Persbericht

Humanitair werk in Europa in 2023

De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen werkt samen met humanitaire organisaties in heel Europa om leed te verlichten en mensen in nood te helpen. Op 19 augustus wordt over de hele wereld de Internationale Dag van de Humanitaire Hulp gevierd. Daarom heeft het Eerste Presidium van de kerk een samenvatting uitgebracht van het humanitaire werk dat in 2023 is verricht. Een aanzienlijk deel van de hulp en zorg is vorig jaar naar Europese landen en groepen gegaan. 

Eric Rottermann, gebiedsmanager humanitaire diensten van de kerk in Europa-Midden, houdt toezicht op deze projecten, waarvan vele nog lopende zijn. Hij zegt: ‘Het is fascinerend om te zien wat er wordt bereikt met de vrijgevige donaties in tijd en geld van gewone leden van de kerk. Elk project dat wordt uitgevoerd is een teken van Gods enorme liefde voor zijn kinderen.’ 

In 2023 waren de humanitaire activiteiten van de kerk in Europa vooral gericht op hulp aan mensen die door oorlog of natuurrampen waren getroffen. Velen van hen hadden onderdak en andere basisbehoeften nodig, of mentale en lichamelijke gezondheidszorg. 

Het Eerste Presidium heeft gezegd: ‘Toen Jezus Christus op aarde was, heeft Hij twee grote geboden gegeven: God liefhebben en “uw naaste liefhebben als uzelf” (Mattheüs 22:39). Als we ernaar streven onze liefde voor God te tonen, gaat ons hart vanzelf naar het welzijn van anderen uit. Christus heeft ons het voorbeeld van onze naasten liefhebben gegeven door de zieken te genezen, de hongerigen te voeden, de naakten te kleden en voor de kwetsbaren te zorgen.’  

Hieronder staat een samenvatting van de hulp die in 2023 in Europa is verleend om het heilige werk van zorg voor de behoeftigen voort te zetten.  

79 noodhulpprojecten
Na de schade die in februari door zware aardbevingen werd aangericht, heeft de kerk samengewerkt met de rampenbestrijdingsdienst en het Ministerie van Volksgezondheid in Turkije om de slachtoffers uitgebreide hulp te bieden. Dankzij deze samenwerking konden vijf mobiele ziekenhuizen en 500 containerwoningen opgezet worden en konden duizenden personen en gezinnen voedsel, water en hygiëneproducten ontvangen. 

242 projecten ten behoeve van kwetsbare bevolkingsgroepen
In sommige gebieden in Europa was er in 2023 een toename in het aantal mensen dat moeite had om in hun eigen onderdak te voorzien ten gevolge van oorlog of persoonlijke moeilijkheden. De kerk heeft daarom meerdere projecten voor de aanpak van dakloosheid opgezet, waaronder een project in Italië, in samenwerking met Progetto Arca, om behoeftigen kleding en voedsel te bieden. Zo werd er een mobiele keuken opgezet, waardoor behoeftigen in zeven steden warme maaltijden kregen. 

37 noodprojecten om ontheemden te helpen
Wegens de voortdurende oorlog in Oekraïne heeft de kerk psychologische eerste hulp geboden aan mensen die door het geweld zijn getroffen of ontheemd zijn. Vrijwilligers van de kerk in Portugal hebben lintjes gemaakt om aandacht te vragen voor borstkankeronderzoek. In Rusland heeft de kerk apparatuur gedoneerd om kinderen met visuele beperkingen en spraakstoornissen te helpen. 

Kerkleden en -leiders zijn zich ervan bewust dat mensen over de hele wereld moeilijkheden doormaken.  Hieronder staat een samenvatting van de zorg die in 2023 over de hele wereld is verschaft. 

Wereldwijde hulp 

4.119 humanitaire projecten in 2023 

1,36 miljard dollar uitgegeven 

6,2 miljoen uur vrijwilligerswerk 

191 landen en gebieden geholpen 

7.959.670 ZHV-zusters wereldwijd 

11.368 welzijns- en zelfredzaamheidszendelingen  

206 projecten voor schoon water, hygiëne en sanitatie 

921 projecten om vrouwen en kinderen te helpen 

374 projecten ten behoeve van daklozen 

415 noodhulpprojecten 

113 noodprojecten om ontheemden te helpen 

601 gezondheidszorgprojecten 

64 mobiliteitsprojecten 

530 voedselzekerheidsprojecten 

‘We zijn dankbaar dat we kunnen samenwerken met professionele organisaties met dezelfde visie op zorg voor behoeftigen’, zegt Gérald Caussé, de presiderende bisschop van de kerk. ‘Dankzij onze samenwerking kunnen we de impact van onze inspanningen wereldwijd uitbreiden, en zo het voorbeeld van Jezus Christus volgen door onze naaste lief te hebben en te dienen.’ 

Het volledige overzicht van 43 pagina’s is in 17 talen beschikbaar op Caring.ChurchofJesusChrist.org. Veel van de projecten in het overzicht zijn mogelijk gemaakt dankzij de samenwerking met organisaties zoals WaterAid, UNICEF, het Wereldvoedselprogramma, Water for People en ShelterBox. 

Stijlgidsnotitie:Als u De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen in een artikel noemt, gebruik dan bij de eerste vermelding alstublieft de volledig naam van de kerk. Voor meer informatie over het gebruik van de naam van de kerk, zie onze onlineStijlgids.