Persbericht

De Kerk van Jezus Christus doneert nog eens 4 miljoen dollar om vluchtelingen in Europa te helpen

Heiligen der laatste dagen worden aangemoedigd om elke dag te ‘tillen uit stand’

De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen heeft toegezegd nog eens 4 miljoen dollar te doneren voor humanitaire hulp in Europa. De donatie zal helpen bij deze zeven projecten:

  • Voedsel voor voedselcentra in Europa, waar dit eten opgehaald wordt en vervolgens naar behoeftige mensen in Oekraïne wordt gebracht.
  • De inspanningen van Project HOPE om vluchtelingen te voorzien van eerste hulp, medicatie, lichaamsverzorgingsproducten, babyverzorgingsproducten, onderdak en traumabegeleiding.
  • Het werk van het International Medical Corps om vluchtelingen in Polen te voorzien van medicatie, medische apparatuur en beschermende kleding.
  • Voedsel voor de voedselbank van Estland om 17.500 vluchtelingen een maand lang te eten te kunnen geven.
  • Ondergoed en kleding voor 30.000 vrouwen en kinderen bij de Poolse grens, gedistribueerd door de gemeente Przemyśl.
  • De inspanningen van de Vereniging van Neonatologen van Oekraïne om antibiotica voor baby’s in Oekraïne te bieden. Sommige baby’s hebben last van schimmelinfecties in de longen omdat ze in een ziekenhuiskelder zijn geboren. Deze antibiotica zullen worden toegediend in gevestigde klinieken in het land.
  • Het werk van de Jesuit Refugee Service om kinderen en ouderen in Oekraïne, Roemenië, Polen, Hongarije, Bosnië en Herzegovina, Kroatië, Servië, Kosovo en Macedonië te voorzien van onderdak, vervoer, voedsel, water, medische zorg en psychologische ondersteuning.

Tokyo-Japan-Temple
Tokyo-Japan-Temple
people at a service project in Ukraine.2022 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

De Kerk van Jezus Christus blijft betrokken bij veel andere soortgelijke projecten in heel Europa. Deze worden hieronder omschreven.

In Hongarije is de kerk erg actief bezig met het helpen van Oekraïense vluchtelingen. Er zijn tenten, tijdelijke bedden, slaapzakken en hygiënekits gedoneerd aan twee grote ngo’s die in Hongarije werkzaam zijn: het Rode Kruis en de Orde van Malta. Deze spullen werden op het treinstation van Záhony ontvangen. Er was weinig opslagruimte, dus de kerk heeft ook grote containers gekocht en gedoneerd. Daardoor is er meer ruimte voor de binnenkomende vluchtelingen op het treinstation.

Daarnaast werden er spullen gebracht naar de Hongaarse stad Diósjenő, waar de burgemeester 100 tijdelijke bedden en 96 slaapzakken voor de vluchtelingen daar in ontvangst nam.  Een andere zending ging naar de nabije stad Miskolc, waar het Rode Kruis hetzelfde aantal tijdelijke bedden en slaapzakken, en daarnaast tien grote tenten, ontving. Volgens zuster Jan Boardman, een welzijnszendeling (vrijwilliger), is het ‘onwerkelijk om nu in Hongarije te zijn en de moeilijkheden van de Oekraïense mensen te zien. Wat een voorrecht en zegen dat we onderdeel zijn van deze hulpactie en zoveel helpende handen zien.’

In het Verenigd Koninkrijk hebben vrijwilligers in het JustServe-netwerk, dat wordt ondersteund door de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen, met bestaande organisaties voedsel, medische benodigdheden en kleding verzameld en verzonden naar vrienden in Oekraïne die het moeilijk hebben. Kerkleden hebben bijgedragen aan hulpacties van verscheidene liefdadigheidsinstellingen, waaronder het Britse Rode Kruis, het Leger des Heils, de Poolse gemeenschap in Nottingham, het Poolse Centrum en Care4 Humanity. Van Billingham in het noorden van Engeland tot Poole in het zuiden werden vrachtwagens gevuld met lichaamsverzorgingsbenodigdheden, spullen voor kinderen en andere artikelen om naar de grens tussen Oekraïne en Polen te brengen.

Er wordt zo veel en zo snel hulp geboden dat ngo’s ter plaatse werken aan de distributielogistiek, zodat vluchtelingen kunnen ontvangen wat ze het meest nodig hebben. Zuster Chris Morris uit de ring Lichfield (vergelijkbaar met een bisdom) vertelde over haar ervaringen: ‘Het gaf me een vredig gevoel dat ik iets praktisch kon doen om te helpen, ook al was het maar iets kleins.’ Ga naar www.justserve.org voor meer informatie of om ook mee te doen.

In het district de Balearen (Spanje) heeft de zustershulpvereniging (vrouwenorganisatie voor hulpverlening) in hun kerkgebouw een inzameling georganiseerd om voedsel en medische benodigdheden te verzamelen.  Kerkleden en vrienden uit de gemeenschap hebben gul gedoneerd en de jeugd van de gemeente heeft dozen ingepakt om via de ngo’s Save Ukraine en Association of Aid to Ukraine naar de vluchtelingen te versturen.  Er konden 20 grote dozen met goederen worden gevuld. Toen ze de dozen bij de ngo’s brachten, had een aantal kerkleden de kans om kort te spreken met de Oekraïense vrijwilligers over hun reis en moeilijkheden.

Voor kerkleden die hebben moeten vluchten en voor kerkleden in heel Europa is dit een onrustige tijd vol stress en zorgen.  Onlangs heeft de kerk een digitale en papieren leidraad uitgegeven met de titel Wat kan mijn bediening betekenen voor mensen in nood. Daarin staan ideeën voor manieren waarop leden elkaar kunnen ondersteunen en versterken in moeilijke tijden.

Zuster Sibylle Fingerle, een organisatieadviseuse van het gebied (kerkleidster) voor verschillende Europese landen heeft gezegd: ‘Het lijkt of veel mensen met wie we spreken zwaar belast zijn en met de ene na de andere moeilijkheid te kampen krijgen. Hoe kunnen we ons kalm en vredig voelen in deze tijden? We moeten mentale veerkracht en kracht hebben om emotioneel en geestelijk te overleven. Dit is nu meer dan ooit reëel en noodzakelijk.’ 

Hier is een link naar de leidraad Wat kan mijn bediening betekenen voor mensen in nood.

Welzijns- en zelfredzaamheidsdiensten hebben ook een kort overzicht met links naar de leidraad in verschillende talen beschikbaar gesteld.

Nu deze humanitaire crisis voortduurt, willen veel leden graag helpen, maar weten niet hoe. Kerkleiders hebben door decennia ervaring met hulpacties een bewezen aanpak ontwikkeld om behoeften te onderkennen en hulp te bieden. Een belangrijk onderdeel van deze aanpak is dat plaatselijke leiders van de financiële middelen van de kerk mogen gebruikmaken om goederen en diensten plaatselijk te kopen en zo te voorzien in de dingen die daar echt nodig zijn. 

Zoals gebiedsadviseuse zuster Fingerle zo treffend heeft gezegd: ‘We moeten tillen uit stand en naar ons vermogen helpen. We moeten onze inspanningen op die ene richten. De Heiland vroeg de mensen om bij Hem te komen en zij kwamen één voor één (3 Nephi 11:14, 15).’

Stijlgidsnotitie:Als u De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen in een artikel noemt, gebruik dan bij de eerste vermelding alstublieft de volledig naam van de kerk. Voor meer informatie over het gebruik van de naam van de kerk, zie onze onlineStijlgids.