Persberichten

Mormoons Tabernakelkoor opgenomen in Amerikaanse Hall of Fame voor klassieke muziek

Het Mormoons Tabernakelkoor is opgenomen in de Amerikaanse Hall of Fame voor klassieke muziek. De bekendmaking vond plaats op donderdag 26 februari 2015, vóór het concert van het koor ter gelegenheid van de landelijke conferentie van de American Choral Directors Association in Salt Lake City (VS).

Tim Sharp, algemeen bestuurder van ACDA, deed de aankondiging op verzoek van de raad van bestuur van de Amerikaanse Hall of Fame voor klassieke muziek. Het koor krijgt hiermee erkenning voor 140 jaar betrokkenheid bij de koorkunst en voor wat het in de wereld van de klassieke muziek betekent. ‘Deze opmerkelijke groep van 360 vrijwilligers heeft generaties koordirigenten zoals u en mij geïnspireerd met hun concerten, opnamen, uitzendingen, tournees en prestigieuze optredens op wereldtentoonstellingen en bij de inhuldiging van presidenten van de VS’, zegt Sharp. ‘Samen met het Orchestra at Temple Square blijven zij ons met hun werk inspireren.’

Voorzitter van het Mormoons Tabernakelkoor Ron Jarrett zegt dat het een prachtige belevenis was om het medaillon voor de Amerikaanse Hall of Fame voor klassieke muziek in het bijzijn van zoveel illustere collega’s uit de muziekwereld en liefhebbers van koormuziek in ontvangst te nemen. ‘Het stemt ons erg nederig dat deze eer ons te beurt valt. Wij bouwen voort op de toewijding aan muziek van hen die ons zijn voorgegaan, omdat muziek ons dichter tot elkaar brengt en troost, gemoedsrust en vreugde biedt. We zullen nog vele generaties lang naar het hoogste zangniveau streven.’

Met de toetreding tot de Hall of Fame bevindt het koor zich in het gezelschap van onder meer John Williams, Frederica von Stade, Igor Stravinsky, Aaron Copland, John Philip Sousa, Beverly Sills, Itzak Perlman, Yo-Yo Ma, Scott Joplin, George Gershwin, Duke Ellington, Leonard Bernstein, Robert Shaw, Chanticleer, Dale Warland en Weston Noble.

Bij de toetreding wordt ook een nieuwe gegraveerde stoeptegel met de naam van het koor gelegd op het Amerikaanse Classical Walk of Fame in Washington Park in Cincinnati (Ohio). Bezoekers kunnen via een mobiel apparaat meer over de muziekmakers te weten komen aan de hand van biografieën, foto’s, informatieve audiorondleidingen en het afspelen van muziek.

De Amerikaanse Hall of Fame voor klassieke muziek is in 1996 opgericht met het doel klassieke muziek in Amerika onder de aandacht te brengen. Daarbij haalt men uiteenlopende aspecten van uitmuntende klassieke muziek voor het voetlicht.

Het Mormoons Tabernakelkoor is een van de oudste, grootste en bekendste koren ter wereld en beurt mensen al ruim een eeuw op. Toen heiligen der laatste dagen zich onder leiding van kerkpresident Brigham Young in de Salt Lake Valley in het Amerikaanse westen vestigden, werd er een klein koor samengesteld. Dat koor zong op 22 augustus 1847, slechts 29 dagen na aankomst van de eerste pioniers, voor het eerst op een conferentie van de kerk.

Dat bescheiden begin is uitgegroeid tot een internationale muzikale koorsensatie. In 1929 begon het koor met de uitzending van ‘Music and the Spoken Word’ op de radio. Het programma, dat via meer dan 2000 radio- en televisiezenders wordt uitgezonden en al ruim 4000 afleveringen heeft gehad, is inmiddels het langstlopende radioprogramma ter wereld. Het koor is ook actief op sociale media, zoals YouTube, Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest en Google+.

Als ambassadeur voor De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen overstijgt deze unieke muzikale organisatie cultuur- en generatiegrenzen en brengt zij mensen overal ter wereld samen met hun muziek.

Stijlgidsnotitie:Als u De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen in een artikel noemt, gebruik dan bij de eerste vermelding alstublieft de volledig naam van de kerk. Voor meer informatie over het gebruik van de naam van de kerk, zie onze onlineStijlgids.