Persbericht

Door dit initiatief leren lekenkerkleiders in Europa hoe ze anderen tijdens een crisis kunnen bijstaan

Vrouwen en mannen die in Europese kerkgemeenten van De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen als vrijwilliger leiding geven, hebben baat bij het programma voor omgaan met een emotionele crisis. Het kantoor van Gezinsondersteunende diensten in het gebied Europa biedt een introductiecursus en een gespreksleidraad in veertien Europese talen.

Bediening in crisissituaties gaat over psychosociale ondersteuning gebaseerd op het evangelie’, legt ouderling Mark Rencher uit. Hij was voltijds vrijwilliger op het Europese hoofdkantoor van de kerk in Frankfurt am Main (Duitsland) en kreeg de taak om het programma in samenwerking met plaatselijke professionals in de geestelijke gezondheidszorg op te zetten.

‘Vaak weten we niet wat we moeten zeggen tegen iemand die middenin een crisis zit. Mensen leren door dit programma wat ze kunnen zeggen en hoe ze zich meer in anderen kunnen verplaatsen’, zegt zijn vrouw, zuster Lizbeth Rencher, die een doctoraat in psychologie heeft.

ministering in crisis_01
ministering in crisis_01
'Bediening in crisissituaties' helpt kerkleiders en leden die anderen in crisissituaties bijstaan.2022 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

Ze wijst erop dat deze hulpmiddelen voor lekenkerkleiders zijn bestemd en dat ze geen vervanging van professionele hulp zijn. ‘Dit is geen vorm van psychotherapie of een therapeutische interventie. Hiermee geven we slechts wat emotionele ondersteuning om verdere schade te voorkomen’, zegt zuster Rencher.

Overstromingen, Oekraïense vluchtelingen op zoek naar veiligheid: Europa heeft de afgelopen jaren met verscheidene crises te maken gehad. Bediening in crisissituaties is een waardevol hulpmiddel gebleken voor vrijwilligers van De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen bij steunverlening aan de behoeftigen. ‘Van veel bisschoppen en ZHV-presidentes kregen we de terugkoppeling dat ze dit programma graag al veel eerder hadden gehad’, zegt ouderling Rencher.

In september 2021 ging het project in Europa onder leiding van Teresa Raposo als proef in drie kerkgemeenten in de ring Lissabon van start. Deze adviseuse van Gezinsondersteunende diensten werkt al jaren bij het Rode Kruis in Lissabon.

Na de instructiebijeenkomsten gaven plaatselijke leiders aan dat ze door het programma met meer zelfvertrouwen leden konden helpen die met emotionele problemen worstelen. Ze voelden zich voornamelijk beter in staat om te luisteren, gevoelens te erkennen en hoop te bieden.

Vorig jaar werden er korte bewustwordingscursussen aangeboden aan de vrijwilligers die bij de overstromingen hielpen. Een gespreksleidraad van 44 pagina’s wordt op aanvraag naar leidinggevenden en kerkgemeenten gestuurd en is beschikbaar in het Albanees, Deens, Duits, Engels, Fins, Frans, Italiaans, Kroatisch, Nederlands, Noors, Portugees, Roemeens, Spaans en Zweeds. Daarnaast staan adviseurs van Gezinsondersteunende diensten paraat om een introductietraining aan plaatselijke leidinggevenden, leden en vrijwilligers te geven.

Stijlgidsnotitie:Als u De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen in een artikel noemt, gebruik dan bij de eerste vermelding alstublieft de volledig naam van de kerk. Voor meer informatie over het gebruik van de naam van de kerk, zie onze onlineStijlgids.