Persbericht

Heiligen der laatste dagen in Europa voelen zich gezegend dat ze hulp kunnen bieden

Vluchtelingenhulp in Duitsland, Frankrijk, Moldavië, Polen, Slowakije en Tsjechië

De vluchtelingencrisis houdt de meeste mensen in Europa bezig, en dus ook de leden van De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen. In heel Europa zijn hulpacties op touw gezet. Leden en vrienden van de kerk vinden dat het hun plicht is om ontheemde Oekraïners te helpen en zijn aan de slag gegaan. Hun opofferingen worden beloond met een sterk gevoel van nederigheid, zingeving en voldoening. Zo worden zowel de hulpbehoevenden als de helpenden gezegend.

Duitsland

Twintig vrouwen uit kerkgemeenten in Frankfurt en Friedrichsdorf kwamen op 19 maart samen om Oekraïense vluchtelingen te helpen in het kader van de 180e verjaardag van de zustershulpvereniging of ZHV, de wereldwijde vrouwenorganisatie van de kerk. Ze hadden op JustServe, het dienstbetoonplatform van de kerk, een oproep gezien om meubels te schilderen voor een daklozen- en vluchtelingencentrum van Caritas in Frankfurt. Een Oekraïense moeder en haar gezin waren in de Dominicaanse Republiek met vakantie toen de oorlog uitbrak. Ze waren gestrand zonder doorreisdocumenten en met alleen maar hun vakantiekleren, en hebben nu onderdak op deze opvangplek in Frankfurt gevonden. De vrouw was diep in het hart geraakt door deze mogelijkheid om tweedehands meubels te schilderen, samen met andere vrijwilligers die door hetzelfde lot waren getroffen. Ze beschilderden de meubels met vrolijke kleuren en patronen, zodat die nu dienst kunnen doen als tuinmeubels voor de bezoekers van het centrum.

Moldavië

In samenwerking met andere religieuze organisaties zorgt de kerk in Moldavië voor voedsel voor vluchtelingen. Moldova Christian Aid Society is zo’n organisatie. Zij verzorgen warme maaltijden aan drie grensovergangen tussen Oekraïne en Moldavië, en hadden een oproep gedaan aan andere religieuze groeperingen om voor ontheemde vluchtelingen te zorgen. Vrijwilligers uit heel Moldavië komen ’s ochtends bijeen om maaltijden te bereiden, die dan rond de middag naar de grensovergangen worden gebracht.  De maaltijden bestaan uit vlees, aardappelen, rijst en groenten. Er zijn ook vrijwilligers die voor water, fruit en brood zorgen. Gezinnen die te voet de grens oversteken, kunnen rekenen op een lekkere warme maaltijd. Zelfs de grenswachters steken een handje toe, en brengen maaltijden naar vluchtelingen die in hun auto wachten om de grens te mogen oversteken.

Polen

Christina en David Foote, voltijdvrijwilligers van de kerk, zeggen: ‘De mensen die in Krakau arriveren, zijn al drie of vier dagen onderweg. Het zijn meestal moeders met kleine kinderen en vaak ook de grootouders. Ze zijn moe van de reis en hebben de hele tijd hun bezittingen in boodschappentassen of zware rugzakken meegesleept.’ Voor de vluchtelingen zijn reiskoffers op wieltjes duidelijk een geschenk uit de hemel. Een moeder zegt: ‘Mijn kinderen, mijn ouders en ik waren al dagen onderweg, ieder met twee rugzakken. Dus toen de zendelingen mij reiskoffers op wieltjes aanboden, sprongen de tranen mij in de ogen. Ik wist dat ik in veiligheid was.’

David voegt eraan toe: ‘Meestal nemen we vier reiskoffers per teamlid mee naar het station, dus zo’n twintig per keer. We kijken rond of er mensen van de trein stappen die zo’n trolley goed zouden kunnen gebruiken, en na 10 minuten hebben we ze allemaal uitgedeeld. Dan gaan we nog meer reiskoffers halen. We hebben eens meer dan zestig trolleys op één dag uitgedeeld.’ Christina zegt: ‘Je raakt uitgeput van dit werk, zowel lichamelijk als emotioneel. Maar als je zegt dat mensen over de hele wereld voor hen bidden, zie je hun ogen met vernieuwde hoop oplichten. We hebben zichtbaar iemands lasten verlicht, en misschien antwoord geboden op een gebed. Het is allemaal echt de moeite waard.’

Frankrijk

Maryna en haar twee kleine kinderen konden een nieuwe start maken in Mulhouse, nadat ze het geweld in Oekraïne waren ontvlucht. Hun reis begon met vertragingen, zware rugzakken, lang wachten aan de grensovergang, en dan eindelijk een treinreis naar het westen. In Frankrijk zorgden leden van de kerkgemeente in Mulhouse voor voedsel, onderdak, kleding en vriendschap voor het gezin van Maryna. Christophe Mortier, een kerkleider, en de organisatie APPUIS hadden maar een week nodig om het gezin in Frankrijk te registreren en van de juiste documenten te voorzien. Met die documenten, waaronder een werkvergunning, genieten ze gedurende drie jaar de vluchtelingenstatus en hebben ze recht op medische en financiële hulp. Nu de kinderen ingeburgerd raken op een school met ervaren leerkrachten en nieuwe vriendjes, kan het gezin opgelucht ademhalen en toekomstplannen beginnen maken.

Slowakije

Slowaakse kerkleden zetten zich in voor vluchtelingen die in het oosten van het land de grens oversteken. Ze helpen hun nieuwe landgenoten aan onderdak voor de korte of lange termijn, en ze zorgen voor transport, voedsel en levensbenodigdheden. Ze helpen de vluchtelingen ook met wettelijke documenten, en maken ze wegwijs in hun nieuwe omgeving. Dankzij de hulp van de overheid en plaatselijke organisaties komen de vluchtelingen niets tekort. De Slowaakse kerkleden verwelkomen hun nieuwe broeders en zusters met open armen in de zondagse diensten en andere activiteiten. De kerk werkt ook mee aan talloze humanitaire-hulpprojecten met andere organisaties.

Tsjechië

Plaatselijke kerkleden in Liberec werken mee aan verschillende projecten die tegelijkertijd op touw zijn gezet om vluchtelingen die lid van de kerk zijn bij hun aankomst in de stad te helpen. Sommige leden stellen hun huis voor de vluchtelingen open. Andere leden en vluchtelingen sloegen de handen ineen om de leegstaande bovenverdieping van hun gehuurde kerkgebouw als woonplek in te richten. Plaatselijke leden werkten mee aan een project van de Grieks-katholieke kerk en de Evangelische kerk om een centrum voor kraamzorg en kinderopvang uit de grond te stampen voor Oekraïense moeders en kinderen. ‘Oekraïense leden van onze kerkgemeente houden het centrum en de kinderopvang draaiende’, aldus Bohdana Hanzalová, een Tsjechisch lid uit Liberec. ‘Hier kunnen moeders met verschillende geloofsovertuigingen administratieve formaliteiten afhandelen, vriendschap sluiten met andere moeders, en naar een baan zoeken.’

Stijlgidsnotitie:Als u De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen in een artikel noemt, gebruik dan bij de eerste vermelding alstublieft de volledig naam van de kerk. Voor meer informatie over het gebruik van de naam van de kerk, zie onze onlineStijlgids.