Persbericht

Anderen omarmen: Albanese heiligen der laatste dagen uiten hun liefde, één deken tegelijk

Een blik op de humanitaire hulp van de kerk in Albanië

In de Bijbel geeft Christus twee grote geboden: ‘de Heere, uw God, liefhebben met heel uw hart, met heel uw ziel en met heel uw verstand’ en ‘uw naaste liefhebben als uzelf’. Voor de leden van De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen in Albanië zijn deze geboden geen loze woorden; ze zijn een oproep om te handelen – een oproep die ze bereidwillig omarmen. 

In december 2023 doneerde De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen wasmachines en drogers aan een weeshuis in Saranda (Albanië). Er werd ook geld geschonken waarmee de Albanese heiligen een dienstbetoonproject organiseerden om fleecedekens te maken en kerst- en nieuwjaarskaarten te schrijven voor de weeskinderen en gezinnen in de buurt. 

AlbaniaBlankets_01.jpeg
AlbaniaBlankets_01.jpeg
Zendelingen van De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen schrijven kerstkaarten voor de weeskinderen. 2024 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

De Albanese heiligen waren daartoe geïnspireerd door een oudere blinde vrouw in de Verenigde Staten die haar liefde voor de behoeftigen uitte door dekens te maken en te knuffelen voordat ze die weggaf. Dat was de aanleiding voor het ‘deken-en-een-knuffel’-project. In navolging van haar vrijgevige voorbeeld kwamen ruim 80 voltijdzendelingen van de kerk in of rond Albanië samen om 28 grote fleecedekens en kerst- en nieuwjaarskaarten te maken voor de weeskinderen in Saranda en 3 behoeftige plaatselijke gezinnen. 

Voor leden van De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen is anderen dienen een essentiële uiting van hun geloof. In het Boek van Mormon, een heilig boek voor heiligen der laatste dagen, staat dat ‘wanneer u in dienst van uw medemensen bent, u louter in dienst van uw God bent’. Met dat beginsel in gedachten organiseerden de Albanese heiligen nog een project om dekens te maken – dit keer voor behoeftige jonge moeders.

AlbaniaBlankets_02.jpeg
AlbaniaBlankets_02.jpeg
Zendelingen en leden van De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen schrijven kaarten voor jonge moeders. 2024 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

In mei 2024 werkten dertig Albanese vrouwen van de kerk samen met Lizzy Grezda, directeur van de Mother and Child Hospital Foundation [Ziekenhuisstichting voor moeder en kind]. Samen maakten ze honderd babydekentjes en kaarten. Die deden ze in dozen voor behoeftige jonge moeders. De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen schonk de organisatie ook monitors voor vitale functies, saturatiemeters en dozen vol essentiële middelen voor pasgeboren baby’s. 

Zuster Caroline Casper, zendelinge voor de kerk in Albanië, zei over het project: ‘Ik gaf dat dekentje een dikke knuffel en hoopte dat de moeder ook maar een fractie van de liefde zou voelen die haar hemelse Vader voor haar heeft.’ Hoewel de vreugde van dienstbetoon genoeg is om mensen te motiveren, halen heiligen der laatste dagen vaak nog meer voldoening uit de wetenschap dat ze door hun dienstbetoon de liefde van God kunnen doorgeven.

AlbaniaBlankets_03.jpeg
AlbaniaBlankets_03.jpeg
Zendelingzusters in Albanië knuffelen dekentjes die ze voor behoeftige jonge moeders hebben gemaakt.2024 by Intellectual Reserve, Inc. All rights reserved.
Download Photo

We hoeven geen grote of buitensporige gebaren te maken om van invloed te zijn; we hoeven alleen de oprechte bedoeling te hebben om goed te doen. Door hun dienstbetoon betekenden de Albanese heiligen der laatste dagen iets voor ongeveer 130 mensen. Ze lieten die mensen zien dat er aan ze gedacht werd, dat ze geliefd waren en dat er voor hen gezorgd werd – zowel door hun naasten als door God, knoop voor knoop. 

Stijlgidsnotitie:Als u De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen in een artikel noemt, gebruik dan bij de eerste vermelding alstublieft de volledig naam van de kerk. Voor meer informatie over het gebruik van de naam van de kerk, zie onze onlineStijlgids.