Persbericht

Wereldfietsdag: Gezinnen en zendelingen op twee wielen

Op 3 juni is het Wereldfietsdag, een dag voor mensen uit alle lagen van de bevolking. Al meer dan tweehonderd jaar is de fiets een vervoer- en recreatiemiddel. Het is ook een kenmerk geworden van zendelingen van De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen, die in Europa op de fiets door de straat rijden.

Missionaries_Bicycle
Missionaries_Bicycle
Twee zendelingen van De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen in Hongarije.2021 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

‘Dat zijn die jongens met een zwart naambordje en een grappige fietshelm’, is een beschrijving die je volgens de website van de kerk vaak hoort. De meeste jonge zendelingen hebben vroeger thuis leren fietsen, vooral als ze uit Europa komen, waar jaarlijks 20 miljoen fietsen verkocht worden.

‘In Nederland is de fiets niet alleen voor recreatie, maar is het een vervoermiddel’, aldus Christiaan Kleijweg, een heilige der laatste dagen uit Voorschoten, in het westen van Nederland. ‘Ons land is klein en heeft maar 17 miljoen inwoners, maar we hebben 37 duizend kilometer fietspad waarover we jaarlijks 15 miljard kilometer afleggen. Dat is bijna 900 kilometer per jaar per persoon! Samen hebben we 23 miljoen fietsen, met of zonder elektrische hulpmotor, en met een gemiddelde van 1,3 fietsen per persoon is dat uniek in de wereld. Voor veel mensen is een fietstochtje maken een gezinsaangelegenheid. Ouders en kinderen fietsen veel samen.’

Missionaries_Bicycle2
Missionaries_Bicycle2
Afbeelding uit de Evangeliemediabibliotheek van fietsende zendelingen.2021 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

Erlangen staat al heel lang bekend als een van de meest fietsvriendelijke steden in Duitsland. Een derde van alle verplaatsingen wordt er per fiets afgelegd, drie keer zo veel als het nationale gemiddelde. Veel inwoners van Erlangen rijden ermee naar school en het werk, doen er boodschappen mee, en gaan er zelfs mee naar het theater of naar de kerk.

De familie Grünke is daar geen uitzondering op. Leonhard is onlangs 80 jaar geworden, maar is nog maar pas gestopt met de krantenwijk die hij gedurende 46 jaar al fietsend met zijn vrouw deelde. Daarvoor legde hij elke ochtend tien kilometer in twee tot drie uur af. Hun zoons hebben eens met enkele vrienden ruim 230 kilometer per fiets afgelegd om een jongerenactiviteit in de Frankfurttempel bij te wonen.

Bicycle_woman
Bicycle_woman
Een jonge vrouw en haar fiets. Veel zendelingen hebben thuis al leren fietsen.2021 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

Ouderling Dieter F. Uchtdorf van het Quorum der Twaalf Apostelen van de kerk, die ook uit Duitsland komt, heeft dierbare herinneringen aan de keer dat hij zijn toekomstige vrouw Harriet op zijn fiets een lift naar de kerk aanbood.

De algemene vergadering van de Verenigde Naties riep in april 2018 3 juni uit tot Wereldfietsdag. Volgens de Verenigde Naties is de fiets een eenvoudig, betrouwbaar en duurzaam vervoermiddel.

En het is niet alleen een praktisch vervoermiddel, maar kan net zo intensief gebruikt worden als de fietser wil. Of iemand nu aan wielrennen doet, of met dierbaren een rustig ritje door het park maakt, er zijn veel manieren om van een fietstocht te genieten. De fiets biedt mensen bovendien de kans om hun boterham te verdienen, of daarmee te helpen, en houdt wereldwijd het lichamelijke en emotionele welzijn van miljoenen mensen in stand.

Stijlgidsnotitie:Als u De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen in een artikel noemt, gebruik dan bij de eerste vermelding alstublieft de volledig naam van de kerk. Voor meer informatie over het gebruik van de naam van de kerk, zie onze onlineStijlgids.