Persbericht

Europese heiligen der laatste dagen doneren meer dan 900 ton voedsel aan Oekraïne

Dringende behoefte aan voorraden in Oekraïne door vertragingen in toeleveringsketen en tekorten

Door het conflict in Oekraïne is de toeleveringsketen van een groot aantal producten, met name voedsel, nog meer onder druk komen te staan. Dit probleem heeft gevolgen voor burgers in het hele land. Zij hebben nu beperkte toegang tot veel basismiddelen, zoals kant-en-klare maaltijden in blik, babyvoeding, meel, pasta en rijst.

Na een informele kennismaking met een adviseur van de vice-premier in Oekraïne heeft De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen noodhulp geboden door met spoed voedselvoorraden naar het land te brengen.

‘Toen deze overheidsadviseur eerst contact met mij zocht, hebben we hem met ons team voor humanitaire hulp in contact gebracht. Hij was zeer onder de indruk’, zegt Oleksi Hakalenko, de gebiedsmanager die toeziet op het humanitaire werk van de kerk in Oekraïne. ‘Toen hij meer te weten kwam, werd hij steeds enthousiaster om met de kerk aan dit veelzijdige voedseldonatieproject samen te werken.’

De kerk heeft in samenwerking met de Oekraïense overheid een noodhulpproject gestart om de benodigde voedingsmiddelen naar voorraadcentra en opslagplaatsen in de buurlanden Polen en Roemenië te brengen. Overheidsinstanties in Oekraïne hebben de voedselvoorraden vervolgens via het bestaande transportnetwerk naar specifieke locaties in Oekraïne gebracht, waar ze verder zijn verdeeld. De overheid zorgt ervoor dat de voorraden naar die gebieden en gemeenschappen in Oekraïne worden gestuurd waar ze het hardst nodig zijn.

Dit uitgebreide humanitaire project heeft op grote schaal plaatsgevonden en was logistiek lastig te organiseren. Daniel García, inkoper voor de afdeling Inkoop van de kerk voor het gebied Europa, zegt: ‘Het was elke dag weer moeilijk om leveranciers te vinden waarvan wij voorraad konden kopen, en die die ook binnen korte tijd konden verzenden. De hoge brandstofprijzen waren ook een obstakel dat tot vertraagde leveringen en hogere transportkosten kon leiden.’

In veel landen, zoals Duitsland, Spanje, Polen en Roemenië, werden leveranciers gevonden en benaderd. De belangrijkste vereiste was dat zij enorme hoeveelheden voedsel echt in een korte tijd konden leveren.

‘Taalbarrières stonden ook aan het vinden van voorraden in de weg’, zegt García. ‘In een paar gevallen verliep alle communicatie via Google Translate.’

De noodzendingen werden gedurende acht weken in april en mei 2022 gedaan. De kerk heeft in die periode meer dan duizend pallets met voedingsmiddelen geleverd. In combinatie met eerdere hulp aan de mensen in Oekraïne heeft de kerk meer dan 900 ton voedsel en andere voorraden gedoneerd.

Stijlgidsnotitie:Als u De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen in een artikel noemt, gebruik dan bij de eerste vermelding alstublieft de volledig naam van de kerk. Voor meer informatie over het gebruik van de naam van de kerk, zie onze onlineStijlgids.