Persbericht

Vrijwilligers van de kerk bouwen samen met Habitat for Humanity huizen in Roemenië

Jongvolwassen leden en zendelingen van De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen zijn eind september 2023 in Țuțora bij Iași (Roemenië) bijeengekomen om samen met een team van Habitat for Humanity huizen voor gezinnen in nood te bouwen. Gedurende twee dagen werkten deze vrijwilligers samen met de toekomstige bewoners van de huizen aan kapgebinten. Ze pleisterden bovendien de muren, schilderden, plaatsten gipswanden enzovoort.

Habitat for Humanity is een organisatie zonder winstoogmerk die huizen voor mensen in armoede bouwt en repareert. De liefdadigheidsinstelling heeft in meer dan zeventig landen huizen gebouwd en gewerkt, en zo mensen over de hele wereld een dak boven het hoofd gegeven.

‘Er is veel armoede in Roemenië’, zegt Adrian Magda, de coördinator van het project. ‘Er wonen vaak twee of drie generaties onder één dak. Dat is de woonsituatie van bijna een derde van de Roemenen. Bijna de helft van de huishoudens, vooral op het platteland, heeft nog steeds geen toilet in huis.’

‘Velen halen nog steeds drinkwater uit een waterput. Het is niet modern zoals het behoort te zijn’, voegt Magda eraan toe.

De nieuwe huizen bieden voldoende ruimte voor de gezinnen, en zijn voorzien van sanitair, stromend water en elektriciteit voor goede verlichting en apparatuur – ongekende luxe voor deze gezinnen.

De groep vrijwilligers kwam uit heel Roemenië en zelfs uit andere Europese landen. Ze lieten hun werk of opleiding even vallen om mee te bouwen. De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen leverde niet alleen vrijwilligers, maar bekostigde ook bouwmateriaal voor het project. De toekomstige bewoners hielpen zelf ook mee met de bouw.

Aan het einde van de tweede dag, nadat een van de huizen klaar was, kwam iedereen samen. De bewoners kregen de sleutels en beseften dat ze nu een dak boven het hoofd hadden. Een van hen was Daniella, die zei: ‘We zijn erg dankbaar voor jullie hulp, omdat jullie ons thuis hebben gebouwd.’

Roberto Pătrășcoiu, directeur van Habitat for Humanity in Roemenië, zegt: ‘Ik wil Latter-day Saint Charities mijn grote dank betuigen.’ Hij voegt eraan toe: ‘U hebt veel meer gedaan dan vier muren en een dak bouwen. U hebt twee gezinnen een thuis gegeven.’

Stijlgidsnotitie:Als u De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen in een artikel noemt, gebruik dan bij de eerste vermelding alstublieft de volledig naam van de kerk. Voor meer informatie over het gebruik van de naam van de kerk, zie onze onlineStijlgids.