Persbericht

Van Salt Lake City naar Samoa

SALT LAKE CITY, oktober 2009 Een chartervrachtvliegtuig vol hulpgoederen is vertrokken naar Samoa om slachtoffers van de tsoenami in die regio te helpen. ‘Tientallen dorpen zijn volledig verwoest en honderden gezinnen zijn alles kwijt’, aldus James J. Hamula van het Eerste Quorum der Zeventig van de kerk. De eerste raadgever in het presidium van het gebied Oceanië zegt dat men met deze zending verwacht drie tot vier weken lang tweeduizend mensen te kunnen verzorgen.

78 pallets met zestig ton voedsel, hygiënesets, kleding, rolstoelen en flessen drinkwater zijn opgehaald bij de pakhuizen van De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen in Salt Lake City en zijn met een twaalf uur durende chartervlucht verzonden naar de eilandengroep Samoa in de Grote Oceaan.
De kerk kreeg hulp van Islamic Relief Worldwide voor de distributie van de goederen.

‘Deze ramp heeft zijn tol geëist van veel mensen in de regio, en de steun die deze vlucht met hulpgoederen biedt, zal met zijn dringend benodigde voedsel en medische goederen veel verschil uitmaken’, aldus Mostafa Mahboob, directeur communicatie van de islamitische organisatie voor humanitaire hulp. Hamula zal naar verwachting zelf toezicht houden op de distributie van de hulpgoederen. Op 29 september werd de eilandengroep van Samoa, en deels ook die van Tonga, getroffen door een aardbeving met een kracht van 8.3 op de schaal van Richter. Vier tsoenami’s waren het gevolg. Daarbij vonden zo’n tweehonderd mensen de dood, raakten nog meer mensen gewond, en er worden nog steeds mensen vermist. Volgens Associated Press is bijna negentig procent van de inwoners van Amerikaans Samoa dakloos en berooid. ‘Wie getroffen zijn door de aardbeving, leven in de heuvels onder zeildoeken en met geen andere bezittingen dan de kleding die zij dragen’, aldus Hamula. Hij zegt dat hulp bieden een logisch uitvloeisel is van de evangelieleer. ‘Wij bieden hulp aan allen die het moeilijk hebben, die dakloos zijn geworden en honger hebben’, zei hij terwijl de DC-10 werd geladen.

Ouderling Quentin L. Cook van het Quorum der Twaalf Apostelen sprak tijdens de recente algemene oktoberconferentie over de aard van de humanitaire hulp van de kerk: ‘In al onze taken volgen we Jezus Christus. We proberen Hem na te volgen in alles wat Hij van ons vraagt, zowel door zijn leringen als door zijn voorbeeld.’ Deze goederenzending is een aanvulling op de hulp die ook overheden bieden, onder meer die van Australië, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten. De kerk biedt ook humanitaire hulp aan de slachtoffers van de natuurrampen in de Filipijnen, Vietnam, Indonesië en Turkije. Meer informatie over de hulp aan Samoa vindt u hier. (Engelstalig.)

Stijlgidsnotitie:Als u De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen in een artikel noemt, gebruik dan bij de eerste vermelding alstublieft de volledig naam van de kerk. Voor meer informatie over het gebruik van de naam van de kerk, zie onze onlineStijlgids.