Persbericht

Honderd jaar en nog steeds bij de tijd - Heiligen der laatste dagen vieren verjaardag hoogste kerkleider

Lydia Stekkinger

Russell M. Nelson, president van De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen, een wereldwijde kerkgenootschap van zeventien miljoen leden, wordt op 9 september honderd jaar oud.

President Nelson april 2024
President Nelson april 2024
President Nelson april 2024© 2024 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.

Biografie

Nelson, die in 1924 werd geboren in Salt Lake City, Utah in de Verenigde Staten, waar ook het hoofdkwartier van de kerk is gevestigd, studeerde af als arts, en werd later hartchirurg. Hij werkte mee aan onderzoek naar de hart-longmachine, waar in 1951 de eerste openhartoperatie mee werd uitgevoerd.

Samen met zijn vrouw Dantzel White heeft hij tien kinderen. Na haar overlijden in 2005 trouwde hij met Wendy Watson.

In 1984 werd Nelson geroepen als lid van het Quorum der Twaalf Apostelen, die samen met het Eerste Presidium (bestaande uit de president van de kerk en twee raadgevers) het senior leiderschap vormen van de kerk. Na het overlijden van de vorige president van de kerk, werd Russell M. Nelson op 14 januari 2018 als senior apostel benoemd tot president. Kerkleden geloven dat de president van de kerk een profeet van God is, en voor het bestuur van de kerk goddelijke leiding ontvangt.

Liefdadigheid

De kerk heeft in 2023 1,2 miljard euro aan humanitaire hulp geboden in 191 landen. Samen met internationale (en lokale) organisaties zoals Unicef en World Food Programme ondersteunt de kerk programma’s zoals het beschikbaar maken van schoon drinkwater, het tegengaan van ondervoeding, en het geven van medische zorg en trainingen, met een focus op vrouwen en kinderen. Verder heeft de kerk ook programma’s ontwikkeld om leden en anderen te helpen om meer zelfredzaam te zijn op het gebied van studie, werk, persoonlijke financiën en emotioneel welzijn.

President Nelson: “De twee grote geboden kunnen ons de weg wijzen: ten eerste God liefhebben en ten tweede onze naaste. We tonen onze liefde door te dienen.”[i]

Hadasa--NEW.jpg
Hadasa--NEW.jpg
De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen heeft 5 miljoen dollar aan Edesia Nutrition gedoneerd, een non-profitorganisatie die levensreddend voedsel maakt om acute ondervoeding bij kinderen en moeders te voorkomen en te behandelen.
Download Photo

Gezondheid

De jarige geestelijk leider is niet meer zo fit als voorheen, gaf hij al in 2023 in een social media bericht aan.

“Je hebt misschien een gerucht gehoord dat iemand me ergens een rollator of rolstoel heeft zien gebruiken. Nou, het is geen gerucht. Van tijd tot tijd heb ik een kleine uitdaging met mijn evenwicht. […] Gelukkig is mijn hart goed, mijn geest is sterk, net als mijn benen en mijn hersenen werken nog steeds. Ik hou van jullie, lieve broeders en zusters, en ik ben elke dag dankbaar dat ik de Heer en jullie mag dienen. Kleine uitdagingen met evenwicht zouden de minste van onze zorgen moeten zijn. Voorwaarts en opwaarts!”[ii]

20240802_135422_CPowell_CEP9796.jpgDownload Photo

Een nieuw record

Begin augustus kwamen jongeren van de kerk in Utah bij elkaar voor een conferentie en ondertekenden een verjaardagskaart voor de jarige profeet.[iii] Met 31.384 handgeschreven wensen werd het ook een nieuw record voor de Guinness World Records[iv].

Verjaardagswens

President Nelson gaf in een recente social media post aan voor zijn verjaardag geen cadeaus en kaarten te hoeven, maar nodigde alle kerkleden uit om de hand van vriendschap en liefde te reiken naar één persoon, die hun hulp goed kon gebruiken. Net zoals Jezus in het Nieuwe Testament een gelijkenis gaf over de herder die zijn 99 schapen achterliet om één van zijn schapen te vinden die verloren was, zo moedigde Nelson iedereen aan om te zien naar die persoon die zich eenzaam of ontmoedigd voelt.[v]

Op 9 september is een wereldwijde uitzending gepland voor de leden om het leven van president Nelson te vieren. Belangstellenden kunnen deze uitzending terugkijken van 10 tot 24 september op o.a. YouTube.

 

[i] https://www.churchofjesuschrist.org/serve/caring?lang=eng

[iii] https://newsroom.churchofjesuschrist.org/article/president-nelson-guinness-world-record-100-birthday-card

[iv] https://www.guinnessworldrecords.com/world-records/98139-most-contributions-to-a-greetings-card

[v] https://newsroom.churchofjesuschrist.org/article/99-1-president-nelson-gift-of-love-100th-birthday

Stijlgidsnotitie:Als u De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen in een artikel noemt, gebruik dan bij de eerste vermelding alstublieft de volledig naam van de kerk. Voor meer informatie over het gebruik van de naam van de kerk, zie onze onlineStijlgids.