Persbericht

Deel 3 in de serie 'Saints' kijkt terug op de kerkgeschiedenis in Europa

Bijdragen van heiligen der laatste dagen uit de begintijd van de kerk versterken het geloof van leden in verdere generaties

De Britse historicus James Perry beschouwt de geschiedenis als een manier om ‘te doorgronden waarom een en ander zo is als het is’. Zijn nieuwsgierigheid werd een passie, en later een loopbaan. Als schrijver en historicus van het derde deel van ‘Saints’, een verhalende geschiedenis van De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen, heeft Perry zich in zijn onderzoek geconcentreerd op het leven van de eerste kerkleden in het Verenigd Koninkrijk en op het vasteland van Europa. Volgens de planning wordt deel 3 in de eerste helft van 2022 uitgegeven.

Volgens Perry is deel 3 waarschijnlijk ‘de minst bekende periode in de kerkgeschiedenis’ en mogen ‘lezers verwachten meer over de geschiedenis van de kerk in Europa te weten te komen, en hoe men de twee wereldoorlogen en de economische crises doorstond. Bovendien hoe de kerk het oude gebruik van polygamie aanpakte en de financiële en politieke druk in Amerika overwon.’ In dit deel wordt beschreven hoe de bouw van de Zwitserse tempel tot stand kwam en hoe dit de ontwikkeling van tempels over de hele wereld beïnvloedde.

Volgens Perry wordt in dit deel van ‘Saints’ het verhaal behandeld van heiligen der laatste dagen in Tsjecho-Slowakije, Frankrijk, Duitsland, Nederland, het Verenigd Koninkrijk en andere Europese landen.

James Perry Image 01
James Perry Image 01
James Perry, doctor in de wijsbegeerte, lid van de Academy for Higher Education2021 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

Perry leest bij zijn onderzoek brieven, documenten, dagboeken, plakboeken en historische documenten om de verhalen die hij tegenkomt te verifiëren. Met andere historici probeert hij verhalen te ontdekken die ‘interessant genoeg zijn om de lezer ertoe te brengen de bladzijde om te slaan, die laten zien welke veranderingen er in de kerk plaatsvonden, en die geestelijk opbouwend zijn. We behandelen ook controversiële gebeurtenissen, maar we zijn er tevens op uit om de kerkleden te informeren, ze iets te leren en ze te inspireren.’

‘Het verbaast me altijd welke offers de kerkleden bereid waren te brengen. Met name als je je indenkt dat je in de schoenen van anderen staat, die in de oorlog dierbaren hebben verloren, wier echtgenoot is overleden, en die alle reden hebben om zich van godsdienst en van God af te keren, maar besluiten om de band juist aan te halen, en nog steeds bereid zijn om zich opofferingen te getroosten, zelfs als ze niets meer hebben. Dat is heel inspirerend.’

‘De samenstelling van “Saints” is een proces waarbij historici en creatieve schrijvers samenwerken’, aldus Perry. ‘Als historicus probeer ik personages te vinden die de creatieve schrijvers verschillende opties bieden. Hebben ze eenmaal naar het vergaarde bronmateriaal gekeken, dan maken ze een ruwe schets van de verhaallijn en verweven ze er zo veel mogelijk verschillende ontwikkelingen uit de kerkgeschiedenis in.’

Hij zei dat dit werk niet mogelijk zou zijn zonder de dagboeken en persoonlijke verslagen die leden sinds de begintijd van de kerk hebben bijgehouden. Perry moedigt hedendaagse heiligen der laatste dagen aan om dat ook te doen.

‘Wij zijn slechts een schakel in de keten van de geschiedenis van de herstelling, en we mogen kracht ontlenen aan hen die ons zijn voorgegaan. Maar we hebben tevens de verantwoordelijkheid om een erfgoed na te laten voor hen die na ons komen’, zegt Perry.

Hij zou graag zien dat leden en vrienden van de kerk in Europa Saints lazen en ‘er een verlangen aan over houden om iets meer hun best te doen, wat betere mensen te worden en kracht op te doen uit de bijdragen die anderen in het verleden geleverd hebben’. ‘De toestand van de kerk in Europa in deze tijd is grotendeels het resultaat van de inzet van hen die ons zijn voorgegaan. Zij hebben stereotypes weerlegd, gebouwen gebouwd, het evangelie verkondigd, krantenartikelen geschreven, en al die handelingen hebben de kerk vormgegeven en ertoe geleid dat zij haar huidige plek in de samenleving heeft ingenomen.’

James Perry Image 02
James Perry Image 02
James Perry met zijn gezin2021 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

Wie deel 1 en 2 van ‘Saints’ wil lezen, kan gedrukte exemplaren kopen bij de distributiecentra van de kerk die bij tempels gevestigd zijn, of kunnen die online bestellen in de webwinkel van de kerk (een gedeelte is ook in het Nederlands vertaald). De serie is ook gratis te gebruiken in de app Evangeliebibliotheek, en andere bronnen vindt u hier. Lezerstip: elk boek in de serie begint en eindigt met een tempelinwijding; deel 1: de Nauvootempel; deel 2: de Salt Laketempel; en deel 3: de Zwitserse tempel.

Er wordt ook een serie van zes verhalen die Perry heeft onderzocht en geschreven maandelijks gepubliceerd in de perskamers van de plaatselijke kerkwebsites in Europa. In die artikelen staan de bijdragen die heiligen der laatste dagen hebben geleverd aan het leggen van het fundament van de kerk in Europa. De serie heet ‘Mijlpalen en wonderen: het erfgoed van heiligen der laatste dagen in Europa’, en begint met Arthur Winter: ‘Een van Groot-Brittannië’s grote bijdragen aan het werk van de kerk’.

Over James Perry, doctor in de wijsbegeerte, lid van de Academy for Higher Education

James Perry werd in Engeland als jongeman lid van De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen. Twee jaar na zijn doop ging hij op voltijdzending in het zendingsgebied Manchester (Engeland). Hij vond het een eer om te werken in regio’s waar zendelingen en leden in de begintijd van de kerk hadden gewoond.

Na zijn zending studeerde Perry geschiedenis aan de universiteit in Lancaster, behaalde hij een bachelorsgraad en vervolgens een mastersgraad en doctorsgraad. Hij is lid van de Academy for Higher Education, en is wetenschappelijk onderzoeker en docent aan de universiteit in Lancaster geweest, manager universitaire loopbanen en manager supportteams aan het Newcastle College.

Perry werkt voltijds voor de kerk als schrijver en historicus, en is momenteel president van de kerkgemeente in de plaats in het noorden van Engeland waar hij met zijn vrouw en twee kinderen woont.

Stijlgidsnotitie:Als u De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen in een artikel noemt, gebruik dan bij de eerste vermelding alstublieft de volledig naam van de kerk. Voor meer informatie over het gebruik van de naam van de kerk, zie onze onlineStijlgids.