President Russell M. Nelson heeft gezegd: ‘Wat moeten we als erfgenaam van de goddelijke schepping doen? We moeten voor de aarde zorgen, een verstandige rentmeester zijn en haar voor toekomstige generaties behouden. En we moeten van elkaar houden en voor elkaar zorgen.’
De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen streeft ernaar deze profetische raad op te volgen door wereldwijd te zorgen voor een verantwoorde werking, zoals die van kerkgebouwen, tempels, wagenparken, boerderijen, welzijnsfaciliteiten en onderwijsinstellingen. Veel programma’s zijn al tientallen jaren in uitvoering. Andere zijn recentelijk ontwikkeld, door de komst van nieuwe technologieën en mogelijkheden.
Temple Square is always beautiful in the springtime. Gardeners work to prepare the ground for General Conference. © 2012 Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved. | 1 / 2 |
Om duurzaamheidsinitiatieven op al deze gebieden in goede banen te leiden, heeft de kerk een aantal prioriteiten gesteld:
Duurzame energie gebruiken. De kerk gebruikt al sinds 1986 zonnepanelen; in november 2024 wekten ruim 750 gebouwen van de kerk zonne-energie op, waaronder kerkgebouwen, tempels, scholen en opslagplaatsen. Honderden andere gebouwen gebruiken duurzame energie via de energieleverancier. Daarnaast maken enkele kerkgebouwen en tempels gebruik van warmtepompen om de verwarming en koeling te regelen.
De energie-efficiëntie verbeteren. Het is al jarenlang een doel van de kerk om te zorgen dat haar gebouwen zeer efficiënt en goed geïsoleerd zijn. Recente verbeteringen zijn onder meer de installatie van LED-verlichting, geavanceerde thermostaten, koeling en irrigatie, en energieopslag in accu’s in gebieden waar het elektriciteitsnet instabiel is.
Water besparen, naar ecologische behoeften en bronnen. In gebieden met een beperkte watervoorraad vermindert de kerk het watergebruik door middel van geavanceerde irrigatiesystemen, vermindering van onbenutte gazons en de aanleg van waterbesparende landschapsarchitectuur (ook bekend als xerische tuinarchitectuur of droge tuinen). In samenspraak met plaatselijke belangengroepen heeft de kerk ook afstand gedaan van een groot deel van haar waterrechten om het Great Salt Lake in Utah (VS) te helpen beschermen.
Minderen, hergebruiken en recyclen om verspilling te voorkomen. De kerk streeft ernaar om materialen in te kopen via duurzame toeleveringsketens en zoveel mogelijk afval te scheiden om te voorkomen dat het op de stortplaats belandt. Opmerkelijke initiatieven:
- Alle avondmaalsbekertjes zijn gemaakt van gerecycled plastic en kunnen na de dienst worden gerecycled volgens lokale regels. Externe experts hebben vastgesteld dat gerecycled plastic de laagste impact voor het milieu heeft, zelfs in vergelijking met papieren bekertjes.
- In de drukkerij in de VS wordt uitgebreid gerecycled.
- Afgedankte elektronica van alle kerkgebouwen in de VS en Canada wordt ingezameld om op verantwoorde wijze gedoneerd of gerecycled te worden.
- In heel Latijns-Amerika vervangen distributiecentra van de kerk plastic tasjes door herbruikbare exemplaren.
- De drukkerij in Peru is gemachtigd om duurzaam geproduceerd hout te gebruiken.
- In Brazilië krijgen de jongeren T-shirts van gerecycled plastic bij jeugdconferenties.
Uitstoot van het wegvervoer verminderen. De kerk hanteert hoge normen voor brandstofefficiëntie voor haar wereldwijde wagenpark, dat wordt gebruikt door gebouwenbeheerders, zendelingen en andere werknemers. Fietsenstallingen zijn beschikbaar op een aantal locaties waar een deel van de leden op de fiets komt. Oplaadstations worden geïnstalleerd bij een aantal tempels en kerkgebouwen waar dat verplicht is of als de locatie zich ertoe leent.
Gebouwen op een duurzame manier ontwerpen, plannen en bouwen. Bij de bouw van prachtige tempels en andere gebouwen houdt de kerk rekening met de materialen, selectie van de locatie en manieren om het gebruik en het onderhoud ervan op de lange termijn op een milieuvriendelijke manier mogelijk te maken. In landelijke gebieden houdt dat vaak in dat de gebouwen kleiner en aangepast aan de plaatselijke omstandigheden zijn, waardoor ze minder energie verbruiken.
Duurzame landbouw en veeteelt in de welzijns- en investeringsboerderijen van de kerk over de hele wereld. Dit omvat het gebruik van dekgewassen; wisselteelt; landbouw zonder of met beperkt ploegen; begrazingsbeheer; precisietechnologieën om het gebruik van water, afval en chemicaliën te verminderen; en andere technieken die de productiviteit op lange termijn ondersteunen en de negatieve gevolgen voor het milieu helpen verminderen.
Aanpassen aan klimaatrisico’s en veerkracht verbeteren, met name bij het implementeren van relevante humanitaire projecten en naleven van de onderhoudsnormen van gebouwen. De toenemende frequentie van extreme weersomstandigheden treft onevenredig veel arme en kwetsbare bevolkingsgroepen die niet over de middelen beschikken om zich aan te passen aan de veranderlijke omstandigheden of te herstellen van langdurige schade. De kerk neemt al tientallen jaren regelmatig deel aan projecten om plaatselijke gemeenschappen te verfraaien en te versterken. Die projecten variëren van het sponsoren van stadstuinen tot het planten van bomen om erosie te verminderen. Daarnaast levert de kerk, in samenwerking met erkende niet-gouvernementele organisaties, een aanzienlijke bijdrage aan wereldwijde initiatieven op het gebied van voedselzekerheid, energie-onafhankelijkheid en toegang tot schoon water – waarbij steeds rekening gehouden wordt met het milieu.