Persbericht

Rust in de storm van onvruchtbaarheid en IVF-behandelingen

Begin januari trotseerden Willem-Paul en Loussanna Koenen de winterse kou  om zich samen te wagen aan een heel persoonlijk kunstwerk in het Havenkwartier in Deventer. In een muurschildering van graffiti hebben ze de gevoelens verbeeld die gepaard gingen met hun zeven jaar durende strijd tegen onvruchtbaarheid en de vijf IVF-behandelingen die ze hebben ondergaan.

Producer en filmmaker Marc Marriott was vanuit het zonnige Los Angeles naar hun huis in Apeldoorn gekomen om in drie dagen videomateriaal te maken van hun verhaal en kunstwerk.

Graffitikunst

Willem-Paul Koenen maakte kennis met graffiti op zestienjarige leeftijd. Als twintiger verfijnde hij zijn vaardigheden en professionaliseerde hij zijn passie door zijn eigen bedrijf, Bevlogen Verf, op te richten. Hier werkte hij soms samen met zijn even artistieke echtgenote Loussanna aan diverse opdrachten. Hoewel graffiti niet langer zijn hoofdactiviteit is, neemt Willem-Paul nog steeds sporadisch opdrachten aan om zijn artistieke interesse te behouden.

Naast zijn artistieke bezigheden dient Willem-Paul sinds enkele jaren als lokale kerkleider, ook wel bisschop genoemd, bij De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen in Apeldoorn. Loussanna is daar ook actief als vrijwilliger, waar ze fungeert als leidster van de jongevrouwen. Het echtpaar heeft dankzij IVF-behandelingen twee zoons gekregen, Keave (4) en Kai (0).

De aanleiding

Een paar maanden voor de opnames stuitte Willem-Paul op een bericht in zijn Instagram-spam van een persoon uit de Verenigde Staten, die over hem getipt was. Deze persoon vroeg of hij bereid was om graffitikunst te maken en over zijn geloof te praten voor het YouTube-kanaal van De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen. De kerk is gestart met een serie video's waarin kunstenaars vertellen over specifieke uitdagingen en beproevingen in het leven, en op basis daarvan een muurschildering op straat maken waarbij het creatieve proces ook in beeld wordt gebracht.

Bijzondere ervaringen

Na een zoektocht en verschillende oproepen vond Willem-Paul op volgens hem wonderbaarlijke wijze een muur op een trendy locatie in het industriële Havenkwartier in Deventer. De muur maakt deel uit van een pand waar een vintage kringloopwinkel wordt gerund. Op de dag van het schilderen stond er plotseling een auto voor de muur geparkeerd. Toen Willem-Paul achter de bestuurder aan rende om te vragen of hij zijn auto kon verplaatsen, herkende de bestuurder hem van het programma "Radicaal Geloven" op de Evangelische Omroep (EO), waar Willem-Paul 13 jaar geleden aan deelnam en zijn zoektocht naar God deelde. De bestuurder bleek de regisseur, Olaf Witkamp, te zijn, die toevallig ook de eigenaar is van de vintagewinkel.

Over dit moment deelt Willem-Paul het volgende op zijn sociale media: "Wat is de kans... Slechts twee keer in mijn leven ben ik gevraagd om iets over mijn geloof te vertellen op grote mediaplatforms en nu kwamen deze twee samen om de cirkel rond te maken; de twee hebben handen geschud en hij zit zelfs in de video."

Ondanks eerdere succesvolle samenwerkingen met Loussanna, hebben Willem-Paul en zij nog niet eerder een werk gecreëerd over een onderwerp dat hen zo persoonlijk raakte. Het delen van hun verhaal voelt voor hen kwetsbaar en spannend omdat het bij zovelen terecht zal komen, maar tegelijkertijd bevrijdend, met de hoop anderen te kunnen inspireren met hun boodschap dat er ook rust in Jezus Christus te vinden is middenin de storm.

Bekijk hieronder de video met het interview en de creatie van hun kunstwerk op het Engelstalige YouTube-kanaal van De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen. Christus van de Heiligen der Laatste Dagen.

Stijlgidsnotitie:Als u De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen in een artikel noemt, gebruik dan bij de eerste vermelding alstublieft de volledig naam van de kerk. Voor meer informatie over het gebruik van de naam van de kerk, zie onze onlineStijlgids.