Persbericht

Latter-day Saint Charities en Muslim Aid bouwen 2.720 plantenkassen in Bosnië en Herzegovina

Wat begon met een nederige bijdrage van twintig plantenkassen in 2014, is uitgegroeid tot een veel groter project van Latter-day Saint Charities en Muslim Aid, waarbij 2.720 kassen in Bosnië en Herzegovina worden gefinancierd. Latter-day Saint Charities is de humanitaire tak van De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen.

Muslim-Aid-Greenhouse-01
Muslim-Aid-Greenhouse-01
Muslim Aid2023 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

Bij het begin van de 21e eeuw was de werkloosheidsgraad in Bosnië en Herzegovina zeer hoog. Maar liefst 31 procent van de bevolking slaagde er niet in om een goede baan te vinden waarmee ze zelfredzaam waren.

Daarom besloot de Kerk van Jezus Christus in 2014, toen de werkloosheidsgraad nog steeds 27 procent was, om haar krachten te bundelen met de gerespecteerde liefdadigheidsorganisatie Muslim Aid. Dat was het begin van het plantenkassenproject.

Maar waarom plantenkassen? De kassen beschermen gewassen tegen het Bosnische weer, waardoor het groeiseizoen drie keer zo lang duurt en de oogst wordt verdubbeld. De opbrengst wordt dus verzesvoudigd, waardoor landbouwers in het onderhoud van hun eigen gezin kunnen voorzien en het overschot kunnen verkopen. De kassen worden niet zomaar weggegeven. Elk individu of gezin dat een plantenkas ontvangt, wordt ook persoonlijk door een geschoolde landbouwkundige getraind, en krijgt zaden en kiemplanten voor hun eerste productiejaar. Er wordt ook regelmatig opgevolgd hoe het gaat.

Een plantenkas en de benodigde trainingen geven, in plaats van gewoon voedsel uit te delen, is werkelijk een levenslang geschenk: 90 procent van de kassen die vijf jaar of langer geleden zijn gedoneerd, worden nog steeds gebruikt.

De 50-jarige Elkaz Husein en zijn vrouw kunnen hiervan meespreken. Zij kunnen in hun onderhoud voorzien door hun overschot aan pepers en tomaten te verkopen. Het lukte Elkaz vroeger niet om een baan te vinden vanwege zijn vluchtelingenstatus en problemen met zijn mentale gezondheid, maar nu is hij zelfredzamer. Dit jaar hebben zijn vrouw en hij aardbeien geplant, in de hoop nog meer winst te maken.

Muslim-Aid-Greenhouse-02
Muslim-Aid-Greenhouse-02
De vrouw van Husein met een handjevol aardbeien die ze dit jaar hebben gekweekt. 2023 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

Voor de 34-jarige Haris Alajbegovic betekent het kassenproject gemoedsrust, omdat hij gezond voedsel voor zijn twee zonen en ouders heeft, zonder pesticiden te gebruiken. ‘Dat is van onschatbare waarde’, zegt hij.

Muslim-Aid-Greenhouse-03
Muslim-Aid-Greenhouse-03
Haris Alajbegovic en zijn twee zonen bij hun kas.2023 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

Muslim Aid is een internationale non-gouvernementele organisatie met religieuze grondslag, die ernaar streeft de nood van behoeftigen in Afrika, Azië en Europa te lenigen.

Stijlgidsnotitie:Als u De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen in een artikel noemt, gebruik dan bij de eerste vermelding alstublieft de volledig naam van de kerk. Voor meer informatie over het gebruik van de naam van de kerk, zie onze onlineStijlgids.