In de Balkanstaat Montenegro zijn 65 verpleegkundigen en artsen van de afdeling verloskunde en neonatologie nu beter in staat om voor zuigelingen te zorgen, na een twee weken durend, kosteloos congres, aangeboden door De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen, en verzorgd door een team van medische specialisten. De deelnemers werden getraind in manieren om effectiever voor pasgeboren baby’s te zorgen, en ademhalingsproblemen bij baby’s (wereldwijd de belangrijkste oorzaak van zuigelingensterfte) te herkennen en behandelen.
- Montenegro-Newborns-01
- Montenegro-Newborns-02
- Montenegro-Newborns-03
- Montenegro-Newborns-04
- Montenegro-Newborns-05
1 / 2 |
Op hetzelfde moment dat het personeel in de afdeling neonatologie werd onderwezen in het gebruik van gespecialiseerde apparatuur voor de behandeling van baby’s in acute ademnood, beviel een jonge moeder in de verloskamer van hetzelfde ziekenhuis van een tweeling met ademhalingsproblemen.
Dan Woodhead, de instructeur ademhalingstherapie van het team, had dit noodgeval niet verwacht, maar onder zijn toeziend oog zetten de hoofdverpleegkundige van de afdeling en een collega de apparatuur klaar zodat de baby’s meteen behandeld konden worden. ‘Ik hielp waar nodig, maar ik hoefde niet veel te doen, want ze deden het geweldig’, herinnert Dan zich. ‘Zodra de baby’s aan de beademing lagen, ging het beter met ze, en dat was natuurlijk een hele opsteker voor het personeel.’ Bijna twintig verpleegkundigen en artsen keken ‘zenuwachtig maar opgewonden’ toe terwijl hun collega’s hun nieuwe vaardigheden met succes toepasten.
De training gaat ook na afloop van het congres verder. De deelnemers geven nu hun kennis door aan hun collega’s in de negen Montenegrijnse kraamklinieken. De kerk heeft een groot aantal beademingsapparaten en hulpmiddelen aan de nationale gezondheidszorg van Montenegro geschonken om langdurige ondersteunende supervisie zeker te stellen. De kerk werkt samen met UNICEF en het Montenegrijnse ministerie van Volksgezondheid om een langdurig effect van het programma ‘Train de trainer’ te waarborgen.
‘Wereldwijd hebben verschillende landen dankzij dit programma een aanmerkelijke verbetering gezien in de statistieken rond zuigelingensterfte en -ziekte’, aldus Marcia Bennett, die samen met haar echtgenoot, gepensioneerd anesthesist George Bennett, het congres in goede banen leidde. Marcia en George Bennett zijn al vanaf het begin bij dit initiatief betrokken.
De kerk organiseert al meer dan twintig jaar projecten rond de zorg voor moeders en pasgeborenen, en staat bekend als een van de meest toonaangevende instellingen voor training in deze materie. Marcia en George Bennett, een van de vele deskundige zendingsechtparen die leiding geven aan medische teams van de kerk, hebben in meer dan twintig landen gewerkt en duizenden zorgverleners opgeleid.
Ze kijken met een dankbaar hart terug op twintig jaar zendingswerk. ‘Wij mochten meewerken aan een initiatief dat het leven van baby’s en moeders over de hele wereld heeft gered en verbeterd, en dat is een ervaring om nooit te vergeten’, zegt Marcia.
De voorbereiding van de reis naar Montenegro heeft meer dan een jaar geduurd, en de training zou niet zijn doorgegaan zonder de steun en inzet van Ida Ferdinandi (UNICEF) en Milica Dukic (Ministerie van Volksgezondheid van Montenegro), aldus Marcia Bennett.