Persbericht

Bisschop Waddell bezoekt door aardbevingen getroffen gebieden in Turkije

De kerk breidt hulpverlening in de regio uit

De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen breidt haar hulpverlening in

Turkije en Syrië uit in de nasleep van de verwoestende aardbevingen in februari.

‘Ik wist niet wat ik zag toen we door de verwoeste stad Antiochië reden. Ik had zo’n ravage alleen gezien op foto’s van steden die tijdens de Tweede Wereldoorlog waren platgebombardeerd. Het was verschrikkelijk.’ Aan het woord is W. Christopher Waddell van de Presiderende Bisschap, die onlangs een tweedaagse bezoek aan Turkije bracht.

‘De stad van 400.000 inwoners is gewoon van de kaart geveegd’, aldus bisschop Waddell. ‘De meeste huizen en fabrieken zijn ingestort. De huizen en andere gebouwen die nog overeind staan, zullen afgebroken moeten worden.’

Antiochië is de hoofdplaats van de provincie Hatay in het zuiden van het land, vlakbij de grens met Syrië. De infrastructuur van de stad is ook helemaal verwoest, met name de watervoorziening, elektriciteit en het rioolstelsel.

Bisschop Waddell voerde gesprekken met kerkfunctionarissen uit Europa en Afrika, en reisde vervolgens met zijn vrouw Carol en andere vertegenwoordigers van de kerk door naar het Midden-Oosten. Op 10 en 11 mei 2023 beoordeelden ze in Turkije de humanitaire hulp die de kerk na de verwoestende aardbevingen had verleend, en spraken ze met Turkse overheidsfunctionarissen over uitbreiding van de hulp.

Bisschop Waddell sprak met dr. Selami Kilic, directeur-generaal voor de EU en Buitenlandse zaken aan het Turkse Ministerie van Volksgezondheid, en bezocht AFAD, de Turkse organisatie voor rampenbestrijding met hoofdzetel in Ankara. Dr. Kilic uitte zijn grote waardering voor de hulp van de kerk en merkte op dat de kerk uitzonderlijk doeltreffend op de aardbevingen had gereageerd, omdat ze haar beloften waarmaakte.

‘Burhan Aslan en Nalan Aydin bedankten de kerk voor de buitengewone donaties en hulpverlening die ze in samenwerking met AFAD had geboden’, aldus bisschop Waddell. ‘De enorme omvang van de hulp werd ook ten zeerste gewaardeerd.’

De Kerk van Jezus Christus was snel ter plaatse en werkt sinds de ramp samen met een aantal hulporganisaties in het aardbevingsgebied.

In Turkije bezocht bisschop Waddell ook enkele tijdelijke opvangplekken, zoals een tentenkamp en een containerkamp, een veldhospitaal in Payas en een fabriek waar mobiele medische trailers worden vervaardigd.

Bisschop Waddell ondertekende tijdens zijn bezoek een schenkingsbrief van 500 wooncontainers voor ontheemde mensen. In elke container is een toilet en een douche aanwezig, en de bewoners hebben meer privacy dan in een tent. In tentenkampen maken mensen gebruik van gemeenschappelijke toiletten en douches.

De kerk voorziet ook mobiele medische trailers in de regio. Drie mobiele klinieken zijn momenteel in bedrijf, en een vierde wordt binnenkort geleverd. Bisschop Waddell kreeg ook te horen dat er behoefte was aan medische hulp op een vijfde locatie, en na zijn thuiskomst werd dan ook de levering van een vijfde mobiele kliniek goedgekeurd. Die zal worden ingezet in het stadje Oguzeli, waar het aantal inwoners van 10.000 naar 70.000 is gegroeid vanwege de toestroom van overlevenden.

Bovendien zal de kerk helpen met het bekostigen van herstellingen aan een ziekenhuis in Gaziantep dat door de aardbevingen was beschadigd.

Stijlgidsnotitie:Als u De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen in een artikel noemt, gebruik dan bij de eerste vermelding alstublieft de volledig naam van de kerk. Voor meer informatie over het gebruik van de naam van de kerk, zie onze onlineStijlgids.