Persbericht

Verpleegkundestudenten van BYU helpen Oekraïense vluchtelingen tijdens trip naar Polen

Dit verhaal verschijnt hier met dank aan TheChurchNews.com. Het is niet bestemd voor gebruik door andere media.

Rachel Sterzer Gibson, Church News

Nadia DeVol, studente verpleegkunde aan de Brigham Young University (BYU), heeft familie in Oekraïne. Ze heeft gebeden voor de kans om de mensen daar ergens mee te helpen.

Die kans deed zich onlangs voor toen ze met een groep studenten en docenten van de BYU – een universiteit onder auspiciën van De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen – een studiereis naar Polen ondernam om in Oekraïense vluchtelingencentra hulp te verlenen. ‘Ik ben ontzettend dankbaar dat ik dankzij BYU de middelen en mogelijkheid heb gekregen om aan dit project deel te nemen’, zei DeVol in een BYU-nieuwsbericht op 13 juni.

BYU nursing 1
BYU nursing 1
Een groep studenten en universitair docenten van de BYU reisden in mei 2023 naar Polen om in een centrum voor Oekraïense vluchtelingen hulp te bieden. Foto BYU photo, met dank aan Church News.2023 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

DeVol, die half-Oekraïens is en vloeiend Russisch spreekt, fungeerde als tolk voor de groep. Zij verleenden medische hulp, verzorgden lessen in gezondheid en welzijn, en schonken medische benodigdheden met een waarde van duizenden dollars.

Plannen voor de reis van dit jaar ontstonden eigenlijk een jaar geleden. Toen nam Julie Valentine, adjunct-decaan van de College of Nursing, en Leslie Miles, universitair docent aan de College of Nursing, een andere groep verpleegkundestudenten mee om hulp te bieden aan Oekraïense vluchtelingen in Warschau.

BYU nursing 2
BYU nursing 2
Een BYU-student geeft instructies in Jednosc, een educatief en cultureel centrum voor Oekraïense vluchtelingen, tijdens een buitenlandse studiereis in mei 2023. Foto BYU photo, met dank aan Church News.2023 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

In een post op sociale media over de buitenlandse studiereis vorig jaar schreef Valentine hoe BYU-studenten het motto van het College of Nursing om ‘de kunst van genezen te leren’ in praktijk brachten.

‘Deze wanhoop, verschrikking, veerkracht, compassie en hoop zijn niet in woorden uit te drukken’, schreef ze op Twitter nadat haar groep die dag 20 uur lang voor vluchtelingen had gezorgd.

Kort daarna gaven Miles en Valentine in een BYU-nieuwsbericht te kennen dat ze de Oekraïense vluchtelingen zeker verder wilden helpen. ‘Dit stopt niet, en de humanitaire noden zijn immens’, zei Valentine in 2022.

Met de hulp van DeVol en enkele andere BYU-studenten – Jed Fuller, Niles Herrod en Saydie Clark – is de non-profitorganisatie Unity for Ukraine opgericht. Die organisatie biedt steun aan Jednosc, een door Oekraïense leerkrachten opgezet cultureel en educatief centrum voor hulp aan vluchtelingen.

‘We zijn met Unity gestart omdat we deze Oekraïense leerkrachten en hun school graag zien opbloeien’, legde DeVol uit. ‘Zij helpen vrouwen en kinderen van wie hun leven op zijn kop staat, en willen dat ze daarin slagen.’

De buitenlandse studiegroep heeft dit jaar, samen met Valentine en Miles, veel tijd gestoken in het bieden van hulp en verzorgen van lessen in Jednosc. De lessen gingen over met stress, angst en trauma omgaan. Ze verleenden ook elementaire medische hulp door vitale lichaamsfuncties te controleren, één op één troost te bieden en medische benodigdheden te leveren.

In een post van 18 mei op sociale media deelde Valentine een foto van een BYU-student die één op één met een vluchteling praat. ‘Die “ene persoon” dienen. (…) Zoveel noden, toch telt het hart van die ene persoon opbeuren’, schreef ze.

BYU nursing 3
BYU nursing 3
'Die ene persoon' dienen. Julie Valentine, verbonden aan BYU College of Nursing, biedt hulp in opvangcentrum voor Oekraïense vluchtelingen.2023 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

Brenna Wilkinson, onlangs afgestudeerd aan de BYU, fungeerde als tolk tijdens hun verblijf in het centrum en zei in het BYU-nieuwsbericht: ‘Ik heb meer respect voor en een andere kijk op mensenlevens gekregen.’

Wilkinson moest denken aan een gesprek dat ze met een moeder had over het trauma dat haar zoontje meedraagt nadat ze hun land gedwongen moesten ontvluchten.

‘Ik vroeg nog na of ik haar goed begrepen had toen ze zei dat haar zoontje getuige van beschietingen en bombardementen was geweest. Ze keek me recht in de ogen aan en zei “Zeker.”’

Wilkinson zei dat haar ervaringen aan de BYU, waaronder de recente buitenlandse studiereis, haar hebben leren kijken naar wat ze voor anderen kan doen en niet alleen voor zichzelf.

De trip naar Polen heeft DeVol gemotiveerd om christelijke liefde en genezing met haar toekomstige werk als verpleegkundige te verweven, zei ze. ‘Tragedie alom, maar het werk dat we deden draaide minder om tragedie en meer over de kracht van de menselijke geest, en over onze verplichting om hulp te bieden omdat we mensen zijn en het goed is.’

Stijlgidsnotitie:Als u De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen in een artikel noemt, gebruik dan bij de eerste vermelding alstublieft de volledig naam van de kerk. Voor meer informatie over het gebruik van de naam van de kerk, zie onze onlineStijlgids.