Persbericht

Connect Your Roots geeft pit aan familiegeschiedenis

Wie denkt dat familiegeschiedenis stoffig en saai is, heeft zaterdag 4 november het tegendeel mogen ervaren tijdens het allereerste Connect Your Roots Event in Amsterdam, een initiatief van De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen, medegesponsord door FamilySearch International. De originele opbouw van het programma gaf pit ofwel salsa aan het ontdekken en verbinden met je afkomst, je ROOTS!

Verbindend en identiteitsversterkend
Het evenement zat vol afwisselende elementen en had een intieme setting op een sfeervolle, industriële locatie De Hallen, wat zeker een wauw-factor had. Een mooie mix van keynote sprekers, verbindende activiteiten en het ontdekken van je eigen roots in de experience booth. De boodschap die Connect Your Roots aan deelnemers mee wilde geven is dat als je verbinding maakt met je roots en deze kan omarmen, er begrip en ruimte ontstaat voor wie jij bent. Dit kan je kracht en richting geven voor de toekomst. In een tijd van groeiende mentale gezondheidsproblemen is er grote behoefte aan een helder antwoord op die vraag: wie ben ik? Die vraag moet je bij de wortels pakken en daar kan FamilySearch bij helpen.

FamilySearch
Het uitzoeken van je roots werd letterlijk overgoten met salsa(muziek) door Nederlandse salsa producer Jan Reijnders die zorgde voor een vrolijk ritme en filmische klanken op de achtergrond van de Experience Booth, waar metname FamilySearch als sponsor voor de uitgebreide technologische experience zorgde. De FamilySearch-website staat bekend als hét platform voor familiegeschiedenis met gratis gedeelde stamboomgegevens wereldwijd en is ook de grootste genealogische organisatie ter wereld. Zij houdt zich wereldwijd niet alleen bezig met namen vastleggen, maar ook familieverhalen en herinneringen die anders verloren zouden gaan.


De Experience
Deelnemers kregen de mogelijkheid om op de website van FamilySearch met tablets en grote touchscreens op ontdekking te gaan naar hun roots. Vanuit De Hallen kwamen zelfs spontaan mensen tijdens de inloop even binnenlopen om de ExperienceBooth te verkennen. Zo was het mogelijk op basis van gezichtsherkenningstechnieken uit te vinden op welk prominent figuur uit de wereldgeschiedenis jij het meeste lijkt. Een aantal deelnemers bleken bijvoorbeeld overeenkomsten te hebben met Beethoven, Anne Frank, Neil Amstrong en John F Kennedy.  Deze techniek is ook mogelijk als je al een mooie stamboom hebt staan in FamilySearch; via de website kan je met uploaden van een eigen foto ontdekken op welke voorouders je het meest lijkt als er foto’s in het systeem staan. Ook kon je erachterkomen met wie je op het evenement een connectie had in de verre familielijnen.

Connect Your Roots My Heritage
Connect Your Roots My Heritage
MyHeritage stond er met Marie Cappart uit Brussel om DNA kit informatie te geven.© 2023 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.

Samenwerkingspartner MyHeritage stond er met haar DNA-kits die met korting werden verkocht aan belangstellenden. De Indische Genealogische Vereniging (IGV) en het CBG|Centrum voor familiegeschiedenis waren ook als vraagbaak in de Experience booth aanwezig. Het CBG verzorgde later in het programma ook een workshop met praktische info over bruikbare bronnen in de zoektocht naar familiegeschiedenis.

Connect Your Roots
Connect Your Roots
De Experience manager van Family Search Europe, Cristian Mannino, laat keynote spreker Redo en zijn vriendin de mogelijkheden van FamilySearch zien voor het ontdekken van zijn roots op de grote touchscreens in de Experience Booth.© 2023 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.


Keynote sprekers
I AM REDO was een indrukwekkende binnenkomer als start van het evenement. Redouan ait Chitt, zoals zijn volledige naam luidt, sloeg de spijker op z’n kop en bezegelde zijn boodschap met een geweldig dansoptreden in de stijl van breakdance. De keuzeworkshop familieopstellingen met James Smith zorgde voor een nieuwe beleving van familiegeschiedenis die je niet gauw gaat vergeten. Ook werd er bewustzijn gecreëerd rondom het thema donorkinderen en hun uitdagingen door ervaringsdeskundige en nu ‘vadervinder’ Ester de Lau. Wesley dos Santos bleek door een uitnodiging van de Kaapverdische President niet meer live bij het event aanwezig te kunnen zijn, maar heeft alsnog met een live videoverbinding zijn ondernemerschapsverhaal gedeeld en de invloed van zijn roots daarin.


Dat het Connect Your Roots Event nieuw is en nog door velen ontdekt mag worden was duidelijk. De organisatie heeft de deelnemers iniedergeval kunnen laten ervaren dat door een beetje 'salsa' toe te voegen, familiegeschiedenis een feest van herkenning kan zijn. En dat smaakt naar meer!

Connect Your Roots with FAmilySearch
Connect Your Roots with FAmilySearch
Een bezoeker probeert de 'compare-a-face' optie op FamilySearch.org© 2023 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.

Stijlgidsnotitie:Als u De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen in een artikel noemt, gebruik dan bij de eerste vermelding alstublieft de volledig naam van de kerk. Voor meer informatie over het gebruik van de naam van de kerk, zie onze onlineStijlgids.