Mormon Newsroom
Persberichten

Meet the Mormons komt naar Europa

Een langspeeldocumentaire van De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen die ingaat op de verkeerde beeldvorming over mormonen, wordt in mei in 25 Europese landen in bioscopen en kerkgebouwen vertoond. De film ging in oktober in de Verenigde Staten in première.

 De nieuwe film vertelt het verhaal van zes kerkleden: gepensioneerd kolonel Gail Halvorsen, die tijdens de Berlijnse luchtbrug in 1940 de bijnaam ‘candy bomber’ kreeg; ingenieur en filantroop Bishnu Adhikari, die uit Nepal afkomstig is; Ken Niumatalolo, hoofdcoach van het American footballteam van de Amerikaanse marineschool; Carolina Muñoz Marin, een amateurkickbokser uit Costa Rica die samen met haar man een liefdadigheidsinstelling heeft; Jermaine Sullivan, een studiebegeleider en bisschop in Atlanta (Georgia, VS); en Dawn Armstrong uit Utah (VS), de moeder van een zendeling. 

‘Er zit voor iedereen iets in’, zegt Blair Treu, regisseur van de film die oorspronkelijk in 2010 gepland stond om de film in het Legacy Theater op Temple Square in Salt Lake City (Utah) te vervangen. Het hele filmproces — van productie tot montage — nam drie jaar in beslag.

‘Dit is een mooie kans om ons eigen verhaal te vertellen’, legt Treu uit, die sterk het gevoel had dat de film een documentaire over de wereldwijde kerk in plaats van een speelfilm moest worden. ‘Ik denk dat de film veelvoorkomende misvattingen en verzinsels over ons uit de wereld zal helpen.’

Treu wil graag aan het grote publiek laten zien dat de mensen die in de documentaire aan het woord komen alle een andere achtergrond hebben. ‘Het is een film die illustreert dat we mensen van alle geloofsrichtingen respecteren.’

‘De film illustreert ook duidelijk dat de mensen die in beeld komen, hoewel ze alle een andere achtergrond hebben, die niet hoeven op te geven om [heilige der laatste dagen] te worden’, aldus Treu.

‘Het is baanbrekend werk’, zegt kerkleider ouderling Jeffrey R. Holland van het Quorum der Twaalf Apostelen over het uitbrengen van ‘Meet the Mormons’. ‘Het doel is meer begrip kweken, niet evangeliseren.’ Ouderling Holland legt uit dat de film op het witte doek uitgebracht is omdat ‘de film het bij het testpubliek heel goed deed.’

Meet the Mormons wordt binnenkort ook in Nederland vertoond. Iedereen is van harte welkom, ongeacht levensbeschouwelijke achtergrond. Houd deze website in de gaten voor de aankondiging over specifieke data en locaties.

Stijlgidsnotitie:Als u De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen in een artikel noemt, gebruik dan bij de eerste vermelding alstublieft de volledig naam van de kerk. Voor meer informatie over het gebruik van de naam van de kerk, zie onze onlineStijlgids.