Persbericht

Kerkleden in Europa helpen vluchtelingen offline en online

Online tools verbinden ontheemde personen met humanitaire hulp in Europa

De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen zet hulpprojecten op touw nu er in Europa grote behoefte aan hulp is. Bovendien zijn er nieuwe online informatiebronnen gelanceerd om de hulp aan ontheemden te coördineren.

Deze initiatieven zijn onder meer:

  • Ruim honderd leden en vrienden uit Madrid boden hulp aan vluchtelingen die in Madrid worden opgevangen. Ze zamelden lang houdbaar voedsel in, alsmede jassen, babyartikelen en poetsmiddelen. Kerkvrijwilligers zorgden ervoor dat de pakketten zowel een etiket in het Spaans als het Oekraïens kregen. Er werden zo’n vierhonderd pakketten samengesteld en afgeleverd.

O 45785_Image_01
O-45785_Image_01
Leden van De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen in Moldavië voorzien vluchtelingen van dekens aan de grens met Oekraïne.2022 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

  • In Moldavië haalden kerkleden vluchtelingen op aan de grens met Oekraïne. Ze zorgden voor voedselpakketten, slaapplaatsen en andere benodigdheden. De meeste vluchtelingen lieten huis en haard, en soms andere familieleden achter om een veilig heenkomen te zoeken. Zelfs kleine gebaren, zoals een knuffeldiertje of deken, betekenden veel voor hen.

O 45785_Image_02
O-45785_Image_02
Leden van De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen in Moldavië delen knuffeldieren uit aan kindvluchtelingen die in hun land arriveren.2022 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

  • En in Slowakije hebben kerkleden vrienden uit Kiev onderdak geboden, te weten dertien volwassenen en kinderen van alle leeftijden.

O 45785_Image_03
O-45785_Image_03
Leden van De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen in Slowakije zorgen voor onderdak voor ontheemde echtparen uit Oekraïne.2022 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

  • In Roemenië hebben kerkleden voedsel en goederen ingezameld, zoals kleding, luiers en babyvoeding, en dat aan vluchtelingen uit Oekraïne uitgedeeld. De vluchtelingen komen de hele dag de grens over, sommige per auto, andere te voet. ‘De beelden zijn hartverscheurend’, zegt Carmen Pârnău, een leidster die in de kerk verantwoordelijk is voor de hulpprojecten. ‘Ik heb veel moeders met kleine kinderen gezien, die verkleumd en uitgeput waren.’ De vrouwen ter plaatse hebben ook groepsactiviteiten georganiseerd om dekens voor vluchtelingen te vervaardigen. Bovendien heeft Latter-day Saint Charities, de humanitaire tak van De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen, honderd veldbedden en honderd slaapzakken aan een vluchtelingenkamp gedoneerd.

O 45785_Image_04
O-45785_Image_04
Leden van De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen delen babyvoeding en andere babyartikelen uit aan gevluchte moeders die in Roemenië aankomen.2022 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

  • Onder de ontheemden die naar Polen zijn gevlucht, bevinden zich Oekraïense leden van De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen. Poolse kerkleden hebben die vluchtelingen in huis genomen, gevoed en gekleed. Stacy Chandler, een leidster van de kerk in Polen, voorspelt dat ‘de kerk in Polen nooit meer hetzelfde zal zijn.’ Zij voegt eraan toe: ‘De gevluchte leden zijn hiernaartoe gekomen, hebben rust genomen en onze kerkdiensten bezocht.’

O 45785_Image_05
O-45785_Image_05
Leden van De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen in Roemenië knippen stof waarvan dekens voor vluchtelingen worden vervaardigd.2022 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

  • Kerkleden in heel Europa sturen kleding, dekens, voedsel en water in auto’s en busjes naar de Poolse kerkgebouwen. Hun gemeenschappelijke geloofsovertuiging en religieus-culturele ervaringen motiveren de Poolse leden om verantwoordelijkheid te nemen in de zorg voor hun ontheemde broeders en zusters.

O 45785_Image_06
O-45785_Image_06
Dekens vervaardigd door leden van De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen in Roemenië. Deze artikelen worden uitgedeeld aan vluchtelingen aan de grens.2022 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

O 45785_Image_07
O-45785_Image_07
De landingspagina voor vluchtelingenhulp op de officiële websites van De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen.2022 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

  • Ook is er een nieuwe Facebookpagina gelanceerd om mensen op sociale media te bereiken. Vrijwilligers met verschillende taalvaardigheden assisteren mensen die hulp of informatie zoeken. Een van deze vrijwilligers is een lerares Engels uit Oekraïne die kortgeleden met haar kind en schoonmoeder in Duitsland arriveerde.

Kerkleden in Europa en elders in de wereld die willen helpen, kunnen dat doen via hun eigen kerkunit, via een donatie aan het humanitaire-hulpfonds of het vastengavenfonds van de kerk, of via de gevestigde hulporganisaties. De kerkleden voelen zich geïnspireerd om het voorbeeld van Jezus Christus te volgen en hulp te bieden aan armen en behoeftigen.

Stijlgidsnotitie:Als u De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen in een artikel noemt, gebruik dan bij de eerste vermelding alstublieft de volledig naam van de kerk. Voor meer informatie over het gebruik van de naam van de kerk, zie onze onlineStijlgids.