Onderwerp

Mormoons Tabernakelkoor

Het Mormoons Tabernakelkoor, een van de oudste en grootste koren in de wereld, heeft opgetreden voor presidenten van de Verenigde Staten, miljoenen platen verkocht, talrijke onderscheidingen verdiend en in tientallen landen met veel succes opgetreden.

Het koor is gevestigd in Salt Lake City (Utah), bij de hoofdzetel van De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen.

Het vrijwilligerskoor bestaat uit 360 kerkleden in de leeftijd van 25 tot 60 jaar. Zij repeteren wekelijks en treden iedere week op, en ze worden geregeld begeleid door het Orchestra at Temple Square.

Het Mormoons Tabernakelkoor is in het midden van de negentiende eeuw opgericht. Op 22 augustus 1847 zong een klein koor voor het eerst tijdens een conferentie, slechts 29 dagen nadat de eerste pioniers in de Salt Lake Valley waren aangekomen.

Ten westen van de Salt Laketempel staat de historische mormoonse tabernakel, thuishonk van het koor. Het Mormoons Tabernakelkoor ontleent zijn naam aan dat gebouw.

Het koor wordt in het grote auditorium begeleid door het orgel met 11.623 pijpen, mooie goudkleurige pijpen die van ronde houten staven gemaakt zijn, met de hand gesneden hout uit Utah. Tien van de pijpen van het originele orgel, dat in 1867 gebouwd is, functioneren nog steeds.

Het koor is vooral bekend om de wekelijkse uitzending op zondag, Music and the Spoken Word, vanaf Temple Square in Salt Lake City. Dit programma is het oudste dat in Amerika zonder enige onderbreking wekelijks is uitgezonden.

Ronald Reagan, van 1981 tot 1989 president van de Verenigde Staten, noemde het Mormoons Tabernakelkoor ‘Amerika’s koor’, toen het koor in 1981 tijdens zijn inhuldiging zong.

Het koor heeft in de loop der jaren concerten gegeven in grote schouwburgen in Noord- en Zuid-Amerika, Europa, Azië en Oceanië.

Tijdens de Olympische Winterspelen in Salt Lake City — van 8–24 februari 2002 — heeft het koor in de officiële slotceremonie opgetreden.

De opnamen van het koor hebben twee platina en vijf gouden platen verdiend, waaronder een Grammy-onderscheiding voor ‘Battle Hymn of the Republic’. Het koor heeft opnamen gemaakt met wereldberoemde orkesten, zoals het Philadelphia Orchestra, het New York Philharmonic Orchestra en het Jerusalem Symphony Orchestra.

Stijlgidsnotitie:Als u De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen in een artikel noemt, gebruik dan bij de eerste vermelding alstublieft de volledig naam van de kerk. Voor meer informatie over het gebruik van de naam van de kerk, zie onze onlineStijlgids.