Persbericht

Een levend erfgoed: hoe Gail ‘Candy Bomber’ Halvorsen in Duitsland voortleeft

Een verhaal over bevrijding, geloof en de impact op een generatie

In de wereld staat Gail Halvorsen bekend als de ‘Candy Bomber’ [de snoepjesbombardeur], kolonel, piloot, ruimtevaartingenieur en geleerde. Maar voor Denise Williams was hij ‘papa’. Voordat haar vader in 2022 overleed, deden Denise, haar zus en drie broers al hun best om zijn werk voort te zetten. Gail Halvorsen was een toegewijd lid van De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen. Hij diende trouw zijn vaderland en deelde zijn opgedane levenswijsheid met de mensen om hem heen.

LivingLegacy_01.jpeg
LivingLegacy_01.jpeg
Denise Williams en wijlen haar vader Gail Halvorsen2024 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

Na de Tweede Wereldoorlog lag Duitsland in puin en werden de Duitsers alom gezien als de vijand. In die periode van wantrouwen voerde de Sovjet-Unie in juni 1948 de Blokkade van Berlijn in. Het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten reageerden daarop met een luchtbrug om de 2,5 miljoen afgesneden Berlijners te bevoorraden. 

Veel geallieerde soldaten koesterden een wrok jegens de Duitsers. Zo ook Gail Halvorsen, wiens vriend in de oorlog was gesneuveld. Gail wist niet hoe hij zich zou voelen als hij bij zijn eerste vlucht oog in oog kwam te staan met Duitse mannen. Maar tot zijn verbazing werd hij verwelkomd met open armen en tranen van dankbaarheid. Denise Williams herinnert zich de woorden van haar vader: ‘Het was op dat moment dat ik in mijn hart alle woede vergaf die ik eerder had gevoeld. Waarom was dat? Hoe was dat mogelijk? Het kwam doordat we dezelfde missie hadden om mensen te redden.’ Dankzij die eensgezinde samenwerking om mensen in nood te dienen, werden de Duitsers weer gewone mensen voor Halvorsen. Zo ontstond het idee om pakketjes met kauwgom en chocolade te droppen voor de Berlijnse kinderen, een initiatief waardoor hij bekend raakte als de ‘Candy Bomber’.

Als we Denise vragen wat ze van haar vader heeft geleerd, zegt ze dat het ‘een verhaal over vergeving’ is. Het verhaal van Halvorsen ‘is een evangelieverhaal, niet zomaar een verhaal over een oorlogsheld’. Denises echtgenoot, David Williams, voegt eraan toe dat Halvorsen ‘een man van Christus was, een gelovig man, iemand die het licht van Christus laat schijnen in het leven van andere mensen.’ Dat we tegenstrijdige gevoelens kunnen overwinnen door liefde en medeleven als een hoger doel na te streven, is maar een klein deel van alles wat we kunnen leren uit het leven van Gail Halvorsen en de beginselen die hij onderwees.

LivingLegacy_02.jpeg
LivingLegacy_02.jpeg
Ouderling en zuster Williams in het kerkgebouw te Hannover (Duitsland)2024 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

In het Boek van Mormon, een heilige kroniek die heiligen der laatste dagen naast de Bijbel gebruiken, sprak ene koning Benjamin zijn volk toe en vroeg: ‘Zijn wij niet allen bedelaars?’ In de maatschappij wordt vaak een beeld geschetst van perfectie en onrealistische verwachtingen, maar uiteindelijk ligt het in de menselijke aard om te verlangen naar aandacht en hulp wanneer we het moeilijk hebben. Toen Halvorsen zijn eerste lading goederen ging lossen in het kader van de Berlijnse luchtbrug, zag hij de Duitsers als mensen die hij tot hulp en zegen kon zijn, en niet meer als de vijand. Deze houding van mededogen en dienstbaarheid ligt aan de basis van Halvorsens erfgoed – een erfgoed dat Denise en David Williams levend willen houden.

LivingLegacy_03.jpeg
LivingLegacy_03.jpeg
De ontmoetingsruimte voor jongvolwassenen waar het echtpaar Williams op zending is, in Hannover (Duitsland)2024 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

Denise Williams noemt het haar ‘heilige plicht’ om de documenten en bezittingen van Halvorsen te catalogeren en aan verschillende geschiedkundige organisaties te schenken. Ze woont ook congressen en evenementen bij waar haar vader ooit als spreker fungeerde. Ze vertelt zijn verhaal en, wat belangrijker is, ze deelt zijn erfgoed van geloof en christelijk dienstbetoon. David en Denise Williams vervullen momenteel een zending voor De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen in het zendingsgebied Hamburg (Duitsland). Ze worden nu aangesproken als ouderling en zuster Williams, uit respect voor hun roeping als zendelingen. Het echtpaar woont in Hannover, waar ze de jongvolwassenen dienen en de plaatselijke kerkgemeente ondersteunen, in de geest van Halvorsens dienstbaarheid en medeleven.

In een wereld vol individualisme en egocentrisme is het steeds belangrijker om de wijsheden van onze voorouders met anderen te delen. Voor ouderling en zuster Williams is het Duitse volk helpen meer dan een hoofdstuk in hun familiegeschiedenis; het is een voortzetting van Halvorsens blijvende invloed.  Net zoals Jezus Christus vulde Gail Halvorsen zijn leven met goede daden en dienstbaarheid. Zijn levend erfgoed is een krachtige aansporing om verder te kijken dan labels, om anderen lief te hebben en te zien als mensen, en altijd de vraag in gedachten te houden: ‘Zijn wij niet allen bedelaars?’

Stijlgidsnotitie:Als u De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen in een artikel noemt, gebruik dan bij de eerste vermelding alstublieft de volledig naam van de kerk. Voor meer informatie over het gebruik van de naam van de kerk, zie onze onlineStijlgids.