Persbericht

Erkenning voor hulpacties door heiligen der laatste dagen na aardbevingen in Turkije

Op dinsdag 3 oktober 2023 werden ouderling Peter en zuster Carla Huber namens De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen in de bloemetjes gezet voor hun bijdrage aan de hulpverlening na de aardbevingen in Turkije.  Ze kregen tijdens een uitreiking door de organisatie Health Volunteers in Turkije een onderscheiding voor hun ‘buitengewone inspanningen om hulp te bieden aan slachtoffers van de aardbeving’ in het zuidoosten van het land.

In de vroege ochtend van 6 februari 2023 werden Turkije en Syrië door twee enorme aardbevingen opgeschrikt.  Het zwaar getroffen gebied had de grootte van Duitsland. 16% van de bevolking in Turkije werd getroffen, en velen waren dakloos, zonder voedsel, onderdak of medische zorg.

Ouderling en zuster Huber waren toen als voltijdzendelingen voor De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen in het gebiedskantoor in Frankfurt (Duitsland) aan de slag. Zij waren belast met de training van mensen om zich op noodsituaties voor te bereiden, en met de coördinatie van de hulpverlening van de kerk in het gebied Europa-Midden. Ouderling Huber was jarenlang in zijn vaderland Zwitserland bij noodhulp betrokken geweest. Hij kon dankzij zijn voorbereiding en kennis meteen in actie komen.

Ouderling Huber werkte samen met het Turkse Ministerie van Volksgezondheid en AFAD, de Turkse organisatie voor rampenbestrijding. Het ontroerde hem dat het bedrijf Turmaks twee veldhospitalen had vervaardigd en gedoneerd, en hij nam contact op met het bedrijf.  Gebiedszeventiger Paul Picard, die de ceremonie bijwoonde, zegt: ‘Dit is het begin van een geweldige samenwerking met toegewijde, vriendelijke vakmensen die hun medeburgers oprecht willen helpen.’

De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen en Turmaks bouwden en installeerden samen 5 mobiele veldhospitalen en 50 containerwoningen voor 100 artsen en verpleegkundigen die geen dak boven hun hoofd hadden. Deze mobiele units werden mogelijk gemaakt door de gulle donaties van leden van De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen in Turkije en de hele wereld. Er werden ook ruim 500.000 voedselpakketten en hygiënesets en 5 miljoen flessen water gedoneerd.

In een stad met een bevolking van 60.000 mensen was het ziekenhuis volledig verwoest, maar stonden er nog enkele huizen overeind. Er zijn inmiddels 250.000 mensen naar deze stad getrokken, maar er was geen plek om medische zorg te krijgen. Het veldhospitaal bestaande uit containers en tenten krijgt nu dagelijks 1500 patiënten over de vloer. 

Ouderling en zuster Huber uitten hun dankbaarheid voor alle partners die de hulpverlening mogelijk hebben gemaakt. ‘We waren erg blij dat we hier waren en ons steentje konden bijdragen.’ Nu onderzoeken ze manieren om belangrijke infrastructuur te herbouwen. ‘Als je het geheel bekijkt, raak je overweldigd’, zegt ouderling Huber. ‘Maar ik heb geleerd dat we, als we elke dag ons best doen, de rest aan de Heer kunnen overlaten.’

Stijlgidsnotitie:Als u De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen in een artikel noemt, gebruik dan bij de eerste vermelding alstublieft de volledig naam van de kerk. Voor meer informatie over het gebruik van de naam van de kerk, zie onze onlineStijlgids.