Persbericht

Voedsel en vriendschap voor Oekraïense vluchtelingen in Roemenië 

Interkerkelijke samenwerking zorgt voor maaltijden en hygiënepakketten

Ruim twee jaar na het uitbreken van het conflict in hun geboorteland blijven ontheemde Oekraïners hoop houden dat ze eens naar huis kunnen terugkeren terwijl ze een nieuw leven in een nieuw land opbouwen. De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen heeft La Răscruce, een evangelische kerk die een buurtcentrum in Iaşi (Roemenië) runt, gesteund met hulp aan vluchtelingen die daar verblijven.  

Adrian Palady van La Răscruce merkte dat er meer behoefte was aan basisvoedsel en hygiëneproducten voor Oekraïners die in Iaşi verbleven, en vroeg de kerk om hulp.  Twee jaar geleden, toen het conflict in Oekraïne begon, werkten La Răscruce en de kerk samen om door de kerk gedoneerde hygiënepakketten uit te delen.  La Răscruce bood ook rechtstreeks humanitaire hulp aan Oekraïne in de steden Odessa, Izmajil, Vinnytsja, Kiev, Chmelnitski en Cherson.  Er hebben meer dan 25 reizen naar Oekraïne plaatsgevonden. 

Onder de Oekraïners in Roemenië bevinden zich vooral vrouwen, kinderen en mensen met een handicap. Taalbarrières, de zorg voor jonge kinderen en lichamelijke problemen maken het moeilijk voor ze om werk te vinden.  Bovendien zijn door de duur van het conflict bepaalde hulpbronnen afgeschaald. 

De kerk doneerde als reactie op het verzoek basisvoedsel en hygiënepakketten voor 250 Oekraïense gezinnen. Kerkleden van La Răscruce en heiligen der laatste dagen stelden in het La Răscruce-centrum de voedsel- en hygiënepakketten samen. De kerk doneerde ook twee maanden lang 3000 maaltijden voor Oekraïners in Iaşi die aan huis gebonden zijn. Zo konden ze dagelijks van een warme hap genieten. 

Een van de ontvangers schreef aan Adrian: ‘Bedankt dat jullie er altijd voor ons Oekraïners zijn, voor jullie steun en zorg, voor jullie hulp in deze moeilijke tijden.’  Een ander schreef: ‘Toen ik de verpakte spullen openmaakte, begon ik te huilen. Ik dank God dat er mensen zoals jullie in de wereld zijn.’   

Adrian legt uit dat vluchtelingen op deze manier niet alleen materiële hulp krijgen, maar ook de boodschap dat ze niet vergeten zijn en er niet alleen voor staan.  Deze interkerkelijke samenwerking is de Oekraïense gezinnen die voedsel en hygiënepakketten ontvingen zeker tot zegen geweest. Daarnaast heeft dit project vriendschappen, vertrouwen en begrip bij alle betrokkenen opgeleverd.   

Stijlgidsnotitie:Als u De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen in een artikel noemt, gebruik dan bij de eerste vermelding alstublieft de volledig naam van de kerk. Voor meer informatie over het gebruik van de naam van de kerk, zie onze onlineStijlgids.