Persbericht

Meer dan 190 dozen door de kerk ingezameld voor het oostfront in Oekraïne in regio Den Haag

Een samenwerking tussen Dutch Civilian Action en het JustServe-comité van de deelnemende kerkgemeenschappen in Den Haag, Zoetermeer, Haarlem en Almere.

leden-helpen-sorteren-in-kerkgebouw-Haarlem.jpgDownload Photo

Op zaterdag 20 en zondag 21 april hield De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen een inzamelingsactie in samenwerking met de stichting Dutch Civilian Action ( DCA) voor Oekraïne. Zij zorgen dat niet alleen essentiële goederen naar de getroffen gebieden gaan, maar ook dat er oprechte aandacht is voor de behoeften en zorgen van degenen die onder de oorlog lijden.

bas-spijker-en-collega-ingezoomd.jpgDownload Photo

Het JustServe-comité van de kerkelijke regio ofwel ring Den Haag vond het een mooie kans om met deze stichting een JustServe actie te organiseren. DCA had al met een andere kerkgemeenschap in Haarlem een dergelijke actie georganiseerd en dat had de aandacht gepakt van Ineke, lid van de wijk Haarlem en JustServe-comitélid. Zij initieerde het idee om met hen samen te werken en zocht contact met Bas Spijker. Zo werd het project gelanceerd en gecoördineerd met de andere comitéleden, Willem Kat ( Almere), Michael Vis ( Zoetermeer), Hans Verdonk en Cor Brinkers ( Den Haag).

In de thuiswijken van de comitéleden,  werden de essentiële goederen ’s middags op 20 en 21 april verzameld. In Haarlem werd alles in bananendozen gesorteerd die zendelingen in de weken vooraf verzameld hadden.

DCA, met Bas Spijker zelf,  kwam de materialen ophalen om het snel daarna met een vrachtauto naar de Donbas te brengen, het gebied aan het oostfront waar de nood het hoogst is.

Volgens Willem Kat hebben ze met een special comité in Almere een mooie ervaring opgedaan De comité-leden hebben een paar weken voor de inzamelingsactie de lokale supermarkten gevraagd om boodschappentassen te doneren. Ze kregen vervolgens zo’n 300 bigshoppers en plastic tassen. Daarna zijn ze de buurt ingegaan en hebben rondom de kerk tassen en flyers uitgereikt. Bijdragen kon in de vorm van donaties van levensmiddelen, hygiëneproducten, babyvoeding, gezondheidsproducten, speelgoed en dierenvoeding.

inzamelingsactie-ring-Den-Haag

Speelgoed stond niet op de originele inzamellijst, maar een comitélid van Almere vond het een goed idee om dat als item toe te voegen. Met koningsmarkt in aantocht een slimme actie want mensen wilden het liever doneren aan een goed doel dan ermee op de koningsmarkt moeten zitten. Toen bij Bas Spijker gecheckt werd of speelgoed welkom was reageerde hij verrast, want heel toevallig had DCA net een weeshuis geadopteerd waar dit speelgoed heel welkom is.

Al snel kwamen vele buurtbewoners de rijkelijk gevulde tassen terugbrengen of het werd opgehaald. Op zondag is het naar Haarlem gebracht en gesorteerd.

Habtu Okbamicael kerkleider van de Orthodoxe Christelijke Eritrese kerk die ook meedeed aan de inzameling,  reageerde op een bedankje van Ineke: "Niets te danken. Het is de opdracht van God onze Vader om onze broeders en zusters in nood te helpen in hun tijd van nood, en we bidden zoveel als we kunnen dat God vrede zal maken voor hun land. Iedereen in onze samenleving weet hoe zwaar en bitter oorlog is, omdat er bijna voortdurend oorlog was toen wij in ons land waren.
 Wij hebben veel respect voor jullie dat jullie dit initiatief hebben genomen."

In totaal zijn er bijna 190 bananendozen gevuld met voedsel- en hygiëneproducten. Metname door de steun vanuit interkerkelijke netwerken in Zoetermeer en Haarlem is men daar net als in Almere tot een mooi resultaat gekomen. Hoewel het resultaat wat tegenviel in Den Haag heeft een modezaak die ging stoppen en van deze actie hoorde, maar liefst 1.000 kinderjassen gedoneerd, een mooie aanvulling op de inzameling.

De JustServe-comité leden willen iedereen enorm bedanken die een bijdrage heeft geleverd door voedsel- en hygiëne producten te doneren voor de oorlogsslachtoffers in Oekraïne. Hopelijk kunnen de donaties het leed van de oorlogsslachtoffers in Oekraïne enigszins verlichten of iniedergeval weer een signaal afgeven dat er aan hen wordt gedacht en mensen bereid zijn om voor hen in actie te komen.

Stijlgidsnotitie:Als u De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen in een artikel noemt, gebruik dan bij de eerste vermelding alstublieft de volledig naam van de kerk. Voor meer informatie over het gebruik van de naam van de kerk, zie onze onlineStijlgids.