Persbericht

Connect Your Roots-evenement Breda een groot familiefeest

Door Lydia Stekkinger, Arnhem

Je verbonden voelen met de generaties voor jou is voor velen een diep gekoesterde wens. Weten wie je bent en waar je vandaan komt kan soms echt een speurtocht zijn.

Op zaterdag 8 juni kwamen in het kerkgebouw van De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen in Breda daarom ruim honderdtwintig mensen uit verschillende steden bij elkaar die op zoek waren naar hun familiewortels. Meer dan de helft van de deelnemers had geen connectie met de kerk.

CYR_angeliquedevogel-tijdens-de-pauze

Bezoekers kregen hulp en inspiratie over het bouwen aan de familiestamboom op het Connect Your Roots-evenement dat door de kerk was georganiseerd in nauwe samenwerking met FamilySearch, maar ook met genealogiebedrijf MyHeritage, plaatselijke Indische stichting Arjati, de Indische Genealogische Vereniging (IGV) en de Stichting voor Surinaamse Genealogie (SSG).

De middag begon met een presentatie van FamilySearch, waarin Cristian Mannino, experience manager bij FamilySearch Europe, vertelde over de indrukwekkende hoeveelheid documenten die op de website beschikbaar is. Zo zijn er ruim 13 miljard namen te vinden, zijn er ruim 5 miljard scans beschikbaar van geboorte-, huwelijks- en overlijdensaktes, en wordt de website maandelijks 22 miljoen keer bezocht. Door middel van FamilySearch wil de kerk het mogelijk maken voor alle mensen wereldwijd om hun voorouders te vinden en verbonden te worden in één grote stamboom. Dit alles wordt kosteloos ter beschikking gesteld.

Na deze introductie vertelde keynotespreekster Angelique de Vogel over haar zoektocht naar haar Turkse biologische vader. Het was geen makkelijke reis, maar ze zette stug door en was dankbaar voor de hulp die ze van velen kreeg. Haar verlangen om te begrijpen wie zij was en de missende puzzelstukken in het gezinsplaatje te vinden, brachten haar tot nieuwe inzichten en nieuwe familie.

CYR_Angeliquedevogel
CYR_Angeliquedevogel
Keynotespreekster Angelique de Vogel over haar zoektocht naar haar Turkse biologische vader. © 2024 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.

Na dit ontroerende verhaal mochten we luisteren naar singer-songwriter Luca Conradi (artiestennaam Nona Luca), die vertelde en zong over haar liefdevolle band met haar Indische oma.

CYR_nonaluca

In de pauze was er gelegenheid om de stands van de verschillende organisaties te bezoeken, vragen te stellen en direct met je eigen stamboom aan de slag te gaan.

Bezoekers konden zich ook inschrijven voor een workshop. Zo was er extra aandacht voor Indische en Surinaamse roots, met inspirerende workshops door Dave Gout en Denie Kasan. De complexe relaties die in een familie kunnen bestaan werden onderzocht in de workshop familieopstellingen onder de deskundige leiding van James Smith. Ook voor mensen die een verlangen hebben om hun familieverhaal op papier te zetten waren er tips om dat doel in concrete stappen om te zetten tijdens een workshop die met charme door Vilan van de Loo (Indische Schrijfschool) werd gebracht.

Het stukje timemanagement werd erg lastig gemaakt voor de organisatie, omdat de bezoekers bijna niet bij de boeiende workshops weg te krijgen waren om het laatste onderdeel nog mee te kunnen maken.

Keynotespreker Redouan ait Chitt (artiestennaam Redo) vertelde hoe hij door fysieke beperkingen met vooroordelen en tegenslagen te maken heeft gehad. Als kind wilde hij graag net zoals anderen zijn. Maar door levenslessen van zijn vader ondervond hij ook dat anders zijn, uniek zijn, een superkracht kan worden. Door zijn passie voor dans vond hij zichzelf, en zijn motto is dan ook: ‘Geen excuses, geen grenzen’. Dit mochten de bezoekers van het Connect Your Roots-evenement ook meemaken door zelf te bewegen en te dansen (‘Dansen verbindt ons met elkaar’) en te genieten van de ontzagwekkende dansroutine die door hem werd gedemonstreerd.

Het gevarieerde programma werd muzikaal omlijst door salsamuziek van componist en dj Jan Reijnders, en er waren heerlijke Indische en Surinaamse hapjes om de middag te besluiten.

Reacties van het publiek over deze middag waren unaniem positief:

 ‘Enorm interessant en waardevol, goed verzorgd. Graag iets meer tijd voor de workshops.’  -Sylvana

‘Heel bijzonder, vooral de workshop. Fijne locatie en veel lekkere hapjes!’ -W. van Dam

‘Heel leerzaam, ik wil gelijk aan de slag! Ga hiermee door, heel belangrijk!’ -Adelina Jones (Almere)

‘Inspirerend, nieuwsgierig, warm, informatief. Blijf vooral doorgaan!’ -Sandra H. (Dordrecht)

‘Heel leuk gevarieerd programma. Leuke sprekers met inspirerende mooie persoonlijke verhalen’ -Unice W. (Poortugaal)

Je identiteit kennen en begrijpen voor welke persoonlijke uitdagingen de generaties voor jou stonden, kan je helpen om rust te vinden en bewust eigen keuzes te maken. Je roots kennen geeft kracht en verbondenheid, en dat werd in Breda zeker gevoeld.

Stijlgidsnotitie:Als u De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen in een artikel noemt, gebruik dan bij de eerste vermelding alstublieft de volledig naam van de kerk. Voor meer informatie over het gebruik van de naam van de kerk, zie onze onlineStijlgids.