Persbericht

Ruim 150 bejaarden en behoeftige gezinnen geholpen door interkerkelijke actie

Latter-day Saint Charities en zevendedagsadventisten kopen en distribueren samen maaltijden

Door de COVID-19-pandemie is de noodzaak vergroot om de dringende, wijdverbreide hongersnood onder de armen in Kaapverdië te bestrijden. In februari 2021 sloegen twee liefdadigheidsorganisaties daarvoor de handen ineen.

De Community Association for Development of Pensamento (ACDP) voorziet bejaarden in hun centrum te Kaapverdië van voedsel, en verleent bovendien andere diensten.  Toen ze wegens de pandemie moesten sluiten, besloten ze het voedsel dan maar aan huis te brengen. Hun verzoek om hulp werd ingewilligd met een bijdrage van Latter-Day Saint Charities (LDSC), waarmee drie maanden aan voedsel en andere benodigdheden werden ingekocht voor zeventig grote gezinnen in de stad Praia. Meer dan vierhonderd behoeftige mensen werden zo geholpen.

CaboVerde_InterfaithProject01
CaboVerde_InterfaithProject01
Vrijwilligers helpen in Praia (Kaapverdië) met het inladen van voedsel en andere benodigdheden2021 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.

‘LDSC besloot met ACDP samen te werken omdat we van mening waren dat ze enkele van de kwetsbaarste, zwaarst getroffen delen van de bevolking hielpen, met name bejaarden en moeders met kleine kinderen’, aldus Lucilino Mendonça, vertegenwoordiger welzijnszorg en zelfredzaamheidsdiensten voor LDSC.

Kort daarna ging LDSC een samenwerkingsverband met de zevendedagsadventisten in het bergdorpje Monte Vermelho aan, om vijftig behoeftige gezinnen van voedselpakketten te voorzien, waarna nog een actie volgde om veertig andere gezinnen te helpen. De voedselpakketten werden onder meer door jongvolwassenen en zendelingen uit de kerkgemeente in Praia bezorgd. Noemy Lopes, een jongvolwassene die met het rondbrengen hielp, zegt: ‘Het was een hele goede ervaring voor me, want ik kon mijn tijd gebruiken om andere mensen te helpen.’

CaboVerde_Interfaith_02
CaboVerde_Interfaith_02
Latter-day Saint Charities en zevendedagsadventisten boden samen hulp2021 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.

Leidinggevenden van beide kerkelijke humanitaire diensten woonden de afsluitende ceremonie in maart 2021 bij.  Roseveltt Teixeira, president van de kerkgemeente in Praia, zegt dat ‘deze bijdrage aangeeft wat wij geloven: dat we als kerkleden Jezus Christus moeten volgen door het tweede grote gebod te gehoorzamen om anderen te dienen.’ Een leider van de plaatselijke zevendedagsadventisten voegt daar aan toe: ‘Het is van cruciaal belang dat onze organisaties samenwerkingsverbanden als deze aangaan, om baat te hebben bij onze gedeelde overtuiging dat we anderen moeten dienen.’

Latter-day Saint Charities is de humanitaire tak van De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen. De organisatie wil lijden verlichten, zelfredzaamheid bevorderen, en mensen de kans geven om zich voor anderen in te zetten. Latter-day Saint Charities financiert hulp- en ontwikkelingsprojecten in 195 landen en territoriums, en verleent hulp zonder ras, godsdienst of nationaliteit in acht te nemen. De hulp is gebaseerd op de kernbeginselen van persoonlijke verantwoordelijkheid, steun aan de gemeenschap, zelfredzaamheid en duurzaamheid. De liefdadigheidsorganisatie draait grotendeels op vrijwilligerswerk, en opereert zowel zelfstandig als in samenwerking met andere liefdadigheidsinstellingen en overheden.

CaboVerde_Interfaith_03
CaboVerde_Interfaith_03
Afsluitende ceremonie van de gezamenlijke actie2021 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

Stijlgidsnotitie:Als u De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen in een artikel noemt, gebruik dan bij de eerste vermelding alstublieft de volledig naam van de kerk. Voor meer informatie over het gebruik van de naam van de kerk, zie onze onlineStijlgids.