Nieuwsartikel

FamilySearch vervangt microfilms door digitale documenten

FamilySearch, een toonaangevende genealogische organisatie zonder winstbejag, heeft vandaag aangekondigd dat het na tachtig jaar stopt met de distributie van microfilms. Dat is het gevolg van de aanzienlijke vorderingen die FamilySearch geboekt heeft met het digitaliseren van microfilms, en van de veroudering van de microfilmtechnologie. Geïnteresseerden kunnen nog tot en met 31 augustus 2017 microfilms bestellen. Dankzij digitale afbeeldingen van historische documenten uit de hele wereld die op het internet staan, kan FamilySearch wereldwijd meer mensen helpen, en dat bovendien sneller en doeltreffender doen. Zie voor meer informatie Finding Digital Images of Records on FamilySearch.org [Digitale afbeeldingen van documenten zoeken op FamilySearch.org] en Veelgestelde vragen. Lees en deel deze aankondiging op de nieuwspagina van FamilySearch.

  

FamilySearch is een wereldleider op het gebied van behoud van, en toegang tot, historische documenten. De organisatie en haar voorgangers begonnen in 1938 microfilms te gebruiken. Ze heeft miljarden genealogische documenten uit ruim tweehonderd landen in haar collecties verzameld. Waarom de overgang van microfilms naar digitale documenten? Diane Loosle, bestuurder van de onderafdeling bezoekersservice, zegt: ‘Het bewaren van historische documenten is slechts de helft van het verhaal. Ervoor zorgen dat familiehistorici in de hele wereld er makkelijk bij kunnen, is de andere belangrijke helft.’

Loosle zegt dat FamilySearch het origineel van zijn microfilms in de Granite Mountain Records Vault blijft bewaren als back-up van de digitale kopieën op het internet.

Aangezien gedurende de afgelopen twintig jaar steeds meer mensen toegang tot het internet gekregen hebben, heeft FamilySearch besloten om op digitale documenten over te stappen. Dat was geen kleine klus omdat de organisatie een voorraad van 2,4 miljoen rollen microfilm heeft en een wereldwijd distributienetwerk van meer dan 5.000 centra voor familiegeschiedenis en deelnemende bibliotheken.

De overgang naar digitale opslag is jaren geleden begonnen. Daarbij werd niet alleen de enorme microfilmcollectie omgezet. Ook de microfilmcamera’s moesten vervangen worden. Alle microfilmcamera’s zijn nu vervangen door ruim driehonderd gespecialiseerde digitale camera’s die het online beschikbaar stellen van afbeeldingen van historische documenten aanzienlijk versnellen.

FamilySearch heeft nu het merendeel van zijn microfilmcollectie – tot zover ruim 1,5 miljard afbeeldingen – gedigitaliseerd, waaronder de meest opgevraagde collecties (volgens gegevens van wereldwijde microfilmdistributie). De rest van de microfilms zal tegen eind 2020 gedigitaliseerd zijn. Alle nieuwe documenten worden met een digitale camera gefotografeerd.

U kunt de digitale collecties op FamilySearch.org op drie verschillende plaatsen bekijken. U vindt ze onder Search [Zoeken] in Records [Documenten] (klik ook eens op de link Browse all published collections [Alle gepubliceerde collecties bekijken]), Books [Boeken] en Catalog [Catalogus]. Zie voor meer informatie Finding Digital Images of Records on FamilySearch.org [Digitale afbeeldingen van documenten zoeken op FamilySearch.org].

De overgang van microfilms naar digitale documenten is voor de centra voor familiegeschiedenis van FamilySearch een goede zaak. De medewerkers van de centra zullen bezoekers op een eenvoudige manier individueel instrueren en toegang verschaffen tot relevante technologie, populaire abonneerdiensten en digitale collecties die bezoekers niet van thuis uit kunnen bekijken.

Centra en deelnemende bibliotheken bepalen in overleg met plaatselijke leiders en bestuurders hoe ze de geleende microfilmcollecties van FamilySearch beheren en wanneer ze de reeds gepubliceerde films terugsturen. Zie voor meer informatie Toegang tot digitale documenten vervangt microfilms.

Stijlgidsnotitie:Als u De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen in een artikel noemt, gebruik dan bij de eerste vermelding alstublieft de volledig naam van de kerk. Voor meer informatie over het gebruik van de naam van de kerk, zie onze onlineStijlgids.