Persbericht

Kerk werkt samen met het Biamba Marie Mutomboziekenhuis

Dikembe Mutombo praat met vertegenwoordigers van de kerk over humanitaire projecten.

Lokatie van een nieuwe bron en een watertank voor het Biamba Marie Mutomboziekenhuis in de Democratische Republiek Kongo.

‘We zijn bij dit project betrokken geraakt omdat het ziekenhuis al het mogelijke doet om goede gezondheidszorg te leveren, maar behoefte aan hulpmiddelen heeft’, zegt Matthew Heaps, die toezicht houdt op de schoonwaterprojecten van de kerk. ‘We helpen ze zichzelf te helpen door de waterbron van het ziekenhuis aan te vullen met nog een bron, voor een constante en betrouwbare watertoevoer.’

Het ziekenhuis zonder winstoogmerk, dat in 2007 is geopend, is gebaseerd op de visie van Dikembe Mutombo, die na 18 seizoenen is gestopt als speler in de nationale basketbalcompetitie. Het ziekenhuis heeft momenteel 150 bedden, met uitbreidingsplannen tot 300 bedden.

‘Het ziekenhuis is gebouwd om mensen in mijn geboorteplaats een gezond en productief leven te schenken’, zegt Mutombo, die op 23 maart tijdens een etentje met kerkleiders in Salt Lake City over het project kwam praten. ‘Dit waterproject is een aanvulling op het water dat we momenteel gebruiken. Het is een noodzakelijke voorraad schoon water voor het geval dat het publieke watersysteem met tekorten kampt.’

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is de gemiddelde levensverwachting in Kongo tussen de 46 en 49 jaar. Eén op de vijf kinderen wordt niet ouder dan vier jaar.

Het ziekenhuis let goed op het watergebruik, kwalitatief en kwantitatief, en heeft al een systeem in gebruik om water voor en na gebruik te behandelen. Het bestaande publieke systeem heeft een lage waterdruk, waardoor de plaatselijke watertanks niet volledig gevuld worden. Door dit nieuwe project krijgt het ziekenhuis een constante stroom schoon water.

Als de bron van bijna honderd meter diep helemaal klaar is, wordt het water naar een hooggelegen watertank van 50 duizend liter gepompt en stroomt het door de zwaartekracht 24 uur per dag, zeven dagen per week, naar het ziekenhuis.

Mutombo zegt dat het ziekenhuis door de betere watertoevoer meer gespecialiseerde diensten kan aanbieden.

‘De stad Kinshasa heeft maar één dialysecentrum, is overbelast en is niet in staat om aan de grote vraag te voldoen’, zegt Mutombo. ‘Door de betere watertoevoer kunnen we de eerste stappen zetten naar een extra dialyse-unit met tien bedden waarmee ieder jaar honderden patiënten behandeld kunnen worden.’

‘We hebben de oprechte zorg van de Dikembe Mutombo Foundation gezien voor behoeftige mensen over de hele wereld,’ zegt Heaps, ‘en we zijn blij dat we kunnen bijdragen aan de vervulling van de zending van het Biamba Marie Mutomboziekenhuis.’

In het ziekenhuis werken 450 mensen, en vorig jaar zijn er 22 duizend patiënten behandeld.

Het project zal zo’n drie maanden duren.

Ga naar www.dmf.org voor meer informatie.

Stijlgidsnotitie:Als u De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen in een artikel noemt, gebruik dan bij de eerste vermelding alstublieft de volledig naam van de kerk. Voor meer informatie over het gebruik van de naam van de kerk, zie onze onlineStijlgids.