Persbericht

Iedereen kan dienen

‘De kerk biedt iedereen die wil de mogelijkheid om te dienen’, zegt hij met een brede glimlach terwijl hij de ontvangstbalie van het bestuursgebouw in Frankfurt am Main (Duitsland) bemant. De 21-jarige, in Rusland geboren, ouderling Artur Amojan is voor één jaar voor De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen op zending.

Hij draagt een wit overhemd, een stropdas en een zwart naamplaatje, en straalt hetzelfde enthousiasme als alle andere mormoonse zendelingen uit. En net als alle andere mannelijke zendelingen, wordt hij met ‘ouderling’ aangesproken.

Toen hij slechts twee jaar oud was, werd ouderling Amojans moeder in Sint-Petersburg (Rusland) lid van De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen. Al tijdens zijn jeugd in Thüringen (Duitsland) wilde hij graag op zending gaan.

Maar toen hij ouder werd, kwam hij te weten dat hij het evangelie van Jezus Christus niet in een ander deel van de wereld zou gaan verkondigen. Een doorsnee dag op zending bestaat uit mensen bezoeken of op straat en andere openbare plekken met hen praten. Dat vergt meestal veel lopen, fietsen en trappen oplopen.

Ouderling Amojan heeft cerebrale tetraparese. Dat betekent dat hij niet zo’n goede controle over zijn linkerarm en -been heeft.

Maar hij heeft geleerd om zich door zijn lichamelijke beperkingen er niet van te laten weerhouden een avontuurlijk en energiek leven te leiden. Hij houdt van sport, zowel actief als passief.

Ouderling Amojan vindt het fijn om overal in Duitsland voetbalstadions te bezoeken. Zijn bezoek aan het Volksparkstadion in Hamburg ligt hem nauw aan het hart. In 2006 keek hij naar een Champions Leaguekwalificatieduel tussen Hamburger SV en CA Osasuna. Sindsdien is Hamburger SV zijn favoriete club. Hij doet ook graag aan lichaamsbeweging.

Nadat zijn toestand zorgvuldig overwogen was, kreeg ouderling Amojan de oproep om in Frankfurt in het bestuursgebouw van het gebied Europa als kerkwerkzendeling te dienen.

Kerkwerkzendelingen dienen de kerk en de Heer gedurende een bepaalde tijd op een bepaalde locatie. Er zijn momenteel wereldwijd 30.000 kerkwerkzendelingen en 85.000 voltijdzendelingen in het veld.

‘Aanvankelijk was ik teleurgesteld omdat ik in een ander land als echte zendeling wilde dienen. Maar toen besefte ik dat dit werk ook belangrijk is,’ aldus ouderling Amojan. God wil dat iedereen dient en ik ben echt dankbaar dat ik dit kan doen, omdat ik hiermee ook het koninkrijk van God opbouw.’

De meeste zendelingen verkondigen het evangelie, anderen krijgen de oproep om mee te werken aan welzijns- of humanitaire projecten of om administratief werk te doen. Maar ze kiezen er allemaal voor om Jezus Christus te volgen door hun naasten te dienen.

Ouderling Amojans takenpakket bestaat uit rapporten voor de leerprogramma’s voor de jongeren van de kerk opstellen, de ontvangstbalie bemannen, in heel Duitsland met Russische vrienden van de kerk spreken en ’s avonds zijn collega-zendelingen vergezellen. Op die manier draagt hij bij tot de werking en de groei van de kerk.

‘Als je iets echt wilt doen, moet je ervoor gaan. Je kunt je eigen dromen waarmaken. Het is altijd mijn droom geweest om op zending te gaan. En ik ben heel blij dat ik deze mogelijkheid gekregen heb. Daar ben ik erg dankbaar voor’, zegt ouderling Amojan.

Stijlgidsnotitie:Als u De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen in een artikel noemt, gebruik dan bij de eerste vermelding alstublieft de volledig naam van de kerk. Voor meer informatie over het gebruik van de naam van de kerk, zie onze onlineStijlgids.