Persbericht

Dienstverleners erin, afval eruit

Felgele hesjes, een achtergelaten fiets en een afgedankte kerstboom. Wat hebben deze dingen gemeen? Op 26 maart 2011 doet een groep van zestien vrijwilligers om twee uur ’s middags gele hesjes en handschoenen aan. Met afvalgrijpers en rijdende containers gaan ze naar een park in de Belgische stad Brugge. Geen enkel stuk zwerfvuil ontsnapt aan hun aandacht, of het nu een achtergelaten fiets of een afgedankte kerstboom is. De groep speurt elke centimeter van het park af en kijkt zelfs de oevers van een kanaal na dat door het park loopt.
Deze actie door een groep leden van De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen maakt deel uit van een groter overheidsprogramma in België. Een van de doelen van de Belgische campagne is dat men zich bewust wordt dat afval in de prullenbak thuishoort en niet ergens anders. De overheid en het bedrijfsleven slaan de handen ineen om elke plaats in het land te vragen actief parken en andere openbare ruimtes op te ruimen. Maart was door de stad Brugge aangewezen als hun opruimmaand. Neeltje Ardon, organisatrice van de groep vrijwilligers, nam contact op met Karine de Batselier, de ambtenaar verantwoordelijk voor de coördinatie van de opruimactie in Brugge. Mevrouw De Batselier zei dat ze het fijn vond dat deze groep kerkvrijwilligers bereid was om te helpen, en ze wees hen het park toe om op te ruimen.
‘Deze groep vrijwilligers was een goed voorbeeld in vrijwillige behulpzaamheid’, zegt iemand die was komen kijken. Victoria Roelofsen, een van de vrijwilligers, zegt: ‘Het is goed om iets voor de gemeenschap te doen. Je krijgt veel vreugde als je het voorbeeld van Jezus Christus in dienstbetoon volgt.’ Luc Leman, leider van de groep vrijwilligers, zegt: ‘Vrijwilligerswerk is een erg positieve ervaring. We helpen niet alleen, maar door samen te komen, hebben we plezier als we zij aan zij bezig zijn, en leren we elkaar beter kennen.’ En de vrijwilligers kregen van verscheidene voorbijgangers een ‘dankuwel’ te horen. Datta Sukmdeu Singh, een van die voorbijgangers, besteedde aandacht aan de groep en merkte op hoezeer hij onder de indruk was van het feit dat ze hun vrije zaterdag opgaven om te helpen met opruimen van het park.

J. Glade en Lola Webb Peterson, foto Carol Cutler

Stijlgidsnotitie:Als u De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen in een artikel noemt, gebruik dan bij de eerste vermelding alstublieft de volledig naam van de kerk. Voor meer informatie over het gebruik van de naam van de kerk, zie onze onlineStijlgids.