Persbericht

JustServe in actie

Het begon allemaal kleinschalig. In januari 2018 werden Catherine en Clive Jolliffe uit Engeland door hun kerk gevraagd om in het Verenigd Koninkrijk gelegenheden tot dienstverlening beschikbaar te stellen. Vandaag de dag zijn daar meer dan 2300 projecten beschikbaar. Wat met een klein proefprogramma in Leeds begon, was tegen het eind van 2019 tot in het hele Verenigd Koninkrijk en Ierland doorgedrongen. Nu is de JustServe-beweging ook in andere delen van Europa aan een opmars bezig.

JustServe is een website en app van De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen waarmee mensen vrijwilligerswerk kunnen vinden. Het initiatief werd in 2019 in Japan op het interreligieuze geloofsforum van de G20 als geschenk aan de gemeenschap voorgesteld. Organisaties die hulp nodig hebben, kunnen hun project gratis op de website plaatsen. Door zich op de JustServe-website of -app te registreren, kunnen vrijwilligers interessante projecten zoeken waar ze hun vaardigheden voor kunnen inzetten.

JustServe_Granada_Spain01
JustServe_Granada_Spain01
Grote schoonmaak in het Spaanse Granada2021 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

In de zomer van 2020 breidden de Jolliffes JustServe ondanks de COVID-19-pandemie uit naar Portugal, Spanje, Nederland, België, Frankrijk, Hongarije, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Ook Finland doet sinds kort mee. Er komt enorm veel bij kijken, waaronder vertalingen, websites en juridische overwegingen.

Tot op heden hebben de Jolliffes zes echtparen opgeleid om het initiatief in hun eigen land te promoten. Geen van hen had ooit van JustServe gehoord. Maar nu zijn ze er allemaal heilig van overtuigd dat deze beweging een zegen voor hun land zal zijn.

Catherine werkt nu meer dan drie jaar met JustServe samen en ziet dat het mensen die iets goeds willen doen, helpt ‘om samen hun gemeenschap te verbeteren, liefde voor hun medemens te tonen en ongeacht hun geloof en cultuur samen te werken’.

JustServe-leiders leiden deskundigen in plaatselijke kerkgemeenten in hun land op om projecten te vinden en die op de website toe te voegen. Doordat de deskundigen informatie over JustServe verspreiden, worden de kerkleden ‘zeer enthousiast om hun steentje bij te dragen en zich als goede burgers te profileren’.

JustServe_Granada_Spain02
JustServe_Granada_Spain02
JustServe-project in het Spaanse Granada2021 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

Spanje was het eerste land dat de website lanceerde. In samenwerking met de plaatselijke autoriteiten organiseerden vrijwilligers samen met een buurtvereniging een grote schoonmaak in Granada. Elke zaterdag ruimen JustServe-vrijwilligers de stad op.

Op de Canarische Eilanden namen kerkleden samen met Virgen de Coromoto, een plaatselijke organisatie, deel aan verschillende projecten in de Canarische en Venezolaanse gemeenschap. Toen de organisatie de huur niet meer kon bekostigen, stelde de kerk een gebouw ter beschikking voor de maandelijkse voedseldistributie. Medewerkers van de voedselbank waren dankbaar dat ze het gebouw gratis mochten gebruiken, en zeiden: ‘We kunnen veel meer als we samenwerken.’

JustServe_CanaryIslands_Spain
JustServe_CanaryIslands_Spain
Voedseldistributie op de Canarische Eilanden2021 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

De implementatie is in elk land anders en hangt af van de plaatselijke behoeften, en de achtergrond en ervaring van de JustServe-leiders. In de Duitstalige landen, Nederland en het Verenigd Koninkrijk zijn ook andere, soortgelijke platforms beschikbaar. JustServe is er dus een extra mogelijkheid. JustServe heeft echter een duidelijke structuur en wordt als geschenk aan het land aangeboden.

In Portugal daarentegen is er momenteel geen formeel platform voor vrijwilligerswerk. Wie er vrijwilligerswerk wil doen, kan alleen in de krant of via via gelegenheden vinden. Het JustServe-portaal biedt hun een geweldige kans om makkelijk online vrijwilligerswerk in hun gemeenschap te zoeken, en zal een zegen voor hun gemeenschap zijn.

In Frankrijk bouwen vrijwilligers relaties met kerk- en bedrijfsleiders op. Zo bereiden ze zich voor op de lancering van de website.

Er zijn overal gelegenheden om anderen te helpen. Maar hoe vindt u die? Als het initiatief al in uw land beschikbaar is, gaat u naar JustServe.org. Ga op de site na in welke behoeften u kunt voorzien. Nodig uw familieleden of vrienden uit en beleef samen plezier in vrijwilligerswerk doen. Of doe het in uw eentje en sluit nieuwe vriendschappen. Draag bij aan de opbouw van JustServe en doe iets goeds voor uw gemeenschap. Kom in actie!

Stijlgidsnotitie:Als u De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen in een artikel noemt, gebruik dan bij de eerste vermelding alstublieft de volledig naam van de kerk. Voor meer informatie over het gebruik van de naam van de kerk, zie onze onlineStijlgids.