. Het redt levens tijdens noodsituaties en zet voedselhulp in om een weg naar vrede, stabiliteit en welvaart te banen voor mensen die herstellen van conflicten, rampen en de gevolgen van klimaatverandering.

Het Wereldvoedselprogramma in de Verenigde Staten, een 501(c)(3) organisatie in Washington D.C., ondersteunt met trots de missie van het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties door Amerikaanse beleidsmakers, bedrijven en personen te mobiliseren voor de wereldwijde beweging om een einde aan honger te maken. Ons leiderschap en onze steun versterken de langdurige Amerikaanse traditie om gezinnen over de hele wereld te voeden. Kom meer te weten over de missie van het Wereldvoedselprogramma in de Verenigde Staten.

Humanitaire diensten van De Kerk van Jezus Christus

Humanitaire diensten van De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen verlicht lijden, bevordert zelfredzaamheid en biedt mogelijkheden voor dienstbetoon. De organisatie volgt de aansporing van Jezus Christus om de hongerigen te voeden, de dorstigen te drinken te geven, de vreemdeling op te nemen, de naakten te kleden en de zieken en noodlijdenden te bezoeken.

De humanitaire hulpverlening van de kerk wordt mogelijk gemaakt door de ruimhartige donaties en het vrijwilligerswerk van heiligen der laatste dagen en vrienden van het geloof. Jaarlijks dragen vrijwilligers meer dan een miljoen werkdagen bij aan liefdadige doelen.

De kerk financiert hulp- en ontwikkelingsprojecten in 195 landen en territoriums, en verleent hulp zonder onderscheid in ras, godsdienst of nationaliteit. De hulp is gebaseerd op de kernbeginselen van persoonlijke verantwoordelijkheid, steun aan de gemeenschap, zelfredzaamheid en duurzaamheid.

Stijlgidsnotitie:Als u De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen in een artikel noemt, gebruik dan bij de eerste vermelding alstublieft de volledig naam van de kerk. Voor meer informatie over het gebruik van de naam van de kerk, zie onze onlineStijlgids.