Persbericht

Kerklid in de media

Willem-Paul Koenen is eigenaar van ‘Bevlogenverf graffiti’ waarmee hij graffitikunst toegankelijk maakt voor een breed publiek. “Iedereen moet mijn werk mooi kunnen vinden en ervan genieten, ook mijn oma.” Willem-Paul heeft een opvallende stijl, gebruikt veel kleur en is heel open. Hiermee haalt hij graffiti uit de duistere, donkere hoek van ontoegankelijke graffitikunst. De naam Bevlogenverf is ontstaan uit de woorden inspiratie, gedrevenheid en het idee van vliegende verf uit de spuitbus.

Tien jaar geleden begon Willem-Paul met graffiti: “Samen met een vriend werd ik gevraagd het rolluik van Swoopy te doen. Het resultaat was blijkbaar goed want het leverde een opdracht van de gemeente op.” Na zijn middelbare school liet hij de graffitikunst even voor wat het was. Tot een zeker moment : “Ik wilde iets doen wat ik echt leuk vind. Ik ben toen weer begonnen met graffiti.”

Een kans voor de eerste indruk
Het moeilijkst aan zijn vak noemt Willem-Paul de hoge druk waaronder je werkt. “Mensen kijken constant op je vingers. Bovendien moet het in een keer goed zijn, je kunt niet zomaar wat proberen. Het geeft steeds een enorme kick als het weer lukt.” Over zijn drive vertelt hij dat van tevoren de uiteindelijke reactie van zijn opdrachtgever al in gedachten heeft en houdt. “Zo’n positieve reactie houd ik steeds vast en vaak klopt het ook.” Zijn leukste opdracht noemt Willem-Paul de muren van de fietsenstalling in Orpheus. Twee muren van 20 meter en twee van 15 meter lang. “Het thema was theater, dat was het enige dat vast stond. Gerda (Kroeze, directeur Orpheus, red.) liet me verder helemaal vrij om mijn eigen stijl toe te passen.” Zijn stijl en kracht omschrijft hij zelf als dynamisch met veel beweging en kleur- en vormcontrasten.

Dat creativiteit ook veel gebruikt wordt bij teambuildingsessies begrijpt hij als geen ander en geeft dan ook graffitiworkshops aan bedrijven. Maar ook een jeugdgevangenis hoort bij zijn klantenkring. “Door op een creatieve manier samen iets maken kom je tot eenheid en van kleuren worden mensen positief”, meent Willem-Paul. Zijn werk is te bewonderen op www.bevlogenverf.nl

Het geloof
Naast graffiti ligt het hart van Willem-Paul ook nog ergens anders, namelijk het evangelie van Christus. “Ik was niet gelovig. Maar toen ik in een moeilijke periode zat ben ik, op advies van vrienden, gaan bidden. Ik deed toen in gebed de belofte dat als God me zou helpen, ik iets terug zou doen. Toen ik alles weer op de rit had besloot ik een keer fysiek mee te gaan naar een kerkdienst. De avond ervoor ging ik gewoon stappen tot de vroege uurtjes, zonder wekker te zetten. In mijn droom ging een telefoon af. Dat gebeurde op een tijdstip dat ik de dienst nog precies kon redden, ik ben gegaan en was om. Twee maanden later heb ik me laten dopen in de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen.” Voor Willem-Paul was het een spannende keuze om te gaan geloven, de meesten in zijn omgeving deden dit immers niet. Gelukkig reageerden ze positief. Er stond ook nog een belofte. “Ik was onderwezen door zendelingen uit Amerika, ik besloot toen zendelingenwerk te gaan doen.” Hij kwam terecht in Suriname waar hij mensen hielp door hen alles over Jezus Christus te leren. Ook deed hij vrijwilligerswerk door bijvoorbeeld bij mensen te helpen met verbouwen van hun huis. Na die twee jaar keerde hij huiswaarts, dat vond hij moeilijk. “Hier moet je jezelf weer blij maken. In Suriname was ik alleen maar met anderen bezig, dat is veel makkelijker.” Het geloof speelt nog steeds een belangrijke rol in zijn leven. Daarnaast richt Willem-Paul richt zich weer op Bevlogenverf graffiti. Er staan leuke opdrachten op stapel, zoals een muurschildering voor Dynamo in de kantine van Omnisport. Ook doet hij veel particuliere projecten, zoals kinderkamers. Het hoogtepunt van afgelopen jaar was de schildering die hij maakte toen Nederland de WK-finale haalde. “Die kwam terecht op Nu.nl, waar mijn tekening werd gebruikt als knop voor de speciale WK-pagina.” Op dit moment is Willem-Paul druk bezig zijn workshops verder te ontwikkelen. Het doel? Mensen leren hoe een creatief proces tot stand komt en als een team te werken. Ontleend aan: Jongeren ApeldoorNEXTra

Stijlgidsnotitie:Als u De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen in een artikel noemt, gebruik dan bij de eerste vermelding alstublieft de volledig naam van de kerk. Voor meer informatie over het gebruik van de naam van de kerk, zie onze onlineStijlgids.