Van Bosnië en Herzegovina tot Turkije en Tadzjikistan streeft De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen ernaar om op vele manieren voor Gods kinderen in Europa en bijna alle uithoeken van de wereld te zorgen. Voor anderen zorgen is een van de belangrijkste taken van alle kerkleden.
Talrijke humanitaire projecten in de landen van het gebied Europa-Midden zijn veel van de bijna 20 miljoen gedwongen ontheemden in het gebied tot zegen geweest. De kerk heeft met overheids- en niet-overheidsinstellingen samengewerkt om ontvangstcentra te financieren en mensen te voorzien van dekens, beddengoed, voedsel, kleding, onderdak, medicatie, gezondheidszorg, onderwijs, sanitaire voorzieningen, hygiëne en integratiehulp.
Op 29 maart 2025 sprak Paul Picard, gebiedszeventiger van de kerk, in Arkadag (Turkmenistan) de aanwezigen toe op de internationale conferentie ‘The Year of Peace and Trust: Development of International Activities for the Sake of Children’ [Het jaar van vrede en vertrouwen: Ontwikkeling van internationale activiteiten in het belang van kinderen]. Onder de deelnemers en sprekers van de conferentie bevonden zich vertegenwoordigers van internationale organisaties, nationale regeringen, bevolkingsgroepen en de particuliere sector.
In zijn toespraak zei ouderling Picard: ‘Als volgelingen van Jezus Christus leven we zijn leringen na. Toen Jezus werd gevraagd wat het grootste gebod was, antwoordde Hij: “U zult de Heere, uw God, liefhebben met heel uw hart, met heel uw ziel en met heel uw verstand.” Vervolgens voegde Hij daar het tweede grote gebod aan toe: “U zult uw naaste liefhebben als uzelf.” Deze liefde stuurt ons doel, en het begint allemaal in ons gezin.’
Hij vervolgde: ‘De opkomende generatie is de toekomst van de mensheid, en wij hebben de taak om onze kinderen te beschermen, te verzorgen en het beste te geven.’
Krachten bundelen om het bereik van humanitaire hulp te vergroten
Samen met betrouwbare uitvoerende organisaties breidt de kerk haar bereik in het gebied Europa-Midden uit om voor duizenden in nood lijden te verlichten en waardigheid te herstellen. De omvang van de projecten in 2024 omvatte:
• 108 projecten om vrouwen en kinderen te helpen
• 44 projecten voor water, hygiëne en rioolwaterverwerking
• 112 projecten op het gebied van gezondheid en handicaps
• 80 projecten ten behoeve van vluchtelingen, immigranten en binnenlandse ontheemden
• 56 projecten op het gebied van onderwijssystemen
• 43 voedsel- en veiligheidsprojecten
Samenwerking met Muslim Aid in Bosnië en Herzegovina
Het broeikas-initiatief, dat inmiddels tien jaar bestaat, voorziet begunstigden van een volledig bevoorrade en geïnstalleerde broeikas en trainingsprogramma’s om een broeikas te leren gebruiken. Sinds 2014 heeft dit project tot de bouw van ruim 3000 broeikassen geleid, wat de plaatselijke landbouw enorm heeft gestimuleerd.

HumanitarianEURC_01.png
Sinds 2014 heeft dit project tot de bouw van ruim 3000 broeikassen in Bosnië en Herzegovina geleid.2025 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.Tegelijkertijd werden twee andere projecten ontwikkeld – een bijenteelt-initiatief en de distributie van drachtige melkkoeien – om de sociaal-economische omstandigheden van huishoudens op het platteland te verbeteren. Het uitgebreide bijenteeltproject bestaat uit de verstrekking van middelen om bijen te telen, instructies ter ondersteuning en een campagne over het belang van bijen. Dankzij het initiatief om drachtige melkkoeien aan behoeftige gezinnen te verstrekken, kunnen zij in hun voedingsbehoeften voorzien en krijgen ze een financiële boost door de overtollige melk te verkopen.
Donatie van drie scholen in Turkije, regio Hatay
Op 23 oktober 2024 opende de kerk samen met Turkse autoriteiten officieel drie scholen in de regio Hatay in het zuidoosten van Turkije. De zware aardbevingen in Turkije op 6 februari 2023 hebben veel huizen en belangrijke infrastructuur, waaronder scholen, verwoest. In het gebied Hatay, in de buurt van de grens met Syrië, was de verwoesting enorm.
De Kerk van Jezus Christus heeft hulp geboden aan de zwaarst getroffen gebieden in Turkije. Kinderen in de plaatselijke gemeenschappen hoeven niet meer ver te lopen of te reizen om hun onderwijs te vervolgen. Ouderling Picard zei hierover op de recente internationale conferentie in Turkmenistan: ‘Woorden schieten te kort om onze vreugde uit te drukken wanneer we die onschuldige, gelukkige kinderen weer naar school zien gaan.’

HumanitarianEURC_02.png
De opening van drie nieuwe scholen die door De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen werden gefinancierd in de regio Hatay (Turkije) op 23 oktober 2024.2025 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.Schoon water voor het platteland van Tadzjikistan
In het kader van haar wereldwijde inspanningen om mensen van schoon water en rioolwaterverwerking te voorzien, heeft de kerk op het platteland van Tadzjikistan voor het derde jaar op rij samengewerkt met de katholieke hulporganisatie Caritas Tadzjikistan.

HumanitarianEURC_03.png
Kinderen in het stadje Shaartuz in Tadzjikistan zijn blij met schoon drinkwater. 2025 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.verbeterde haar levensomstandigheden en gezondheidssituatie door meer toegang tot schoon, duurzaam drinkwater. Bovendien heeft een verbeterde infrastructuur voor openbare rioolwaterverwerking De kwetsbare bevolking van ongeveer 17.000 in het afgelegen stadje Shaartuz in Tadzjikistan en afvalbeheer tot betere sanitaire praktijken geleid.
Hulp op wereldwijd niveau in 2024
De kerk heeft hulp verleend in 192 landen en gebieden, met uitgaven die in totaal 1,45 miljard dollar bedragen. Dit omvatte 3836 humanitaire projecten. Kerkleden deden 6,6 miljoen uur vrijwilligerswerk in de welzijns- en zelfredzaamheidsfaciliteiten van de kerk, in servicezendingen en maatschappelijke dienstverleningsprojecten.
Vorig jaar zei presiderende bisschop Gérald Caussé op een internationale handelstop: ‘Wij geloven dat ons rentmeesterschap over Gods scheppingen bovenal een heilige plicht omvat om alle mensen met wie we de aarde delen lief te hebben, te respecteren en te verzorgen.’ De Presiderende Bisschap is een raad van drie mannen die onder leiding van het Eerste Presidium van de kerk onder meer humanitaire hulp, welzijnsprogramma’s, tiende- en vastengaven, en onroerend goed beheren. Ze reizen ook regelmatig om kerkleden over de hele wereld van dienst te zijn.
‘Voor mij is een van de heiligste aspecten van mijn werk als presiderende bisschop de verantwoordelijkheid om stoffelijke hulp te bieden aan mensen die het ’t hardst nodig hebben – zowel binnen als buiten de kerk’, zegt bisschop Caussé.