Persbericht

Maaltijdbonnen en soep voor Oekraïense vluchtelingen in Polen 

Gift a Meal [Schenk een maaltijd]

Harez Parwani richtte met een foodtruck Gift a Meal [Schenk een maaltijd] op. Hij was een van de eerste vrijwillige voedselleveranciers voor vluchtelingen bij de grens tussen Polen en Oekraïne. Gift a Meal werd na het begin van het conflict in Oekraïne als Poolse non-profitorganisatie goedgekeurd en gaf dagelijks achtduizend vluchtelingen te eten. De organisatie doet nu liefdadigheidswerk in Krakau (Polen).  In maart 2024 werkte De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen samen met Gift a Meal waarbij ze nieuwe vluchtelingen op de verzamelpunten voedzame soep gaven en de vluchtelingen in opvangcentra maaltijdbonnen verstrekten.  

Gift_A_Meal_01.jpeg
Gift_A_Meal_01.jpeg
Bakjes met soep staan klaar om uitgedeeld te worden. © 2024 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

Parwani ontdekte dat er in sommige opvangcentra slechts één maaltijd per dag werd geserveerd waardoor vluchtelingen voor voedsel van externe partijen afhankelijk waren. In maart 2022 opende hij het restaurant Zlote Serce (Het gouden hart), en bood hij individuen en gezinnen maaltijdbonnen aan die ze in zijn restaurant konden inwisselen als ze een maaltijd nodig hadden.  Momenteel heeft hij vrouwelijke Oekraïense vluchtelingen in dienst die daardoor hun gezin kunnen onderhouden en leren hoe ze een restaurant moeten runnen. Viktoria Klymovets, een van de vrouwen die in het restaurant werkt, zei: ‘De zorg voor mijn kinderen komt op de eerste plaats. Ik werk hard om in hun onderhoud te voorzien.’  Viktoria’s collega, Natalia Boriak, zei: ‘Met deze baan kan ik iets goeds in de wereld doen. Ik wil mijn volk helpen.’   

Gift_A_Meal_02.png
Gift_A_Meal_02.png
Natalia Boriak en Viktoria Klymovets. © 2024 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

 Toen er in juni 2024 een eind kwam aan het project was er zeshonderd keer soep geserveerd en waren er twaalfhonderd maaltijdbonnen verstrekt.   Met de maaltijdbonnen konden ze voor de verandering eens buiten het opvangcentrum gezellig met hun gezin en andere vluchtelingen van een maaltijd en een drankje genieten. Zo voelde hun leven toch weer een beetje normaal en menswaardig.  

giftameal04
giftameal04
Harez Parwani, eigenaar van Zlote Serce, staat voor een muurschildering in het restaurant. © 2024 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

Parwani werd geboren in Afghanistan, groeide op in Nederland en verhuisde later naar Polen.   Toen hem werd gevraagd om iets te zeggen, zei hij: ‘Ik ben dankbaar dat ik een handje kon helpen. Mijn familieleden zijn immigranten en ik besef dat ik hier nu niet zou staan als niemand ons had geholpen.’   

Stijlgidsnotitie:Als u De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen in een artikel noemt, gebruik dan bij de eerste vermelding alstublieft de volledig naam van de kerk. Voor meer informatie over het gebruik van de naam van de kerk, zie onze onlineStijlgids.