Persberichten

Kerk schenkt opbrengst ‘Meet the Mormons’ aan het Amerikaanse Rode Kruis

LDS Charities van De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen heeft donderdag USD 1,8 miljoen geschonken aan het Amerikaanse Rode Kruis uit de opbrengst van ‘Meet the Mormons’, een film die de kerk vorig jaar oktober heeft uitgebracht. Gary E. Stevenson, presiderende bisschop van de kerk, overhandigde de cheque tijdens een evenement in Salt Lake City (VS) aan Cliff Holtz, voorzitter van de afdeling Humanitaire diensten van het Amerikaanse Rode Kruis.

‘De van oudsher goede verstandhouding [met het Amerikaanse Rode Kruis]’, zei bisschop Stevenson, ‘deed ons bij het uitbrengen van “Meet the Mormons” besluiten dat de netto-opbrengst van de film naar het Amerikaanse Rode Kruis zou gaan.

‘“Meet the Mormons” heeft alle verwachtingen overtroffen.’

De documentairefilm ging op 10 oktober 2014 in première en is in ruim 400 bioscopen in het hele land vertoond.

‘Meet the Mormons’ heeft op meer dan honderd locaties op nummer één gestaan. De film trok volle zalen in onder meer New York City, Detroit, Miami, Salt Lake City, Las Vegas, Dallas, Phoenix en diverse plaatsen in Californië.

Gail J. McGovern, CEO en voorzitter van het Amerikaanse Rode Kruis, noemde in een videoboodschap de vele keren dat de kerk bij rampen in de hele wereld klaar heeft gestaan. Ze zei onder meer: ‘Niemand kan mensen beter op de been brengen om hulp te verlenen dan de mormoonse kerk.’

Heidi Ruster, CEO van de regio Utah van het Rode Kruis, merkte op dat de kerk zich altijd als een actieve partner opstelt, zowel in Utah als over de hele wereld. Ze zei: ‘De kerk heeft ons dit jaar met een schenking van de netto-opbrengst van “Meet the Mormons” verrast. Wij zijn hen daar erg dankbaar en erkentelijk voor.’

Vanaf het begin heeft de kerk laten weten dat de netto-opbrengst van de film naar het Amerikaanse Rode Kruis zou gaan. De totale kaartverkoop in de VS kwam net boven de USD 6 miljoen uit, waarmee de documentaire tot de top 40 van alle tijden in het genre behoort. Na aftrek van de bioscoop- en distributiekosten kwam de netto-opbrengst net onder USD 1,8 miljoen te liggen. De schenking van de kerk aan het Rode Kruis bedroeg precies 1,8 miljoen.

Het Rode Kruis en De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen werken al bijna 100 jaar samen om mensen in nood te helpen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog nam de vrouwenorganisatie van de kerk, de zustershulpvereniging, samen met het Rode Kruis deel aan voedselproductie en conservering, geldinzameling, sanitaire verzorging, kinderzorg en andere diensten. De zustershulpvereniging werkte in de loop van de twintigste eeuw ook met het Rode Kruis samen toen ruim tienduizend ZHV-zusters de cursussen van het Rode Kruis in thuisverpleging, eerstehulpverlening en voedingsleer voltooiden.

‘Meet the Mormons’ is momenteel te zien op televisiezenders en via digitale aanbieders in de Verenigde Staten en wordt in bezoekerscentra en historische locaties van de kerk vertoond. De film is eind deze maand op dvd en Blu-ray beschikbaar. De film komt later dit jaar wereldwijd via Netflix beschikbaar. ‘Meet the Mormons’ wordt eveneens in andere landen vertoond.

De kerk was een van de vijftien maatschappelijke organisaties of personen die ter gelegenheid van de ‘heroes’-lunch 2015 voor hun bewezen diensten in het zonnetje werden gezet. Sharon Eubank, directeur Humanitaire diensten, nam de onderscheiding Outstanding Community Partner namens de kerk in ontvangst.

Stijlgidsnotitie:Als u De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen in een artikel noemt, gebruik dan bij de eerste vermelding alstublieft de volledig naam van de kerk. Voor meer informatie over het gebruik van de naam van de kerk, zie onze onlineStijlgids.