Persbericht

Mormon Tabernacle Choir kondigt Europees tournee 2016 aan

Eerste internationale tournee in bijna twintig jaar

Voor het eerst in achttien jaar gaan het wereldberoemde Mormon Tabernacle Choir en Orchestra at Temple Square gedurende twintig dagen in acht Europese steden op tournee, namelijk van maandag 27 juni tot en met zaterdag 16 juli 2016. De eerste optredens vinden in Berlijn en Neurenberg plaats, waarna het koor en orkest naar Wenen en Zürich trekken. Vervolgens keren ze terug naar Duitsland voor een concert in Frankfurt, waarna ze in Brussel en Rotterdam optreden. Ze beëindigen hun tournee in Parijs. Informatie betreffende locaties en tickets worden op een later tijdstip bekend gemaakt.

‘Toen ik in 2012 voorzitter van het koor werd, was een van mijn hoofddoelen om weer internationaal te gaan toeren’, aldus Ron Jarrett. ‘Dankzij social media hebben we wijd en zijd publiek kunnen bereiken. We zijn ontzettend blij dat het internationale publiek dankzij deze tournee voor het eerst in bijna twintig jaar live van de muziek van het koor zal kunnen genieten. Er heersen tegenwoordig zoveel problemen in de wereld, dat we blij zijn dat we anderen kunnen laten delen in de vreugde en vrede van de muziek die het koor brengt. Onze muziek is voor alle leeftijden en nationaliteiten.’

Het koor en orkest gaan gewoonlijk om het jaar op tournee. Ze vertrekken volgende maand naar de oostkust van de Verenigde Staten. Het was dan ook een grote verrassing toen voorzitter Jarrett gisteravond tijdens de repetitie de internationale tour van volgend jaar aankondigde.

Bruggen van vriendschap

Thomas S. Monson, leider van De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen, heeft gezegd: ‘Het doet mij genoegen dat mij, als president van de kerk, het voorrecht vergund is adviseur van het Mormon Tabernacle Choir te zijn. Onze doelstelling voor het Temple Square’s koor en het verwante orkest is dat zij lichtende voorbeelden van de muziekkunst voor de wereld zijn. Ik ben blij dat deze beroemde ensembles met deze aangekondigde tournee door Europa de kans krijgen om in veel landen mensen te raken met hun schitterende muziek. Deze tournee is een belangrijke stap voorwaarts, waarmee het koor en het orkest wereldwijd bruggen van vriendschap kunnen slaan als ambassadeurs van De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen.’

Optredens binnen en buiten de Verenigde Staten

Na de eerste tournees buiten Utah in 1893, heeft het koor uitgebreid getoerd in de Verenigde Staten en daarbuiten. Het heeft in heel Europa en in belangrijke muzikale hoofdsteden van onder andere Israël, Rusland, Japan en Australië opgetreden. Het koor heeft ook opgetreden tijdens de inhuldiging van zes Amerikaanse presidenten. Al sinds 2005 vergezelt het volledige orkest het koor op tournee.

Het koor dat 360 leden telt, wordt vaak door het orkest van 150 leden begeleid en is wekelijks in de uitzending Music and the Spoken Word te beluisteren. Dat programma duurt een half uur en is ’s werelds langstlopende programma dat wereldwijd via ruim tweeduizend radio-, tv-, kabel- en satellietstations wordt uitgezonden. Het koor en orkest brengen muziek uit via hun eigen platenmaatschappij, Mormon Tabernacle Choir®.

Stijlgidsnotitie:Als u De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen in een artikel noemt, gebruik dan bij de eerste vermelding alstublieft de volledig naam van de kerk. Voor meer informatie over het gebruik van de naam van de kerk, zie onze onlineStijlgids.