Persbericht

Tien jaar samenwerking met Muslim Aid in Bosnië en Herzegovina

Hoe broeikassen, bijenteelt en drachtige koeien duizenden levens hebben veranderd

Op vrijdag 28 juni 2024 kwamen meer dan 100 mensen van verschillende geloofsrichtingen en achtergronden in Sarajevo samen om te vieren dat De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen en Muslim Aid al 10 jaar samen humanitaire hulp bieden aan 80 dorpen en steden in Bosnië en Herzegovina. Onder hen waren vertegenwoordigers van beide organisaties, begunstigden en nationale en plaatselijke overheidsfunctionarissen.

‘In een wereld die ons steeds verder uit elkaar trekt, brengt deze samenwerking ons weer samen’, zegt Sharon Eubank, directeur Humanitaire diensten van de kerk. Ze dankt Muslim Aid en de plaatselijke overheid voor de vele jaren van samenwerking waardoor het leven van mensen in Bosnië en Herzegovina is verbeterd. Ze uit nog meer dankbaarheid voor de aanwezige begunstigden. ‘Jullie zijn de sterren, dit is voor jullie’, zegt ze. ‘Het is makkelijk om een drachtige koe of een paar bijenkorven in ontvangst te nemen, maar het is veel moeilijker om er zorg voor te dragen en van deze initiatieven een succes te maken.’

Sinds 2014 hebben De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen en Muslim Aid meerdere projecten opgestart om inwoners van Bosnië en Herzegovina die onder de armoedegrens leefden onder meer van broeikassen, bijenkorven en drachtige koeien te voorzien. De afgelopen 10 jaar hebben ruim 13.000 mensen in 80 verschillende dorpen van deze projecten geprofiteerd.

Mustafa Faruqi, voorzitter van de raad van bestuur van Muslim Aid, noemt deze projecten een ‘uitstekend voorbeeld van gemeenschappen die door geloof een transformatie kunnen teweegbrengen.’ Hij zegt ook: ‘Er is nog veel meer werk te doen en ik kijk ernaar uit om onze samenwerking te versterken.’

‘Sterke mensen liggen aan de basis van sterke gezinnen, en sterke gezinnen liggen aan de basis van succesvolle gemeenschappen’, zegt Edina Šehić-Saliji, uitvoerend bestuurder van de Muslim Aid Association in Bosnië en Herzegovina.

Kenan Šašić, vertegenwoordiger van de gemeente Jablanica, spreekt zijn dank uit voor iedereen die heeft geholpen, en hoopt dat dit werk zal voortduren.

Muslim Aid en De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen hebben zich tijdens hun 10-jarige samenwerking in het land meer gericht op duurzame oplossingen dan op tijdelijke hulp. ‘Onze samenwerking verloopt zeer vlot. Het is fantastisch dat we gebruik kunnen maken van hun deskundigheid op het gebied van landbouwkunde en hun begrip van de plaatselijke cultuur. We hadden ons geen betere partner voor deze projecten kunnen voorstellen’, zegt Eric Rottermann, gebiedsmanager Humanitaire diensten voor het gebied Europa-Midden van de kerk.

Het broeikasinitiatief voorzag begunstigden van een volledig bevoorrade en geïnstalleerde broeikas, en trainingsprogramma’s om met een broeikas te leren werken. Sinds 2014 heeft dit project tot de bouw van ruim 3000 broeikassen geleid, wat de plaatselijke landbouw enorm heeft gestimuleerd.

Het tweede project, het uitgebreide bijenteelt-initiatief, bestaat uit het verstrekken van middelen om bijen te telen, het geven van instructies ter ondersteuning en het voeren van een campagne over het belang van bijen. Dit project heeft de sociaal-economische omstandigheden van plattelandsfamilies in Bosnië en Herzegovina verbeterd en plaatselijke bedrijven versterkt.

In mei 2023 begon het laatste project, waarbij drachtige melkkoeien aan behoeftige gezinnen werden verstrekt. Dankzij dit initiatief hebben gezinnen verse melk voor eigen consumptie en krijgen ze een financiële boost door de overtollige melk te verkopen.

De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen blijft toegewijd aan het verlenen van humanitaire hulp en heeft alleen al in 2023 aan 4119 projecten deelgenomen. Voor leden van de kerk is het helpen van de behoeftigen en het stimuleren van zelfredzaamheid niet alleen een nobel streven, maar een heilige taak. Samenwerken met andere geloofsrichtingen en organisaties, zoals Muslim Aid, bevordert niet alleen de eenheid en vergroot de impact, maar biedt ook het voorrecht om samen met anderen iets goeds te doen. De afgelopen 10 jaar hebben De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen en Muslim Aid de handen ineengeslagen voor het algemeen welzijn, en de inwoners van Bosnië en Herzegovina in staat gesteld om zelfredzaam en economisch stabiel te worden, met iedere broeikas, elk stel bijenkorven of iedere koe die ze hebben verstrekt.

Stijlgidsnotitie:Als u De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen in een artikel noemt, gebruik dan bij de eerste vermelding alstublieft de volledig naam van de kerk. Voor meer informatie over het gebruik van de naam van de kerk, zie onze onlineStijlgids.