Nieuwsartikel

Nieuwe mormoonse ZHV-presidente spreekt VN toe

Interkerkelijk panel bespreekt humanitaire hulp

Zuster Jean B. Bingham, kersvers algemeen presidente van de zustershulpvereniging van De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen, heeft op 13 april j.l. in New York City de Verenigde Naties toegesproken over de humanitaire hulp van de kerk. Ze deed dat tijdens het interkerkelijk panelgesprek ‘Focus on Faith’ [Focus op geloof]. Die jaarlijkse briefing wordt door de informatieafdeling van de VN georganiseerd.

 

‘Ik vind het een eer om hier de rol te bespreken die kerkelijke organisaties hebben om het leed in de wereld te verlichten en het potentieel van mensen — vooral van de kwetsbaarsten — aan te spreken’, aldus zuster Bingham, die leiding geeft aan ruim 7,1 miljoen mormoonse vrouwen. De zustershulpvereniging werd 175 jaar geleden opgericht en is een van de oudste en grootste vrouwenorganisaties ter wereld. 

Ze is onlangs met haar eerste raadgeefster, zuster Sharon Eubank, van een bezoek aan Oeganda voor UNICEF (het Kinderfonds van de Verenigde Naties) teruggekeerd. Zuster Eubank is directeur van LDS Charities en vergezelde zuster Bingham in New York. De twee leidsters reisden in maart naar Bidi Bidi, een van de grootste vluchtelingenkampen ter wereld. De vluchtelingen in het kamp komen uit Zuid-Soedan en de omliggende Afrikaanse landen waar politieke onrust en droogte heersen.

Zuster Bingham sprak kort over de exodus van de mormoonse pioniers die in de jaren 1840 wegens vervolging naar het Westen moesten vluchten. Ze behandelde ook de oprichting in 1985, na een hongersnood in Oost-Afrika, van het wereldwijde humanitaire werk van de kerk. Sinds 1985 heeft LDS Charities in 189 landen in totaal 1,89 miljard dollar aan hulp geleverd.

    

LDS Charities, de humanitaire tak van de kerk, heeft de negen door de Amerikaanse overheid goedgekeurde hervestigingsagentschappen geholpen. Zes van die negen agentschappen zijn van kerkelijke oorsprong.

Zuster Bingham zei: ‘Hoewel we inzake geloof van mening kunnen verschillen, werken we wel eensgezind en toegewijd met andere kerken samen aan een hoger doel dat onze persoonlijke belangen overstijgt en ons motiveert om van onze middelen, tijd en energie te geven om onze medemens te helpen.’

Caryl Stern, president en CEO van UNICEF USA presideerde het panelgesprek over vluchtelingenbeleid en integratiepolitiek. Het panel bestond, naast zuster Bingham, uit Anwar Khan, CEO van Islamic Relief USA; Barbara Day, directeur van de afdeling Domestic Resettlement van het Bureau of Population, Refugees and Migration van het Amerikaans ministerie van Buitenlandse Zaken; Eerw. Canon E. Mark Stevenson, directeur van Episcopal Migration Ministries (EMM); en Abdul Saboor, een vluchteling die door de EMM geholpen is.

‘Zuster Bingham is waarschijnlijk de hoogstgeplaatste kerkfunctionaris die ooit de VN toegesproken heeft’, aldus zuster Eubank. ‘Het was ontroerend om haar met deze panelleden te horen spreken en te horen dat ze elkaars werk ondersteunen. Ik zat in het publiek en kreeg kippenvel toen ik dacht: dat is de zustershulpvereniging van de kerk!’

De ZHV-leidsters woonden woensdag een diplomatieke lunch voor vrouwen bij. Daarna staken ze de Hudson over om in Newark (New Jersey) een publiek van heiligen der laatste dagen en genodigden toe te spreken.

 

‘Kerkelijke groeperingen kunnen infrastructuur sneller oprichten dan de overheid dat kan’, zegt zuster Eubank.

De kerk steunt UNICEF al meer dan twintig jaar. Ze werkt samen met UNICEF om kinderen wereldwijd te vaccineren en in onderwijs en andere behoeften te voorzien. 

Beluister het panelgesprek op webtv.un.org

Stijlgidsnotitie:Als u De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen in een artikel noemt, gebruik dan bij de eerste vermelding alstublieft de volledig naam van de kerk. Voor meer informatie over het gebruik van de naam van de kerk, zie onze onlineStijlgids.