Persbericht

Ring Den Haag zamelt 180 dozen met goederen voor Oekraïne in

Een samenwerking tussen Dutch Civilian Action en het JustServe-comité van de deelnemende kerkgemeenschappen in Den Haag, Zoetermeer, Haarlem en Almere.

leden-helpen-sorteren-in-kerkgebouw-Haarlem.jpg
leden-helpen-sorteren-in-kerkgebouw-Haarlem.jpg
Kerkleden helpen bij het sorteren van de gedoneerde spullen in het kerkgebouw van Haarlem.© 2024 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

Op zaterdag 20 en zondag 21 april hield De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen een inzamelingsactie in samenwerking met de stichting Dutch Civilian Action (DCA) voor Oekraïne. Deze stichting zorgt dat niet alleen essentiële goederen naar de getroffen gebieden gaan, maar ook dat er oprechte aandacht is voor de behoeften en zorgen van wie onder de oorlog lijden. 

bas-spijker-en-collega-ingezoomd.jpg
bas-spijker-en-collega-ingezoomd.jpg
Bas Spijker (rechts), oprichter en CEO van de stichting Dutch Civilian Action, samen met een collega en Ineke den Hollander.© 2024 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

Het Just Serve-comité van de ring Den Haag vond het een mooie kans om met deze stichting een JustServe-actie te organiseren. DCA had al met een andere kerkgemeenschap in Haarlem een dergelijke actie georganiseerd en dat had de aandacht gepakt van Ineke den Hollander, lid van de wijk Haarlem en JustServe-comitélid. Zij initieerde het idee om met hen samen te werken en zocht contact met Bas Spijker van DCA. Zo werd het project gelanceerd en gecoördineerd met de andere comitéleden: Willem Kat (wijk Almere), Michael Vis (wijk Zoetermeer), Hans Verdonk en Cor Brinkers (wijk Den Haag).

IIn de thuiswijken van de comitéleden, werden de essentiële goederen ’s middags op 20 en 21 april verzameld. In Haarlem werd alles in bananendozen gesorteerd die de zendelingen in de weken vooraf verzameld hadden.
DCA, in de persoon van Bas Spijker,  kwam de materialen ophalen om die snel daarna met een vrachtauto naar de Donbas te brengen, het gebied aan het oostfront waar de nood het hoogst is.
Volgens Willem Kat deden ze met een special comité in Almere een mooie ervaring op. De comité-leden hadden een paar weken vóór de inzamelingsactie de lokale supermarkten gevraagd om boodschappentassen te doneren. Ze kregen vervolgens zo’n 300 bigshoppers en plastic tassen. Daarna zijn ze de buurt ingegaan en hebben rondom de kerk tassen en flyers uitgereikt. Bijdragen kon in de vorm van donaties van levensmiddelen, hygiëneproducten, babyvoeding, gezondheidsproducten, speelgoed en dierenvoeding.

inzamelingsactie-ring-Den-Haag
inzamelingsactie-ring-Den-Haag
inzamelingsactie Inzamelingsactie in kerkgebouw Haarlem, v.l.n.r. Willem (links),Kat, Ineke den Hollander en haar man, Jan, en Jan Klunder (wijk Almere). © 2024 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.

Speelgoed stond niet op de originele inzamellijst, maar een comitélid van Almere vond het een goed idee om dat als item toe te voegen. Met koningsmarkt in aantocht een slimme actie want mensen wilden het liever doneren aan een goed doel dan ermee op de koningsmarkt moeten zitten. Toen bij Bas Spijker gecheckt werd of speelgoed welkom was reageerde hij verrast, want heel toevallig had DCA net een weeshuis geadopteerd waar dit speelgoed heel welkom is.

Speelgoed stond niet op de originele inzamellijst, maar een comitélid van Almere vond het een goed idee om dat als item toe te voegen. Met vrijmarkt op Koningsdag in aantocht een slimme actie, want mensen wilden het liever doneren aan een goed doel dan ermee op de vrijmarkt moeten zitten. Toen Bas Spijker gevraagd werd of speelgoed welkom was reageerde hij verrast, want heel toevallig had DCA net een weeshuis geadopteerd waar dit speelgoed heel welkom is.
Al snel kwamen vele buurtbewoners de rijkelijk gevulde tassen terugbrengen. Op zondag zijn die naar Haarlem gebracht en gesorteerd.
In totaal zijn er 180 bananendozen gevuld met voedsel- en hygiëneproducten. Met name door de steun vanuit de interkerkelijke netwerken in Zoetermeer en Haarlem is men daar ook tot een mooi resultaat gekomen. Daarnaast heeft een modezaak in Den Haag die ging verdwijnen en van deze actie hoorde, maar liefst duizend kinderjassen gedoneerd.

De JustServe-comitéleden willen iedereen enorm bedanken die voedsel- en hygiëneproducten ten bate van de oorlogsslachtoffers in Oekraïne hebben gedoneerd. Hopelijk zullen de donaties het leed van de oorlogsslachtoffers in Oekraïne enigszins verlichten.

Stijlgidsnotitie:Als u De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen in een artikel noemt, gebruik dan bij de eerste vermelding alstublieft de volledig naam van de kerk. Voor meer informatie over het gebruik van de naam van de kerk, zie onze onlineStijlgids.