Persbericht

Heiligen der laatste dagen in heel Europa helpen met humanitaire hulp

Van Hongarije en Slowakije tot Tsjechië en IJsland verlenen kerkleden kordaat hulp aan vluchtelingen

De vluchtelingencrisis bij de grens van Oekraïne is gecompliceerd en de behoefte aan humanitaire hulp is dringend en heeft meerdere facetten. Toen de crisis op 24 februari van dit jaar begon, stelde De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen meteen een kader op voor de integratie van vluchtelingen die lid van de kerk zijn. De nadruk lag onder andere op het opzetten van opvangcentra om te voorzien in de onmiddellijke behoeften van vluchtelingen en het opzetten van een procedure om ervoor te zorgen dat ontheemde personen en gezinnen tijdig contact krijgen met een lokale kerkgemeenschap, waar ze tijdelijk onderdak, voedsel, andere benodigdheden, en sociale en geestelijke toevlucht vinden.

Als ergens in de wereld een ramp plaatsvindt, evalueert de kerk snel de behoeften van zendelingen, leden en vrienden. Meestal wordt er vooral hulp verleend aan mensen die geen kerkleden zijn, maar die we als vrienden en buren beschouwen.

Sinds het begin van de crisis is de afdeling Welzijns- en zelfredzaamheidsdiensten actief betrokken geweest bij honderden humanitaire hulpacties in heel Europa.

Across Europe Latter01
Across Europe Latter01
Vrijwilliger-zendelingen dienen eten op aan vluchtelingen in Polen.2022 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

Across Europe Latter02
Across Europe Latter02
Vrijwilliger-zendelingen vegen de vloer in het Tesco-vluchtelingenontvangstcentrum.2022 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

Samen met plaatselijke kerkleiders en -leden coördineert de afdeling hulp aan mensen van alle geloofsovertuigingen bij grensovergangen, in verzamelcentra en in plaatselijke kerkgebouwen.

In Polen verlenen zendelingen belast met humanitaire diensten assistentie aan vluchtelingen in het grote Tesco-vluchtelingenontvangstcentrum. Meerdere jonge zendelingen van de kerk hebben het daar druk met schoonmaken, eten opdienen en het bieden van taalassistentie. De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen heeft een laptop gedoneerd, waarmee de coördinator informatie over vrijwilligers kan bijhouden. Tevens doneerde de kerk een wasmachine zodat dweilen, handdoeken en andere benodigdheden snel gewassen kunnen worden.

Twee voormalige seniorzendelingen in Slowakije zijn onlangs naar Polen gegaan om daar een aantal maanden te helpen bij de vluchtelingenhulp, door als technisch vertegenwoordigers te fungeren. Ze coördineren projecten met andere niet-gouvernementele organisaties (ngo’s). Save the Children vervoert bijvoorbeeld 40 weeskinderen die ergens in Oekraïne waren gestrand, naar een nieuw onderkomen in het westen van Polen. De kerk heeft beddengoed, strijkijzers en waterkokers gedoneerd aan dit gezamenlijke project. Tijdens een pauze van de werkzaamheden bij de grens tussen Polen en Oekraïne, zag een oudere vrijwilligster onlangs een doof echtpaar alleen in een hoekje naar elkaar gebaren. Ze liep op hen af en begroette hen in gebarentaal. Ze begonnen breed te glimlachen. Gebarentaal is vaak een effectief middel van communicatie tussen landen.

Across Europe Latter03
Across Europe Latter03
Vrijwilliger-seniorzendelingen communiceren door middel van gebarentaal met dove vluchtelingen.2022 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

In Hongarije heeft de kerk een ngo gevonden die een volledig hotel voor vluchtelingen heeft afgehuurd. In het hotel met 62 kamers kunnen 300 vrouwen en kinderen kort verblijven. De kerk helpt met het betalen van de kosten om het hotel te huren.

In Slowakije werkt de kerk samen met Nadacia Pro Futura om babyvoeding en hygiëneproducten te verstrekken aan moeders met baby’s en peuters die bij de grens aankomen. Er zijn tot nu toe 400 sets uitgedeeld. De kerk heeft ook nieuwe koelkasten en houtkachels aan vluchtelingencentra in Baškovce gedoneerd.

In Tsjechië heeft de kerk twee vluchtelingencentra opgezet. Een ervan bevindt zich in het European Community Outreach Centre van de Cumorah Academy bij Praag. Deze faciliteit biedt onderdak, maaltijden en onderwijs aan bijna 50 gevluchte Oekraïense kerkleden, waarvan acht zich op een zending voorbereiden. Er is nog een centrum opgezet om 100 gevluchte kerkleden op te vangen, een eerste halte waar ze tijdelijk onderdak kunnen krijgen. Voedsel en onderdak worden kosteloos aangeboden en plaatselijke kerkleden helpen de vluchtelingen om te integreren in steden waar de kerk gevestigd is om sociale interactie en geestelijke toevlucht te bieden.

Across Europe Latter04
Across Europe Latter04
European Community Outreach Centre van de Cumorah Academy bij Praag.2022 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

Across Europe Latter05
Across Europe Latter05
Ontheemde personen krijgen warme maaltijden in een vluchtelingencentrum in Tsjechië.2022 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

IJsland is een klein en afgelegen land, maar ook hier worden vluchtelingengezinnen opgevangen, waaronder een kerkgezin dat uit Odessa in Oekraïne is gevlucht en naar IJsland is gekomen. De kerk in IJsland draagt ook financieel bij aan de inspanningen van gevestigde ngo’s die ontheemde personen uit Oekraïne helpen. In totaal zijn er ruim 600 ontheemde personen uit Oekraïne in IJsland aangekomen en ze hebben allemaal onderdak en werk gekregen. In een supermarkt in Reykjavik kunnen mensen ervoor kiezen om 500 IJslandse kronen te doneren wanneer ze hun boodschappen betalen.

Stijlgidsnotitie:Als u De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen in een artikel noemt, gebruik dan bij de eerste vermelding alstublieft de volledig naam van de kerk. Voor meer informatie over het gebruik van de naam van de kerk, zie onze onlineStijlgids.