Persbericht

Terugblik op het open huis van het nieuwe kerkgebouw in Breda

Het open huis-comité heeft samen met enthousiaste leden vrijdag 23 en zaterdag 24 juni een mooi resultaat neergezet voor het open huis van het nieuwe kerkgebouw van De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen in Breda. Bij de deur werd je hartelijk begroet als echte buren en overgedragen aan de gidsen voor een rondleiding. Daarna werd je ontvangen door gastheren en gastvrouwen in de recreatieruimte waar je versnaperingen kon gebruiken aan de statafels met stijlvolle roze-paarse bloemstukjes. Hier kon je dan nog even napraten met de lokale leiders en leden en de wat diepere vragen stellen waar geen tijd meer voor was tijdens de rondleiding. De cateringploeg had lekkere hapjes in de keuken bereid, die samen met zorgvuldig uitgekozen lekkernijen mooi op dienbladen werden aangeboden. De gekozen aanpak verliep heel soepel onder leiding van de bekwame comitéleden, volgens voorzitter van het open huis-comité en lid van de wijk Breda, Percy de Wilde, die bovendien ook sinds kort ringpresident (regionaal kerkleider) van de ring Breda was geworden. Een extra drukke, maar ook indrukwekkende en bijzondere tijd voor president De Wilde en zijn vrouw Anneke.

Op zaterdagochtend leek het even storm te lopen, zeker ten opzichte van de vrij rustige vrijdag, wat men ook verwachtte. Maar met het warme zomerse weer was het toch afwachten wie er nu daadwerkelijk zouden komen opdagen. Uiteindelijk zijn er in totaal ongeveer 250 Bredanaren langsgekomen.

Ondanks dat er niet veel vertegenwoordigers waren van andere kerken, of zich tenminste niet als zodanig presenteerden, was er wel bezoek van een katholieke priester uit de Augustinus-parochie, Rian Supardi en een vrouwelijke pastoraal werker. Laatstgenoemde drukte spontaan haar enthousiasme over het gebouw en de kerkelijke organisatie uit, zeker met betrekking tot onze jeugd en jongeren. “Daar zijn we best jaloers op,” gaf ze aan. Beiden zijn liefhebbers van oecumene vieringen en zouden het mooi vinden om er ooit eens een met deze kerk te doen. 

Daarnaast brachten vertegenwoordigers van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) een bezoek: Arie Roobol, voorzitter van het college van kerkrentmeesters en tweede generatie van het familiebedrijf Roobol, en Sonja Vrins, voorzitter van de diaconie. Ze kwamen met een prachtige bos bloemen namens de kerkenraad in Breda en namen deel aan een rondleiding samen met de voorzitter van het bestuur van het Maczek Memorial, Richard Tieskens. Er werden leuke vragen gesteld en een paar vergelijkingen werden gemaakt met de Protestantse Kerk Nederland. Ook werden gesprekken gevoerd over het belang van het behoud van de jongeren in de kerk, wat voor velen een uitdaging is. 

Het 60-jarig bestaan van de Poolse begraafplaats op 24 juni, de zaterdag van het Open Huis, kreeg ‘s ochtends ook speciale aandacht van de bisschop (plaatselijke kerkleider), Marco Speksnijder en president De Wilde, die samen met veteraan Brett Murton in uniform, op hun beurt een rondleiding in het Memorial kregen van de heer Tieskens. Het was een eerste ervaring voor hen en het kreeg extra lading omdat het die dag ook veteranendag was.

Op die dag werd de Poolse vlag in de ene mast en de Nederlandse in de andere gehesen. Dat ontsnapte zeker niet aan de aandacht van de bezoekers van het Poolse ereveld.

Een man had het opgemerkt en kwam binnenlopen en volgde vol interesse de rondleiding in het gebouw. Hij vertelde dat hij van huis uit gelovig was en regelmatig de Bijbel las en dat hij en zijn ouders op zoek waren naar een kerk hier in Nederland. Hij woonde nu in Antwerpen, maar was voornemens daar de kerk ook eens te bezoeken.

Ook was er een vrouw die ooit in Zoetermeer had gewoond en daar het open huis van de tempel had bezocht waar ze erg van onder de indruk was. Daarom wilde ze nu ook echt even met haar kinderen “de tempel” in Breda bezichtigen, nu ze hier was komen wonen. In de rondleiding werd haar het verschil tussen een kerkgebouw en een tempel uitgelegd toen ze opmerkte dat het toch heel anders van binnen was.

Ook met het bestuur van de NGV (Nederlandse Genealogische Vereniging) van West en Midden Brabant zijn er interessante gesprekken geweest. Met name John Boeren, professioneel genealoog en voorzitter van deze afdeling van de NGV, kende de kerk omdat hij inmiddels door zijn werk als genealoog in Salt Lake City bekend was geraakt met o.a. de grote FamilySearch Library daar en Temple Square. Ook heeft hij eens een workshop mogen houden tijdens RootsTech, de grootste familiegeschiedenis conferentie in de wereld dat door FamilySearch wordt georganiseerd. Hij gaf aan graag betrokken te worden in de plannen die de kerk mogelijk heeft op gebied van familiegeschiedenis in het nieuwe kerkgebouw.

En zo waren er allerlei leuke, positieve, respectvolle vragen en reacties en was het een opbouwende ervaring voor iedereen, waarbij je aan de gezichten zag dat er volop genoten werd.

In gesprekken met leden kwamen er twee dingen naar voren. Ten eerste is het even wennen om in een nieuw en ook groot kerkgebouw te zitten. Je moet je draai weer zien te vinden en het duurt even voor het als thuis voelt zoals het vorige gebouw na al die jaren. Maar aan de andere kant, zoals een jongvolwassene aangaf en wat ook de ringpresident opmerkte,  geeft het ook weer nieuwe energie, wat heel prettig is om te ervaren. Het nieuwe kerkgebouw biedt allerlei mogelijkheden waar leden, vooral ook jongeren en jongvolwassenen, enthousiast over zijn en die zij graag willen verkennen.

Het open huis werd afgesloten in de rust van de prachtige nieuwe kapel, waar het comité en anderen die mee hadden gewerkt en ook nog aanwezig waren even gezamenlijk konden uitblazen en reflecteren op het verloop van de dag. Daarbij een prachtig orgelspel door de getalenteerde Bart Torfs, gids en comitélid.

Met woorden van dankbaarheid sloot president De Wilde het open huis af met alle medewerkers en kerkleiders die aanwezig waren, waarbij hij geëmotioneerd zijn comitéleden nog even speciaal in het zonnetje zette. Ouderling Joep Boom, lid van de wijk Breda en gebiedszeventiger van Midden-Europa  en ook Angelo Leman, de ringpresident van nu ring Brussel (België) Noord, waren hier ook met hun gezin bij aanwezig.

Het dankwoord van Percy de Wilde als ringpresident en voorzitter van het open huis-comité aan zijn comitéleden na afloop van het open huis. Van links naar rechts: Anneke, de vrouw van president De Wilde aan zijn zij, KJ Sumter, Bart Torfs, Rocky van Geenen, Anja van Helvoirt, en Hyrum Boom (helaas op moment van foto maken niet aanwezig) © 2023 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.


 

Stijlgidsnotitie:Als u De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen in een artikel noemt, gebruik dan bij de eerste vermelding alstublieft de volledig naam van de kerk. Voor meer informatie over het gebruik van de naam van de kerk, zie onze onlineStijlgids.