Persbericht

De kleine Italiaanse kudde en de houten kapel

Tweede artikel uit de serie 'Mijlpalen en wonderen: het erfgoed van de heiligen der laatste dagen in Europa'

Dit is het tweede van zes verhalen uit de serie Mijlpalen en wonderen: het erfgoed van de heiligen der laatste dagen in Europa. Deze artikelen zijn geverifieerd en geschreven door James Perry, doctor in de wijsbegeerte, lid van de Academy for Higher Education, historicus en schrijver voor De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen. In het aankomende boek ‘Saints, deel 3’ komen nog meer verhalen en gebeurtenissen aangaande de vestiging van de kerk in Europa aan bod.

De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen is op 6 april 1830 in een kleine blokhut in de staat New York officieel gesticht. De kerk had toen zes leden. Sinds dat bescheiden begin ruim 190 jaar geleden, is de kerk uitgegroeid tot 16,5 miljoen leden in bijna 31.000 gemeenten over de hele wereld. De kerkleiders stuurden al snel zendelingen op pad om het evangelie van Jezus Christus over de wereld te verspreiden. In september 1850 werd Italië door Lorenzo Snow, T.B.H. Stenhouse en Jabez Woodard aan het zendingswerk toegewijd. Zeventien jaar later werd het zendingsgebied gesloten. Na een lange tijd van geloof, opoffering en toewijding van vier leden, werd de Italiaanse Zending in 1966 opnieuw toegewijd door Ezra Taft Benson, toen lid van het Quorum der Twaalf Apostelen.

Op een zomerdag in 1958 stonden een vrouw en drie mannen aan een rustig laantje in het Italiaanse gehucht Comerzo. Ze wachtten op de aankomst van president en zuster Christensen van de Franse Zending. Deze vier heiligen waren de enige leden in dat deel van Italië, waar ongeveer 49 miljoen mensen woonden. Ze werden af en toe bezocht door kerkleiders of andere leden, maar voor het grootste gedeelte was dit kleine groepje heiligen afgezonderd van andere leden, aangezien de dichtstbijzijnde leden honderden kilometers bij hen vandaan woonden.

President en zuster Christensen konden de weg niet zo goed vinden en reden eerst aan het laantje voorbij, maar uiteindelijk kwamen ze op hun bestemming aan. Ze werden warm onthaald en begroet door Pietro en Felicita Snaidero, Santo Beltrame en Luigi Pittini. Ze waren alle vier in de zestig of zeventig en waren al enige jaren lid van de kerk. Pietro en Felicita hadden in 1949 kennisgemaakt met de kerk, toen ze in Cannes (Frankrijk) woonden. Hun dochter en haar gezin waren lid van de kerk geworden en hadden hen over het evangelie verteld. Pietro en Felicita hadden zich in 1951 laten dopen, samen met Santo Beltrame, een man die zij ook over het evangelie hadden verteld. De vierde, Luigi Pittini, had zich een paar jaar later laten dopen, nadat hij ook door de familie Snaidero was onderwezen.

Santo en Luigi hadden een flink stuk moeten fietsen om bij de bijeenkomst met de familie Christensen te zijn, maar dat deden ze elke week om de avondmaalsdienst bij te wonen. In acht jaar had Santo maar één dienst gemist. De familie Snaidero begeleidde de groep naar hun bescheiden huis om iets te drinken. Terwijl ze in de keuken aan het praten waren, opende Felicita een deur die uitkwam op een kleine kapel die Pietro zelf had gebouwd. Hij had alleen een zaag en een hamer, en geen kennis van timmerwerk, maar hij wist dat het kleine groepje heiligen een plek nodig had om samen te aanbidden en had besloten dat hij daar iets aan zou doen.

Milestones Italian  01
Milestones Italian 01
Het huis en de kapel van de familie Snaidero2022 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

De ruimte was ongeveer 2 meter breed en 4,5 meter lang, maar er waren twee kleine ramen met op elke vensterbank een vaasje. De houten vloer was wit geschrobd en aan beide zijden van de kamer stonden vier stoelen met rieten zitting. Er was een tafeltje waar de kleine glazen avondmaalsbekertjes en het brood voor hun wekelijkse avondmaalsdienst al klaar stonden. Er waren drie zangboeken, waarin de Italiaanse heiligen vier lofzangen hadden gemarkeerd, waarvan ze wisten dat ze die in het Frans zouden kunnen zingen. Aan de ene muur hing een afbeelding van de Salt Laketempel en aan de andere kant van de kamer hing een foto van het Eerste Presidium.

President en zuster Christensen deden mee met de avondmaalsdienst van de Italiaanse heiligen. Zuster Christensen zei over die gebeurtenis: ‘Onze hemelse Vader stortte net zoveel van zijn Geest en inspiratie uit in die kleine ruimte als in de mooiste tabernakel of kapel in de Verenigde Staten. We hadden allemaal het voorrecht ons getuigenis te geven.’

Na de bijeenkomst gaf Santo Beltrame drie jaar aan tiende aan president Christensen, omdat hij dit lange tijd niet had kunnen betalen. Broeder Pittini schonk ook van zijn beperkte middelen aan de kerk. Hoewel ze zich ver van een georganiseerde gemeente bevonden en geïsoleerd waren, wilden de Italiaanse leden de verbonden die ze hadden gesloten nakomen, ondanks de constante tegenstand van de plaatselijke priesters.

Daarna gebruikte de groep samen een maaltijd waar zuster Snaidero uren mee bezig was geweest. Haar dochter had voor deze bijzondere gelegenheid enkele speciale etenswaren opgestuurd en ze wilden die graag delen met hun medeheiligen die zo ver hadden gereisd.

Milestones Italian  02
Milestones Italian 02
Broeder Pittini en de familie Snaidero in 19672022 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

Een aantal maanden na het bezoek van de familie Christensen aan de nederige heiligen in Comerzo, zijn Pietro en Felicita naar de Berntempel gereisd en zijn daar voor tijd en alle eeuwigheid aan elkaar verzegeld. Santo Beltrame is helaas kort daarna overleden. Hij had nooit de kans gekregen om naar de tempel te gaan, maar een jaar later zijn de verordeningen plaatsvervangend voor hem uitgevoerd. De heiligen bleven trouw hun diensten in Comerzo houden totdat de zendelingen kwamen en er gemeenten werden gevormd in Italië. Hun jaren van getrouwheid werden beloond en ze mochten getuige zijn van de enorme groei van de kerk in Italië.

De inspanningen van deze toegewijde heiligen der laatste dagen hebben bijgedragen aan de groei van de kerk; van vier leden in 1958 tot bijna 27.500 leden in 95 gemeenten in Italië op dit moment. Klik hier voor actuele informatie over de kerk in Italië.

Van de begintijd van de kerk tot aan nu hebben heiligen der laatste dagen in Europa hun tijd, talenten en vaardigheden voor het werk van de kerk ingezet. Als u aanvullende inzichten over Pietro en Felicita Snaidero, Santo Beltrame of Luigi Pittini hebt, of als u een persoonlijke ervaring hebt met een kerklid wiens bijdragen interessant zouden zijn voor anderen in het gebied Europa, stuur uw informatie of verhaal dan naar EUAChurchHist@ChurchofJesusChrist.org

Klik hier om de andere artikelen in deze serie te lezen.

Stijlgidsnotitie:Als u De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen in een artikel noemt, gebruik dan bij de eerste vermelding alstublieft de volledig naam van de kerk. Voor meer informatie over het gebruik van de naam van de kerk, zie onze onlineStijlgids.